2018 ek yerleştirmeler ne zaman? YKS ek yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı?

2018 ek yerleştirmeler ne zaman? YKS ek yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı?

2018 ek yerleştirmeler ne zaman başlayacak? YKS ek yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı? soruları YKS tercihlerinde bir üniversite programına yerleşemeyen öğrenciler tarafından merak ediliyor ve arama motorlarında sorgulanıyor. İşte üniversite ek yerleştirmeleri hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar...

Yazımızıda '2018 ek yerleştirmeler ne zaman? YKS ek yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı?' sorularının yanıtını bulabilirsiniz. Binlerce üniversite öğrenci adayı YKS tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra hayal kırıklığına uğradı. Bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenci adayları için üniversite ek yerleştirmeleri son bir umut. 2018 yılında üniversite öğrencisi olmak isteyen binlerin gözü kulağı ek erleştirme kılavuzunda. 

YKS EK YERLEŞTİRMELER NE ZAMAN BAŞLIYOR?

 ÖSYM 31 Ağustos günü YKS tercih sonuçlarını açıkladı. Üniversiteye yerleşemeyen yüz binlerce öğrenci üniversite kayıtlarından sonra başlayacak olan üniversite ek yerleştirme başvurularını bekliyor. ÖSYM'nin yayınladığı üniversite ek yerleştirme kılavuzunda üniversite boş kontenjanları açıklanıyor. Boş kontenjanlara göre açıkta kalan öğrenci adaylaru üniversite ek tercihlerini yapacaklar.

Fakat 2018 üniversite ek tercihler için ÖSYM henüz bir tarih vermedi. YKS ek yerleştirme tarihleri belli olduğunda haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz. Fakat daha önceki yıllardan biliyoruz ki üniversite kayıtlarından sonra ek yerleştirme kılavuzu ve boş kalan kontenjanlar açıklanıyor sonra da üniversite ek yerleştirme başvuruları ypılıyor. Üniversite kayıtlarının 7 Eyül akşamı son bulacağını biliyoruz. Bu nedenle ek yerleştirmelere dair açıklamaların önümüzdeki hafta içinde yapılması bekleniyor. 

18-09/07/niversite-ek-yerlestirme.jpg

EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?

ÖSYM, 2018 ek yerleştirme kılavuzunu henüz yayınlamadı. Fakat geçen sene yayınlanan kılavuzdaki bilgiler göz önüne alınarak ek tercihlerin ve ek yerleştirmenin nasıl yapılacağına dair ön bilgi edilenebilir. Kılavuzu incelemek isterseniz haberimizdeki linke tıklamanız yeterlidir.

İlk olarak ek tercih yapabilmek için 2018 YKS sınavına girmiş olmak ve bir yerleştirme puanının hesaplanmış olması gerekiyor. İkincisi olarak ek tercih yapabilmek için herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmemiş olmanız gerekir. Fakat özel yetenek sınavı ile bir bölüme yerleştirilmiş iseniz ek yerleştirme için tercih yapabilirsiniz.

Geçen sene ek yerleştirmede öğrencilere tanınan ek tercih miktarı 24 idi. Bu sayıyı geçmemek üzere, adaylar istedikleri kadar tercih yapabilirler.

Ek tercihler, TC kimlik numaranız ve şifreniz ile ÖSYM resmi sitesi üzerinden elektronik olarak yapılacaktır. Bunun dışında posta, fax gibi yapılan tercihler kabul edilmeyecektir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2018-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2018- YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.

18-09/07/yks-ek-yerlestirme-kilavuzu.jpg

ÜNİVERSİTE EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN