2018 Aşure günü ne zaman başlıyor? Muharrem ayı hangi gün?

2018 Aşure günü ne zaman başlıyor? Muharrem ayı hangi gün?

2018 Aşure günü ne zaman başlıyor? Muharrem ayı hangi gün? soruları Muharrem ayının başlamasına günler kala sorgulanıyor. Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olan Muharrem ayı için geri sayım başladı. Muharrem ayının ilk günü Hicri yılbaşıdır. Aşüre günü ve Muharrem ayında neler yapılır? Muharrem orucu ne zaman başlayacak?

Muharrem ayının ilk günü Hicri yılbaşı olarak da bilinir. Aşure yapılan günlerde bu ayın içindedir. Muharrem ayında Müslümanlar için önemli olaylar gerçekleşmiştir. Hicri Yılbaşı manasına gelen Muharrem ayı 11 Eylül Salı 2018 günü başlıyor.  11 Eylül Salı'yı çarşambaya bağlayan gece Muharrem ayına girmiş oluyoruz. Müslümanlar için Muharrem ayının önemi nedir? Aşure günü ne zaman? Hicri Yılbaşı gecesi hangi ibadetler ediliyor ve hangi dualar dillendiriliyor? İşte muharrem ayı ve Aşure günü hakkında merak edilen her şey...

 

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? 

Şöyle ağız tadı ile aşure yemek isteyen vatandaşlar sabırsızlıkla aşure gününü bekliyor. Peki Aşure günü ne zaman? İyi aşure nasıl yapılır? 

Muharrem ayının 10. günü olan gün Aşure günüdür. Bu sene 20 Eylül günü aşure günü olarak kutlanacak. 

18-09/08/2018-asure-gunu-ne-zaman-basliyor.jpg

İşte 2018 Muharrem ayı ile ilgili tarihler:

1 Muharrem – 2018: 11 Eylül 201 Salı

10 Muharrem – 2018: 20 Eylül 2018 Perşembe

Hicri yılbaşı – 2018: 11 Eylül 201 Salı

Aşure günü – 2018: 20 Eylül 2018 Perşembe

18-09/08/muharrem-ayi-hangi-gun.jpg

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR? 

Muharrem ayını ibadet ederek değerlendirmek isteyen vatandaşlar 'Muharrem ayı ne zaman başlıyor?' diye merak ediyor. Muharrem ayı 11 Eylül Salı 2018 günü başlıyor. Yani 11 Eylül Salı'yı çarşambaya bağlayan gece Hicri Yılbaşı oluyor.

AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ? 

Aşure günü önemli bir gündür. Aşure günü pek çok tarihi olay yaşanmıştır. İşte Aşure günü yaşanan önemli bir kaç gelişme...

– Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir,

– Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,

– Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,

– Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,

– Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,

– Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,

– Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,

– Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,

– Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,

– Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

18-09/08/muharrem-ayi-neden-onemli.jpg

MUHARREM AYI NEDEN ÖNEMLİ? 

Müslümanlar için önemli olayların gerçekleştiği ve Hicri Yılbaşı manasına gelen Muharrem ayı 11 Eylül Salı 2018 günü başlıyor. Muharrem Ayı, Hicri senenin ilk ayı olması nedeniyle önemli olmasının yanında tarihte bu ayın ilk 10 günü içinde gerçekleşen olaylar nedeniyle Müslümanlar için ayrı bir yeri vardır. Kuran-ı Kerim'de Tevbe Suresi'nin 36. ayetinde mealen Yüce Allah şöyle buyurmuştur “Muhakkak ki, Allâhü Teâlâ katında ayların sayısı, Cenâb-ı Hakk’ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram (hürmetli) olanlardır…”. Ayette bahsi geçen aylar ise Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarıdır.

HİCRİ YILBAŞI NASIL OLDU? 

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfaya imza atmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görülmüştür.

İslam alemi için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, ve medeniyete yapılan yolculuktur.

Hicret, Allah'ın rızası için; anadan, babadan, evlattan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsüdür. İslam dinin birlik bütünlük mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun adıdır.

Hicret, Allah yolunda fedakârlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin zirvesidir..

18-09/08/muharrem-orucu-1536394041.jpg

MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Hz. İbn-i Abbas'tan rivayet edilen bir hadis-i şerîfte Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır." (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN