2018 Bekçi alımında sınav nasıl yapılacak? Üç aşamalı sınav Bekçi alımında çıkmış sorular

2018 Bekçi alımında sınav nasıl yapılacak? Üç aşamalı sınav Bekçi alımında çıkmış sorular

2018 Bekçi alımında sınav nasıl yapılacak? Üç aşamalı sınav nasıl olacak? soruları Çarşı ve mahalle bekçiliği başvurusunda bulunacak adayların gündeminde. Haberimizde yazılı ve sözlü sınav hakkında merak edilenleri ve bekçi alımında çıkmış soruları bulabilirsiniz.

2018 Bekçi alımında sınav nasıl yapılacak? Üç aşamalı sınavın ayrıntıları neler? Bekçi alımı ile ilgili son dakika haberleri ve bekçi alımında çıkmış sorular yazımızda. İçişleri bakanı tarafından  2018 yılında 17 bin yeni bekçi alınacağı açıklanmıştı. İlk kademe olan 7 bin alımı için ise ön başvurular ve sağlık taraması yapıldı . Adaylar, sınava girebilme hakkı kazananların duyurulmasını ve sınav tarihini bekliyorlar. Sınav tarihi beklenirken yapılacağı açıklanan üç aşamalı sınav hakkında sorgulama yapılıyor. İşte bekçi alımında uygulanacak olan yazılı sınavın detayları..

18-11/13/bekci-alimi-sinavi.jpg

BEKÇİ ALIMINDA YAZILI SINAV NASIL OLACAK? 

Bekçi alımı için ön başvurular ve sağlık taraması yapıldı. Bu aşamadan geçen bekçi adayları şimdi yazılı ve sözlü sınavı bekliyor. Çarşı ve mahalle bekçileri, 2018 Mart ayında çıkan Çarşı ve mahalle bekçileri giriş yönetmeliğine göre işlemlere tabii tutulurlar. İlgili yönetmeliğin 13., 14. ve 15. maddesi, başvuruda bulunacak olan adayların gireceği yazılı sınavdan bahsetmektedir.

Bekçilik yapması için herhangi bir engeli bulunmayan adaylar yazılı sınava alınırlar. Yazılı sınav soruları, soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlanır. Mahalle bekçiliği yazılı sınavı, test şeklinde yapılır. Sınavda adaylara beş şıklı, çoktan seçmeli, yüz soru sorulur. Yapılacak sınavda sorulacak soruların konuları aşağıda belirtilmiştir:

Türkçe ( Ortaöğretim düzeyi ) 20

Sosyal Bilgiler ( İlköğretim düzeyi ) 15

Fen Bilgisi ( İlköğretim düzeyi ) 15

Hayat Bilgisi ( İlköğretim düzeyi ) 15

Matematik ( İlköğretim düzeyi ) 15

Genel Kültür (Ortaöğretim düzeyi ) 20

GENEL TOPLAM 100

Mahalle bekçisi adayın, yazılı sınavda yüz puan üzerinden en az elli puan alması gerekir. 100 soru olacak en az 50 tane doğru yapmanız istenecektir. Elli puan alamayan aday elenir ve bekçilik fiziki parkur sınavı ve sözlü mülakata katılamaz. Bakanlık ihtiyaçlar çerçevesinde başarı puanını değiştirebilir; arttırabilir ya da azaltabilir. Yazılı sınavda yanlışlar doğruları götürmeyecek ve her soru bir puan olacak. 

18-11/13/bekci-aliminda-yazili-sinavi.jpg

ÜÇ AŞAMALI SINAV NASIL OLACAK?

Türkiye geneli çarşı ve mahalle bekçisi alımlarında artık adaylar üç aşamalı sınavdan geçerek sınanacaklar;

*İlk önce yazılı sınav ile karşılaşacak olan bekçi adaylarına bu sınavda; Türkçe, sosyal bilgiler, fen, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür konuları ile ilgili sorular yöneltilecek. Yapılan sınavda adaylar optik kağıt üzerinde işaretleme yapacaklar ve başarılı sayılmak için en az 50 puan almaları gerekecek. (Bakanlık isterse bu başarı puanına müdahale edebilecek)

*Daha sonraki aşama olan fiziki yeterlilik sınavında adayların bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısını uygulamalı olarak komisyon tarafından incelemeye alınacak. Fiziki sınavda başarı alt sınırı ise 60 puan olacak. Bu puanın altında kalan adaylar başarısız sayılarak elenecekler.

*Özgüven seviyesi ve beden dilinin değerlendirmeye alınacağı sözlü sınavda ise; adaya genel kültür sorularının yazılı olduğu kartlar arasından bir kart seçtirilecek ve o konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilecek. Komisyon adaya konuyla ilgili sorular soracak. Böylece; konuyla ilgili bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavraması, özgüveni, ifade etme yeteneği ve beden dilini kullanma becerisi olmak üzere 5 kategoride değerlendirilecek. Her bir kategori 20 puan olacak ve başarılı olması için toplamda 70 puana ulaşması beklenecek.

18-11/13/bekci-aliminda-uc-asamali-sinav.jpg

ÜÇ SINAVIN ORTALAMASI GİRİŞ PUANI OLACAK

Sözlü, yazılı ve fiziki sınavların sonucunda aldığı puanlar adayın esas giriş puanını belirleyecek. Esas giriş puanı; adayın yazılı sınav ile fiziki yeterlilik puanlarının yüzde 25’i; sözlü sınav puanının ise yüzde 50’sinin toplamı ile hesaplanacak. Bu aşamadan sonra aday asıl listesi yayınlanacak. Listede yer alan bekçi adayları hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Sonrasında ise, bu aşamaları başarı ile geçenlerden sağlık kurulu raporu istenecek.

BEKÇİ ALIMINDA ÇIKMIŞ MÜLAKAT SORULARI

Neden bekçi olmak istiyorsun?
Kendinden kısaca bahseder misin?
İyi bir çarşı ve mahalle bekçisi olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
15 Temmuz hakkındaki fikirlerin nelerdir?
FETÖ hakkında düşüncelerin ve bilgin nedir?
Hangi okulda okudun? Hangi yurtlarda kaldın?
Bekçi olmazsan ne olursun?
Bizim yerimizde olsan kendine hangi soruları sorardın?
Başkanlık sistemi nedir?
PYD nedir? Hakkında bildiklerinizi anlatınız.
Kanunsuz bir eylem görürsen bekçi olarak ne yaparsın?
Seni neden bekçi olarak aramıza alalım?
Bize bekçinin sahip olması gereken yeteneklerden bahset.
Bir mahallede bekçi olarak nasıl davranmalısın?
Esnafla nasıl iletişimin olmalı?
bekçi-mahalleli ilişkisi nasıl olmalı?
Bekçiler asayiş için önemli mi?
Neden bu mesleği seçtin?
Maddi kaygılarla mı bekçi olmak istiyorsun?
Bekçilik sana ne kazandıracak?
Ülkemizde neden bekçilere ihtiyaç var?
Bekçi ile polis arasındaki ilişki nasıl olmalı?
Türkiye’de yer alan adli kolluk kuvvetleri nelerdir?
Türkiye’de yer alan idari kolluk kuvvetleri nelerdir?
İnsan hakları hakkında bilgi veriniz.
Biyolojik delil nedir?
Kimyasal reaksiyon nedir?
Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş amacı nedir?
Robotların insan hayatına olumlu etkilerinden bahsediniz.
Dijital delil nedir?
Yunanistan ve Türkiye arasında karasuları mil sorunu nedir?
Meclis soruşturması nedir?
İki taraflı ajan ne demektir?
NATO nedir?
Sponsor nedir?
Öz yönetim nedir ?
1982 anayasası ilk 3 maddesi nedir?
Öz savunma nedir?
Modernizm nedir?
Balkan savaşları hakkında bilgi veriniz.
Üniversitede hangi okula gittin? Hangi yurtlarda kaldın?
Anne-baba mesleği nedir? Nerelisin?
1942 Varlık Vergisi Kanunu hakkında bilgi veriniz.
Fiil ehliyeti nedir?
“Bir elin nesi var iki elin sesi var.” atasözünü açıklayınız.
Parlâmento kararları nedir?
Türkiye anayasalarını sayınız.
Terör örgütleri neden küçük çocukları hedef alırlar?
Terör örgütleri (DAEŞ, PYD, PKK vs.) nasıl engellenir?
Enflasyon nedir?
Tanık ne demektir?

18-11/13/2018-bekci-alimi-basvuru-sartlari-1542090059.jpg

HANGİ İLDEN NE KADAR BEKÇİ ALIMI YAPILACAK?

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapacak olan bekçiler için 2018 yılında 7 bin kişi alınacak. Emniyet Genel Müdürlüğü 81 ilde bulunan genel müdürlüklere bekçi alımları için sayıları paylaştı.

Büyük şehirlerde İstanbul Ankara, İzmir Bursa illerinde bekçi alım sayıları belli oldu; Ankara 150, Bursa 100, İzmir 100, İstanbul 200 bekçi alımı ilanına çıkacak.

Diğer illerde 700 bin kişinin kadro sayısı dağılımı şöyle;

Adıyaman 85, Afyonkarahisar 110, Ağrı 90, Aydın 170, Balıkesir 170, Bilecik 65, Bingöl 60, Bitlis 65, Bolu 65, Burdur 65, Bursa 100, Çanakkale 90, Çankırı 50, Çorum 90, Denizli 170, Edirne 90, Elazığ 100, Erzincan 65, Erzurum 75, Eskişehir 170, Gaziantep 100,Gümüşhane 50, Isparta 85, Kars 60, Kastamonu 70, Kayseri 180, Kırklareli 75, Kırşehir 65, Kocaeli 100, Konya 250, Kütahya 80, Malatya 110, Manisa 170, Kahramanmaraş 170, Muğla 200, Muş 60, Nevşehir 65, Ordu 50, Rize 100, Samsun 50, Siirt 65, Sinop 50, Sivas 110, Tekirdağ 200, Tokat 90,Trabzon 150, Tunceli 50, Aksaray 75, Bayburt 50, Karaman 60, Kırıkkale 75, Batman 100, Bartın 50, Ardahan 50, Iğdır 50, Yalova 50, Karabük 60, Osmaniye 90, Düzce 70, Şanlıurfa 150, Uşak 75, Van 200, Yozgat 75, Zonguldak 75.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN