2022 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux kimdir? Annie Ernaux eserleri

2022 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux kimdir? Annie Ernaux eserleri

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Annie Ernaux oldu. Yazar otobiyografi eserleri ile birçok ödüle layık görülmüş 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü de kazanmıştır. Annie Ernaux kimdir? Annie Ernaux'un eserleri nelerdir? İşte ayrıntılar.

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Annie Ernaux oldu. Daha çok otobiyografi kitapları kaleme alan kişi en saygın ödüllerden biri olan Nobel Ödülü'nün kazananı oldu.

yazar

ANNİE ERNAUX KİM?

Fransız yazarı olan Annie Ernaux, 1 Eylül 1940 yılında dünyaya gelmiştir.

ANNİE ERNAUX HANGİ KİTAPLA NOBEL ÖDÜLÜNÜ KAZANDI?

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Fransız yazar Annie, '"kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmış ve kolektif sınırlarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve klinik kesinliği için' ödülün sahibi oldu. Yazar, daha çok otobiyografik olan edebi eserleri sosyoloji ile yakından ilgilidir.

ANNİE ERNAUX'UN ESERLERİ

Yazarlığına, 1974 yılında otobiyografik roman olan 'Les Armoires Vides (Cleaned Out)' eseriyle başladı. Fransa'da ki bir kasabada yaşadığı tecrübeleriyle, babasıyla olan ilişkilerini, oradan taşınma sürecini 1984 yılında otobiyografi üzerine yazılmış Bir Adamın Yeri (La Place) eseri bulunmaktadır.

Otobiyografiye daha yakın olduğu için yazarken kurgudan uzaklaşmayı seçti. Ailesinin sosyal gelişimini (La Place), çocukluk ve gençlik yıllarını (Ce qu'ils disent ou rien), evlilik hayatını (La femme gelee), Doğu Avrupalı bir adamla olan ilişkisini (Passion simple), kürtaj (L'evenement) ve Alzheimer rahatsızlığını (Je ne suis pas sortie de ma nuit), annesinin ölümü (Une femme), meme kanser (L'usage de la photo) konular üzerinden eserler çıkartmıştır.

New York Times'ın önemli Kitaplar olarak kabul ettiği eserleri ise;

-Bir Kadının Öyküsü

-Bir Erkeğin Yeri

-Basit Tutku

-Utanç (1998) Publishers Weekly: En iyi kitap

-The possession (2008): En iyi on kitap

Les Annees (Yıllar) kitabı Fransız eleştirmenler tarafından tarihi anı kitabı olarak kabul edilmiştir. Yazar, bu eserinde ilk defa kendisi hakkında üçüncü tekil şahıs olarak yazmıştır. Kitap, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransızlara canlı bakış açısı yansıtıyor.

2008 yılında Françoise- Mauriac Ödülünün sahibi oluyor. Daha sonra yine aynı yılda Fransız Dili Ödülü'nü kazanmıştır. 2009 yılında Telegramme'ı kazandı. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN