ABD'nin aklı hâlâ S-400'de

ABD'nin aklı hâlâ S-400'de

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşmasını kriz başlığına çeviren ancak Ankara’nın kararlı tavrı sonrası geri adım atan ABD, füze dosyasını masada tutuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Ankara ile füze savunma sisteminden vazgeçmesi konusunda görüşmelerin hâlâ devam ettiğini söyledi. “İster kapatılsın, ister geri gönderilsin ya da imha edilsin” dedi.

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerine yönelik hem ABD’den hem de NATO’dan sert eleştiriler geldi. Ankara’nın, Washington’un NATO savunma sistemleriyle uyumlu olmadığını ve ABD’nin Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş uçağına tehdit teşkil ettiğini söylediği S-400 savunma sistemini satın alması, Türkiye ve Amerika’nın yanı sıra NATO müttefikleri arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı. Washington Ankara’ya daha önce S-400 alımı sebebiyle yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulunmuş, Türkiye’yi F-35 programından da çıkarmıştı. Ancak CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) kapsamında yaptırım uygulamamıştı. Endişelerini tehdit seviyesine vardıran ABD’nin yaklaşımı, Türkiye’nin tavizsiz duruşu sonrası gündemden düştü. Suriye’de bir güvenli bölge oluşturulması yönünde varılan Beştepe mutabakatının ardından kamuoyunda füze krizinin aşıldığı yönünde algı oluştu. Ancak kritik süreçte Washington’dan dikkat çeken açıklama geldi. Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, füze konusunda Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini öne sürdü. İsmini gizli tutan yetkili, görüşmelerin orta yol bulmak, uzlaşı sağlamak için devam ettiğini vurgulayarak hassas konunun henüz masadan kalkmadığını dile getirdi. ABD’li yetkili “Türkleri S-400’lerden vazgeçirmek için hala çabalıyoruz. İster kapatsın, ister geri göndersin ya da imha etsin” dedi.

19-10/26/karar-manset.png

Türkiye’nin temmuz ayında teslim aldığı S-400 bataryaları henüz aktive etmediğine işaret eden yetkili, yetkili S-400 konusunun Türkiye’nin iki hafta önce Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı ancak varılan uzlaşma kapsamında ara verilen Barış Pınarı Harekatı’nı da kapsayan daha geniş bir diyalogun parçası olduğunu iddia etti. Yaptırım konusunun gündemden düşmediğini belirterek “Türkiye ile henüz çözülememiş diğer konuların hepsinin üzerinde çalışıyoruz. CAATSA yaptırımları riski de Türklerle yaşadığımız bir dizi sorunun parçası” değerlendirmesinde bulundu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Reuters’a yaptığı açıklamada Ankara’nın Patriot sistemini satın alabileceğini, konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Kasım’da Washington’a yapması planlanan ziyarette gündeme gelebileceğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN