8 tane yola çıktılar: Likya 296 gün sonra ulaştı

8 tane yola çıktılar: Likya 296 gün sonra ulaştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Deniz Kaplumbağalarını İzleme Projesi' kapsamında uydu cihazı takılarak doğal ortama bırakılan 8 deniz kaplumbağasından en uzun yolu 'Likya' aldı. Patara'dan denizlere bırakılan 25-30 yaşlarındaki Likya, 3 bin 84 kilometre mesafe katederek 296 gün sonra Tunus kıyılarına ulaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2020 yılında 'Deniz Kaplumbağalarını İzleme Projesi' başlattı.

Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 19 Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla deniz kaplumbağalarına uydu cihazı takıldı ve 'Likya', 'Belkıs' ve 'Patara' isimleri verilen kaplumbağalar denize bırakıldı.

GÖÇ ALANLARI BELİRLENECEK

Proje kapsamında ayrıca Belek Özel Çevre Koruma Bölgesinde 'Belek' ve 'Kadriye' isimli iki deniz kaplumbağası 21 Ağustos 2020'de, Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 'Göksu' ve 'Mersin' 29 Ağustos'ta, Köyceğiz Dalyan Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesinden de 'Uğurlu' isimli kaplumbağa 23 Ağustos'ta doğal alanları ile buluştu.

Uydu takip cihazı takılan 8 deniz kaplumbağasının göç, beslenme ve kışlanma alanlarının belirlenmesi için izleme çalışmaları yapıldı, uydu sinyalleri ile izlenme çalışmaları ise sürüyor.

02-001.jpg

EN UZAK MESAFEYİ LİKYA KATETTİ

Proje kapsamında elde edilen bulguların sonucuna göre, izlenen 8 deniz kaplumbağasının 6'sının Türkiye kara sularını yuvalama dönemi sonrasında beslenme ve muhtemel kışlama alanı olarak kullandıkları tespit etti.

Hedefine ulaşan ve batimetrik verileri incelenen kaplumbağaların 50 metreden daha sığ ve ağırlıklı olarak 20 metrenin altındaki alanları tercih ettiği görüldü. Uydu cihazı takılan 8 deniz kaplumbağasından en fazla yolu 25-30 yaşlarındaki 'Likya' aldı.

03-001.jpgİzlemeler ile Likya'nın, göç yolu ve yazı geçireceği kalış rotası takip edildiğinde, diğer kaplumbağalardan daha farklı bir rota izlediği görülüyor.

LİKYA'NIN FARKI NE OLDU?

3 bin 84 kilometre yol giderek Tunus'ta 4 ila 16 metre derinliğe sahip sığ bir körfez özelliğindeki Boughrara Lagünü'ne ulaşan Likya; Patara'dan Fethiye kıyılarına, Akdeniz açıklarına, daha sonra Libya'nın Bengazi kıyılarına, ardından sırasıyla Sirte, Mısrata, Trablus'a giderek Tunus kıyılarına ulaştı.

Beslenme bölgesinde alan kullanımının yaklaşık 40 kilometrekare olduğu tespit edilen Likya'nın diğer kaplumbağalara göre en uzak mesafeyi katettiği, çok daha fazla dalış yaptığı, en geniş alanı kullandığı ve en düşük sıcaklığa sahip alanı yuvalama beslenme alanı olarak tercih ettiği tespit edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN