2022 KPSS baraj puanı kaç? Atanmak için kaç net yapmak gerekir? KPSS taban puanlar

2022 KPSS baraj puanı kaç? Atanmak için kaç net yapmak gerekir? KPSS taban puanlar

2022 KPSS puan hesaplama ve KPSS baraj puanı, memur olarak atanmak için önem arz ediyor. Kurumdan kuruma taban puanlar değişiklik gösterse de genel olarak adayların en az 70 puan alması gerekiyor. Kamu iş ilanlarına bakıldığında, KPSS 70 puan altında memur-personel alımı yapılmadığı görülüyor. İşte, 2022 KPSS taban puanlar...

Devlet dairelerine atanacak memurları belirlemek için lisans mezunu vatandaşlar için her yıl, önlisans ve lise mezunu vatandaşlar için iki yılda bir Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) düzenleniyor. Sınavda alınan KPSS puanları, kamu kurumlarına başvuru sırasında adayların sıralamasında kullanılıyor. Her yıl milyonlarca adayın katıldığı sınavın ardından tercih işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) hazırladığı kılavuza göre yapılıyor.

KPSS BARAJ PUANI KAÇ?

KPSS baraj puanları kurumlara göre farklılık gösteriyor. ÖSYM tarafından KPSS'de tercih yapabilmek için baraj puanı 60 olarak belirlendi. Fakat kamu kurumlarının yayınladığı iş ilanlarına bakıldığında, 70 puan ve üzeri şartı koştuğu görülüyor.

Puanın düşük olması tercih yapmaya engel değil fakat açılan kadroların az olması nedeniyle yüksek puan alan adayların yerleştirilme olasılığı daha yüksek.

KPSS'DE TERCİH YAPABİLMEK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?

KPSS'de 60 puan aldıysanız tercih yapabilirsiniz fakat devlet dairelerinde memur olarak çalışmak isteyen adayların atanmak için en az 70 puan seviyesine erişmesi gerekiyor. KPSS'de belirlenen bir baraj yok fakat kamu kurumlarının genellikle 65-70 puanın altında çok sınırlı memur alımı yaptığını belirtelim.

KPSS PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulur. Her testte, örneğin Genel Yetenek testinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanır.

Bir testte, en az 1 ham puanı (net) bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanır. Buna göre bir adayın KPSS puanının hesaplanabilmesi için Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az 1 ham puanı (1 net) olması gerekir.

kpss-puan-hesap-001.jpg

2022 KPSS TABAN PUANLARI

2022-kpss-taban-puanlari.jpg

2022 KPSS ÖSYM BAŞVURU SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN