2019 YÖKDİL başvurusu nasıl yapılır? Sınavı başvuru şartları nelerdir?

2019 YÖKDİL başvurusu nasıl yapılır? Sınavı başvuru şartları nelerdir?

YÖKDİL 2018 başvuruları bu gün başlıyor. Peki YÖKDİL ne zaman yapılacak? YÖKDİL sınavı başvuru şartları nelerdir? İşte yokdil.yok.gov.tr adresinden yapılan son dakika açıklamaları ve başvuru ekranı...

2019 YÖKDİL başvuruları 30 Ocak Perşembe günü başladı. Sınava girecek adaylar "YÖKDİL sınavı ne zaman?", "YÖKDİL başvuruları nasıl yapılacak?" gibi soruların yanıtını merak ediyor. Haber detayda yokdil.yok.gov.tr adresinden yapılan son dakika bilgilerini bulabilirsiniz.

 

18-08/08/yokdil-basvurusu.jpg

YÖKDİL BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

YÖK tarafından adayın alanındaki dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak başlatılan Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) başvuracak adaylar başvurularını http://yokdil.yok.gov.tr adresinden gerçekleştirebilecekler.

Mevcut YDS sınavına alternatif olarak adayların alandaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliklerini belirlemeye yönelik olarak YÖK tarafından YÖKDİL süreci başlatıldı. Sürecin başlatılmasında ise Anadolu Üniversitesi, organizasyon ve uygulama noktasındaki desteği sayesinde önemli paydaşlar arasında yer alıyor. Bu dönem için sadece İngilizce alanında yapılacak sınav gelecek dönemlerde ise Almanca, Fransızca ve Arapça dillerinin de gerçekleştirilebilecek. Ayrıca sınav bir sonraki dönemde ise yılda iki kez uygulanabilecek.  YÖKDİL sınavına başvuracak adaylar, başvuru işlemlerini http://yokdil.yok.gov.tr internet adresinden yapabilecekler.

YÖKDİL SINAV BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN 

- Adaylara sınava girmek istedikleri alanı ve dili, sınav başvurusu esnasında seçecektir. Sınav başvuru adımlarını tamamlamayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

- Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak ve bu adaylar için "Sınav Giriş Belgesi" düzenlenmeyecektir.

- Sınav başvuruları elektronik ortamda yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden, aynı adreste yayımlanan sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içinde yapılacaktır.

- Başvuru esnasında, son 6 (altı) ay içerisinde çekilmiş bir vesikalık fotoğrafın sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Söz konusu fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmiş olması gerekmektedir. Sınav günü kimlik doğrulamasında önemli rol oynayacak fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü sınav görevlilerinin, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabileceği veya sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

- Başvuru bilgilerinin doğruluğundan ve fotoğrafın uygunluğundan, başvuru onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten adayın sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

- Sürekli/geçici engelli veya sağlık sorunu olan adaylara yönelik sınav uygulamaları, sınav kılavuzunun "Engelli / Sağlık Sorunu Olan Adaylara Yönelik Uygulamalar" başlığında açıklanmıştır. Söz konusu adaylar, sınav başvurularını tamamladıktan sonra okuyucu/işaretleyici desteği, ayrı sınav salonu, özel araç/gereç kullanma vb. taleplerini iletmek amacıyla, Sağlık Durumu / Engel Bilgi Formunu (Ek-2) doldurup ıslak imzalı şekilde, üniversite veya devlet hastanesinden alacakları (adayın engel/sağlık durumunu, kullanması gereken özel araç/gereci vb. açıkça belirten) sağlık raporunun onaylı bir örneği ve yazacakları dilekçeleriyle birlikte sınav başvuru süresi içinde, söz konusu formun üzerinde belirtilen adrese ulaştırmalıdır. Belirtilen adrese herhangi bir sebeple zamanında ulaşmayan evrak dikkate alınmayacaktır. Söz konusu adaylar, yetkililerce yapılan değerlendirme neticesinde uygun görülen şekilde sınava alınacaklardır.

18-08/08/yodil-sinavi.jpg

YÖKDİL NE ZAMAN YAPILACAK?

YÖKDİL sınavı bu sene 22 Eylül tarihinde yapılacak. Sınav başvuruları ise 6 Ağustos çarşamba günü başladı.  Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, yabancı dil yeterliliğini belirlemek için gerçekleştirilen YÖKDİL ilk defa 2017 yılında yapıldı. Bu yıl eylül'de gerçekleştirilecek olan beşinci YÖKDİL sınavı için adaylar hazırlık içinde. Yabancı dil yeterliliğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen YÖKDİL sınavının tarihi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından paylaşıldı. 

YÖKDİL SINAVI NERELERDE YAPILACAK?

YÖKDİL sınavı, 10 Mart 2019 Pazar günü, ÖSYM tarafından belirlenen merkezlerde yapılacak. Geçemn sene 30 ilde toplam 35 sınav merkezindeyapılan sınavın bu sene de aynı merkezlerde yapılacağı düşünülüyor. 

19-01/30/yokdil-sinavi-tarihleri.jpg

YÖDİL SINAVINA KİMLER KATILABİLECEK?

Beşinci YÖKDİL sınavına; yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim; TUS, DUS, EUS ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

YÖKDİL SINAVI HANGİ DİLLERDE YAPILACAK? 

YÖKDİL sınavı Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında yapılacak. Sınav Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde olacak.

YÖKDİL SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

YÖKDİL sınavına başvuru ücreti 100 TL'dir. Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak ve bu adaylar için "Sınav Giriş Belgesi" düzenlenmeyecek.

Başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya çıkarılan, sınavda başarısız olan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler iade edilmeyecek. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu adaylara aittir.

YÖKDİL PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Değerlendirme 100 puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecek. Adayın birden fazla cevap verdiği sorular yanlış kabul edilecek. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle "geçersiz" sayıldığı takdirde, sınava giren adayların ilgili soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Puan hesaplamasında [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) × 100] formülü kullanılacak.

 

.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN