23 Haziran 2019 İBB seçimleri: Son anketlerde adayların oy oranı kaç?

23 Haziran 2019 İBB seçimleri: Son anketlerde adayların oy oranı kaç?

23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) seçimlerine kısa bir süre kala, kamuoyu araştırması yapan anket şirketleri de son verilerini paylaşıyor. ORC, Optimar, Konda, MAK Danışmanlık, SONAR, Piar Araştırma ve ADA Araştırma gibi anket şirketleri tarafından yayınlanan 23 Haziran İBB için yayınlanan son anketlere göre; AK Parti adayı Binali Yıldırım ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı netleşmeye başladı. Peki anketlere göre Yıldırım mı, yoksa İmamoğlu mu önde? Bugüne dek yayınlanan son anket sonuçları KARAR.com’da…

Türkiye, nefesini tuttu, 23 Haziran’a doğru geri sayarken, anket şirketleri de ellerindeki tüm verileri açıklamaya başladı. Optimar, ORC, MAK Danışmanlık, Konda, Piar Araştırma, SONAR ve 31 Mart yerel seçimlerini bilen ADA Araştırma şirketinin anketlerine göre Yıldırım-İmamoğlu’nun oy oranı ve hangi adayın önde olduğu merak ediliyor. ORC tarafından yayınlanan son dakika anketine göre; Binali Yıldırım, oyunu artırırken, bir başka ankette İmamoğlu, Yıldırım’ın 4 puan önünde. İşte son anketlerde adayların ve partilerin oy oranı…

19-06/20/1.jpg

ORC ANKET SONUÇLARI

12-14 Haziran 2019’da 6 bin 580 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmenin ardından AK Parti İstanbul Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın oy oranını yüzde 48,3’e çıkardığı ve bu sonuçlara göre oylarını yükselttiği aktarılırken, CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı ise yüzde 47,7’de kaldı. Diğer kategorisinde yer alanların oranı yüzde 0,6 olurken, kararsızlar ise yüzde 3,6’da kaldı. Öte yandan ORC, asıl seçim tahminini 21 Haziran’da açıklayacağını duyurdu. İlk ankette Yıldırım, yüzde 47,0, Ekrem İmamoğlu yüzde 46,7 oy oranına sahipti. Buna göre Yıldırım, oy oranını artırdı.

19-06/20/2.jpg

31 Mart yerel seçimlerinde sandığa gitmeyen ve diğer partileri tercih eden seçmenlerin 23 Haziran'da ki oy tercihleri ise şu şekilde:

19-06/20/3.jpg

OPTİMAR ARAŞTIRMA

Optimar Araştırma şirketi, 23 Haziran'da yapılacak seçimlerle ilgili yaptığı son ankette CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 52 ile Binali Yıldırım’ın dört puan önünde olduğunu ortaya koydu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Hilmi Daşdemir, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) gerekçeli kararının açıklanmasından sonra yapılan yeni araştırmanın da önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını belirtti.

KONDA ARAŞTIRMA

Konda araştırma şirketinin gerçekleştirdiği son ankete göre İmamoğlu oyların yüzde 49'unu alırken Yıldırım yüzde 40,9 oranında oy toplayacak. Konda'dan yapılan açıklamada yüzde 9,4 kararsız veya oy kullanmayacak seçmen orantılı bir şekilde dağıtıldığında ise Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 54, Binali Yıldırım’ın ise yüzde 45 oy oranına ulaşacakları hesaplandı.

MAK DANIŞMANLIK

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi’nin 11 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre 23 Haziran'da CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım'ın 2 puan önünde. 15 ve 20 Mayıs arasında yapılan anketin sonuçlarına göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra İmamoğlu yüzde 50,3, Binali Yıldırım yüzde 48,2 ve Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar yüzde 0,75 oy alacağı öngörülüyor.

PİAR ARAŞTIRMA

İstanbul'da 23 Haziran günü yenilenecek seçimle ilgili Piar araştırma şirketi tarafından yapılan bir değerlendirmede, "kitle psikolojisinin Ekrem İmamoğlu lehine olduğu" yorumu yapıldı. Seçimlerin her iki taraf için de riskler barındırmakla birlikte her iki adayın da kazanma ihtimali bulunduğu belirtilen Piar açıklamasında, “Ancak kitle psikolojisinin Ekrem İmamoğlu lehine olduğunu söylemekte fayda görüyoruz.” denildi. Piar'ın sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamasında, seçmen psikolojisini doğru yönlendiren tarafın bu kez farklı kazanabileceği belirtilerek, “Seçimlerin sonuna doğru hangi adayın kazanacağı fikri ağır basarsa o aday 31 Mart'a oranla çok daha büyük fark yapabilir.” ifadesi kullanıldı.

ADA ARAŞTIRMA

ADA Araştırma şirketinin yaptığı ankete katılanların verdiği cevaplara göre kararsızların dağıtılması sonucunda Binali Yıldırım yüzde 48,30 destek alırken, Ekrem İmamoğlu yüzde 50,64'lük oranla öne geçti. Ankette Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar için destek yüzde 0,84 olarak belirlenirken, diğer adaylar için bu oran yüzde 0,22 seviyesinde kaldı.

31 MART 'I BİLEN ANKET ŞİRKETİ

ADA Anket şirketi ise sonuçları şu şekilde açıkladı:

"Seçim anketine katılan vatandaşların yüzde 50,64'ü Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğini söylerken, Binali Yıldırım'a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48,30'da kaldı.

Saadet Partisi'nin oy oranı ise yüzde 0,84'te kaldı."

19-06/20/4.jpg

YSK'NİN KARARI DOĞRU BULUNMUYOR

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi İBB Başkanlığı seçimlerinin yanı sıra, ankete katılanlara YSK'nın İstanbul kararını, adaylar hakkında neler düşündükleri ve yarın seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz gibi sorular yöneltti.

Cevap verenlerin yüzde 47’si YSK’nın kararını doğru bulmazken, 43’de kararın doğu olduğunu ifade etti. Ayrıca ankete katılanların yüzde 79’u 31 Mart’ta destekledikleri adayı desteklemeye devam edeceğini belirtirken, yüzde 13’ü 23 Haziran’da farklı bir aday seçebileceklerini açıkladı.

Size göre 31 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde hile yapıldı mı?

Hayır: 49%
Evet: 43%
Kararsız: 8%

"Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?''

AK Parti 40,7
CHP 28.5
HDP 11.3
MHP 8
İYİ Parti 8
SAADET 1.2

AK Parti adayı Binalı Yıldırım’ın imajı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok olumlu : 12%
Olumlu: 38%
Olumsuz: 25%
Çok olumsuz: 10%

31 Mart seçimlerinde İstanbul için tercihinizde ne etkili oldu?

Oy verdiğim aday: 40%
Oy verdiğim siyasi parti: 30%
Ülkenin içinde bulunduğu durum: 10%
Oy verdiğim siyasi partinin rakibine bakarak: 5%
Kararsız: 15%

CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun imajı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok olumlu : 8%
Olumlu: 45%
Olumsuz: 32%
Çok olumsuz: 10%

YILDIRIM'DAN GÖRÜŞME YORUMU: GAYRİ AHLAKİ BİR DURUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlere 5 gün kala İstanbul'da mitinglere başlaması ise seçim sürecini heyecanlandırdı. Erdoğan, "Vali'ye haket", ortak yayın öncesi İsamil Küçükkaya ile görüşmesi gibi konular üzerinden İmamoğlu'na yüklendi. 

ERDOĞAN'IN SİSİ BENZETMESİNE İMAMOĞLU'NDAN CEVAP

23 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI VE TÜM GELİŞMELER İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN