AB'den Türkiye'ye sondaj yaptırımı: Katılım öncesi yardımlar kesilecek

AB'den Türkiye'ye sondaj yaptırımı: Katılım öncesi yardımlar kesilecek

Rum kesiminin tek taraflı sondaj çalışmalarına destek veren AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine yaptırım kararı uygulayacak. Reuters'ın haberine göre AB, Türkiye'ye verilen katılım öncesi yardımlarını kesme kararı aldı. AB, Ankara ile hava ulaşımı görüşmelerini ve üst düzey diyaloğu da durduracak.

Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleriyle ilgili olarak atacağı adımları içeren taslak bildiri yayımladı. Reuters'ın haberine göre Avrupa Birliği, Türkiye'ye verilen katılım öncesi yardımlarını kesme kararı aldı.

Söz konusu taslağa göre AB, Ankara ile üst düzey görüşmeler ile hava ulaşımı anlaşması müzakerelerini askıya alacak. Türkiye’ye yapılan maddi destek de gelecek yıl dondurulacak.

Taslakta "Türkiye'nin süregelen ve yeni yasadışı sondaj faaliyetlerinin ışığında AB, Kapsamlı Hava Ulaşımı Anlaşması'na (CATA) dair görüşmeleri askıya almaya karar verdi. Ayrıca şimdiki şartlar altında yüksek düzey toplantılara devam edilmemesine karar verildi" ifadeleri kullanıldı.

"BORÇ VE KREDİLERİ GÖZDEN GEÇİRİN"

Ayrıca Avrupa Komisyonu'nu önerdiği maddi desteği kesme kararı da benimsendi.
Buna göre, taslak metin kabul edilirse Türkiye'ye üyelik görüşmeleri sürecinde AB tarafından verilen destek 2020 yılında kesilecek. Ayrıca Avrupa Kalkınma Bankası'ndan da Türkiye'ye verdiği borç ve kredileri gözden geçirmesi istenecek.

Taslak metinde, Türkiye'nin sondaj faaliyetlerine devam etmesi halinde 'başka yaptırımların da' devreye alınabileceği vurgulandı. Ortak AB kararının değişme ihtimali bulunuyor. Taslak metin önce AB ülkelerinin temsilcileri tarafından tartışılacak, ardından önümüzdeki pazartesi günü dışişleri bakanlarının gündemine gelecek. 

BBC'nin haberine göre, AB, üyesi olan ve Türkiye'nin tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti'ni adanın tamamında egemen devlet olarak görüyor ve Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs ile yaptığı münhasır bölge anlaşmasını da bu nedenle tanımıyor. Türkiye son dönemde Kıbrıs açıklarına iki doğalgaz arama gemisi göndermişti.

DOĞU AKDENİZ'DE SONDAJ 

Doğu Akdeniz'de GKRY tarafından tek taraflı olarak ilan edilen sözde 13 parsel var. GKRY söz konusu parselleri uluslararası şirketlere ihale ederek lisanslandırıyor.

Bölgede sözde 2, 3 ve 9'uncu parsellerde İtalyan Eni ve Güney Koreli Kogas şirketlerinin müşterek lisansı bulunuyor. Fransız Total ve İtalyan Eni 6 ve 11'inci parsellerde eşit pay sahibiyken, 8'inci parselde Eni tek başına yer alıyor.

12'nci saha ise ABD'li Noble, İngiliz BG ve İsrailli Delek ve Avner şirketlerinin hisselerinden oluşuyor. 10'uncu parselde ABD'li Exxon Mobil ve Katar Petroleum ortaklığı söz konusu. Bu arada 1, 4, 5, 7 ve 13'üncü parseller için görüşmeler devam ediyor.

Türkiye ve KKTC'nin haklarının bulunduğu bölgede yalnızca sözde 10 ve 11'inci parsellerde çakışma meydana gelmiyor. Diğer parsellerin hepsinde münhasır ekonomik bölge tartışmaları devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN