Adıyaman seçim sonuçları 2018 | 24 Haziran seçimleri Adıyaman oy oranları

Adıyaman seçim sonuçları 2018 | 24 Haziran seçimleri Adıyaman oy oranları

Adıyaman seçim sonuçlarını 24 Haziran akşamı sayım tamamlandığında haberimizden görebilirsiniz. Seçimde partilerin ne kadar oy aldığını, kaç milletvekili çıkardığını ve sonuçların tüm detaylarına karar.com'dan ulaşabilirsiniz. AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti arasındaki yarıştan kimin iktidar olarak çıkacağı heyecanla bekleniyor. Adıyaman seçim sonuçlarını, oy oranlarını ve tüm verileri yazımızdan bulabilirsiniz.

24 Haziran seçimlerinde Adıyaman'ın sonuçları diğer tüm iller gibi merak ediliyor. Seçim 2018'de Cumhur İttifakıyla (AK Parti, MHP), Millet İttifakı (CHP,İYİ Parti, Saadet Partisi) arasından hükümete kimin geleceği merak konusu. Adıyaman'da yaklaşık 320 bin seçmen 24 Haziran'da sandık başına giderek cumhurbaşkanı adayını ve desteklediği seçim ittifakını seçecek. Türkiye için en önemli seçimlerden biri olarak gösterilen 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçiminde, Adıyaman seçim sonuçlarını ve oy oranlarını karar.com'dan takip edebilirsiniz. 

ADIYAMAN SEÇİM SONUÇLARI

Adıyaman'da 24 Haziran pazar günü sandık başına gidecek olan vatandaşlar, akşam saatlerinde ilk oylar gelmeye başladığında karar.com'dan oy dağılımını görebilirler. Seçim 2018'den son dakika haberlerini ve sonuçları sitemizden bulabilirsiniz.

Ülkemizde son olarak 1 Kasım 2015'te yapılan seçimlerde AK Parti % 69.1 oy alarak diğer partilerin çok üstünde bir oya sahip olmuştu.

18-06/08/adiyaman.jpg

Adıyaman'da 24 Haziran seçiminde benzer bir talo ortaya çıkması muhtemel. Ancak 2018 seçiminde ilk kez uygulanacak ittifak sistemi nedeniyle oy oranlarında farklılıklar olabilir. 

ADIYAMAN SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR?

Son olarak, 1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %58,18 , Cumhuriyet Halk Partisi %11,36 , Milliyetçi Hareket Partisi %4,22 ve Halkların Demokratik Partisi %22,69 oy oranları ile Adıyaman ilinde en çok oy oranına sahip partiler olmuştu. Geçmiş seçim, sonuçlar için ne kadar fikir verse de 24 Haziran 2018 seçimlerinde diğer iller gibi Adıyaman'da da sürpriz sonuçlar çıkabilir.

18-06/08/adiyaman-1528468510.jpg

Adıyaman'da Milletvekili Seçilenler

Adıyaman'da 1 Kasım seçimlerinde AK Parti 4 milletvekili çıkarırken, HDP ise 1 milletvekili çıkarmıştı.

AK PARTİ: Ahmet Aydın, Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat, Salih Fırat.

HDP: Behçet Yıldırım

ADIYAMAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 2018

ADIYAMAN AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Ahmet Aydın
İbrahim Halil Fırat
Muhammed Fatih Toprak
Yakup Taş
Abdulaziz Aslan

ADIYAMAN CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Abdurrahman Tutdere
Mustafa Hakkan Kılınç
Mahmut Nedim Evli
Songül Varki Yıldırım
Müslüm Aslanoğlu

ADIYAMAN MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Selim Çakır
Özgün Toprak
Ömer Yıldırım
Sami Güler
Alican Doğan

ADIYAMAN İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Mahmut Bozkurt
Abdurrahman Erol Özbay
Zülfikar Işık
Fatime Zehra Akbaş
Mahmut Cihan Güvenç

İLÇE İLÇE ADIYAMAN SEÇİM SONUÇLARI

Adıyaman'ın seçim sonuçları merakla beklenirken, ilçelerden de ne kadar oy çıktığı araştırılıyor. 24 Haziran'da Adıyaman ilçe seçim sonuçları açıklandığında aşağıdaki bağlantılardan öğrenebilirsiniz. 

Besni seçim sonuçları

Çelikhan seçim sonuçları

Gerger seçim sonuçları

Gölbaşı seçim sonuçları

Kahta seçim sonuçları

Samsat seçim sonuçları

Sincik seçim sonuçları

Tut seçim sonuçları

ADIYAMAN'DA SİYASİLER VE BÜROKRATLAR OYUNU KULLANDI

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Adıyaman’da siyasi parti ve bürokratlar oyunu kullandı. Adıyaman’da 1459 sandıkta toplam 399 bin 281 seçmen sandık başına gidiyor. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde siyasiler ve bürokratlar oylarını kullandı.

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, eşi Yasemin Kalkancı ile birlikte Mimar Sinan Mahallesinde bulunan Menderes İlkokulun 1236 nolu sandıkta oyunu kullandı.

Adıyaman’da vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde oyunu kullanabilmeleri için her türlü tedbirin alındığını dile getiren Vali Nurullah Naci Kalkancı, “Adıyaman’da oy verme işlemleri huzur ve güven içerisinde devam ediyor. Oy verme işlemlerinin huzur ve güven içerisinde geçmesi amacıyla ilimiz genelinde bin 253 polis ve bin 947 jandarma personeli olmak üzere toplam 3 bin 200 güvenlik görevlisi görevlendirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin ilimizde güven ortamı içerisinde, huzur ve hoşgörünün egemen olduğu bir atmosferde geçeceğine inanıyorum. Seçimin ülkemize, milletimize ve memleketimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve TBMM 27. Dönem Milletvekili Genel seçiminde oyuna Adıyaman’da kullandı.

Adıyaman merkez Cengiz Topel Ortaokulu 1300 nolu sandıkta eşi Leyla Aydın ile birlikte oyunu kullanan TBMM başkanvekili Ahmet Aydın, seçim görevlileri ve vatandaşlar ile tek tek tokalaştı.
Ahmet Aydın oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Sözünde, kararında millette olduğu bir gündeyiz. 24 Haziran tarihi bir gün, Türkiye Cumhuriyeti ilk defa bir makas değişikliğine gidiyor. İlk defa parlamenter hükümet modelinden Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçiş sağlayacak olan bir seçim yaşıyoruz. Tarihi en önemli seçimlerinden bir tanesini yapıyoruz. Parlamentoda güzel işler yaptı ama her 10 yılda bir milletin iradesinin darbelerle gasp edildiği, vesilelerle milletin iradesine ipotek konulduğunu bize biliyoruz. Bu parlamenter sistemde hükümetlerin ortalama ömrü 16 ayı geçmediğini biliyoruz. Koalisyon yılları Türkiye’nin kayıp yıllardır. Yasama, yürütme ve yargı ilişkisinin demokratik anlamda en net şekliyle ayrıldığı Cumhuriyet hükümet sistemidir. Yeni bir sistemin ülkemize, milletimize, hayırlar getirsin. Bu tarihi seçimlerde, milletimiz tarih yazacak” dedi.

Türkiye Petrolleri Ortaokulundaki 1082 nolu sandıkta kullanan AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Fırat ise konuşmasında, “Yaklaşık 1 aylık çalışmanın sonucunda sözü millete bıraktık. Bu seçimin memleketimize, milletimize, vatanımıza, ülkemize ve partimize hayırlar getirmesini diliyorum. Cenabı Allah oyunu kullanılan herkesten razı olsun. Oyunu kullanmak bir vatandaşlık görevidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde de millet seçimin ülkemizin geleceği istikbali için hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Cengiz Topel İlkokulu 1102 nolu sandıkta oyunu kullanan CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Abdurrahman Tutdere ise, “Türkiye’de çok önemli bir gün, Türkiye’deki tüm yurttaşlarımızın en demokratik haklarını kullanmak üzere sandık başına heyecanla geliyorlar. Seçimin Adıyaman’ımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütün vatandaşlarımızın sandığa iradelerini özgür bir şekilde yansıtmalıdır. Önemli olan yurttaşlarımızın iradesinin demokratik bir şekilde sandığı yansımasıdır. Adıyaman’da sağlıklı sıhhatli ve sakin bir seçim geçiriyoruz. Vatandaşlarımızın yoğun bir ilgisi var” diye konuştu.

Gölbaşı ilçesi Gazi İlkokulu 1056 nolu sandıkta oyunu kullanan MHP 1. Sıra milletvekili Adayı Selim Çakır ise, “Bir ay boyunca milletvekilliğinde MHP’ye, Cumhurbaşkanlığında ise Recep Tayyip Erdoğan’a oy istedik. Bir ay boyunca çalışmalarımızı sürdürdük. Bize inanan, güvenen, destek veren seçmeniz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi’nin Türkiye’deki varlığını inşallah bu seçimde arttıracağız. Milliyetçi Hareket Partisi ülkemizde ve Adıyaman’da farkını gösterecektir” şeklinde konuştu.

Türkiye Petrolleri Ortaokulundaki 1079 nolu sandıkta oyunu kullanan AK Parti 4. Sıra Milletvekili Adayı Yakup Taş ise, seçimin hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, milletin iradesine güvendiklerini söyledi.

ADIYAMAN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ VE TARİHİ

Adıyaman ili merkezi  Orta Fırat bölümü içinde yer alır. Kuzeyde bulunan Çelikhan ile Gerger ilçesinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesine, Batıda bulunan Gölbaşı ile Besni ilçesinin bir kısmı ise Akdeniz Bölgesine dahil edilmiştir. Bu demektirki Adıyaman coğrafik bakımdan dört mevsimi bir arada yaşayan bir yerdir.

Adıyaman ilinin Kuzeyinde Malatya ili (Pütürge, Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçesi), Batıda Kahramanmaraş ili (Merkez ile Pazarcık ilçesi), Güneybatıda Gaziantep (Araban ilçesi), Güneydoğuda Şanlıurfa ili (Siverek, Hilvan, Bozova ve Halfeti ilçeleri), Doğuda ise Diyarbakır ili (Çermik ile Çüngüş ilçesi) bulunmaktadır. Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır. İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir. Adıyaman ili 37025’ ile 380 11’ kuzey enlemi, 370 ve 390 doğu boylamı arasında yer alır. Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir.

Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. 

İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır. Güneye inildikçe ova nitelikli araziler başlar. Kahta, Samsat, Keysun ve Pınarbaşı ovaları ilin önemli ovalarıdır .

Fırat Nehri İlin en önemli akarsuyudur. Fırat Şanlıurfa, Diyarbakır illeriyle İl sınırı oluşturur. Diğer akarsular ise; Sofraz, Ziyaret, Çakal,  Kalburcu, Eğri, Akdere, Keysu ve Şepker çaylarıdır. Gölbaşı, İnekli, Azaplı Abdulharap Gölleri doğal Atatürk Barajı ise suni göldür.

Bu coğrafi yapı içerisinde Adıyaman ilinin :

 Deniz seviyesinden yüksekliği 669 metredir.
 İl sınırları içerisindeki alan 7.614 km.2dir.
 Merkez ilçenin alanı ise 1.702. km.2dir.

- Yeryüzü Şekilleri

Adıyaman 'ın Kuzey kesimi toros dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. 

İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır. Güneye inildikçe ova nitelikli araziler başlar. Kahta, Samsat, Keysun ve Pınarbaşı ovaları ilin önemli ovalarıdır.

Bitki Örtüsü

Adıyaman ili Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri arasında köprü vazifesi gören bir şehirdir. Hatta kısmen Akdeniz Bölgesinin özelliklerini de taşır. Bu nedenle bitki örtüsü de bu üç bölgenin özelliklerini taşımaktadır. Yüksek rakımlı yerler genelde meşe ağaçları ile kaplanmış olmakla birlikte, su ve toprak erozyonu nedeni ile çıplak hale gelmiş araziler de mevcuttur. Yaz mevsiminin uzun ve kurak geçmesi dolayısıyla orman içi bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. Tarım yapılmayan alanlar mera, yabani ağaçlar ve makilerle kaplıdır. Sazlık, bataklık alanlarda suyu seven bitki türlerine rastlanmaktadır. 
Rakım yükseldikçe ağaç türleri değişmekte kimi yerlerde meşeliklere rastlamak mümkün olmaktadır.Doğan, şahin, baykuş, keklik gibi kuş türleri yanında tavşan, tilki, çakal gibi hayvanları görmek mümkündür. 

Akarsular : Fırat Nehri İlin en önemli akarsuyudur. Diğer akarsuları ise Sofraz Çayı, Ziyaret Çayı, Çakal Çayı, Kalburcu Çayı, Eğri Çayı, Besni Akdere Çayı, Şepker Çayı, Çat Deresi, Gürlevik Deresi ve Halya Deresi ile Gölbaşı, İnekli, Azaplı ve Abdulharap gölleri ilin diğer su kaynaklarıdır.

Fırat Nehri: İlin en önemli akarsuyudur. Şanlıurfa ile sınırı oluşturur. İl içindeki uzunluğu 180 km. dir. Kâhta, Kalburcu ve Göksu Çayları nehrin başlıca kollandır.

Kahta Çayı: Çelikhan yöresindeki Bulam, Abdülharap ve Recep sularını toplayıp Cendere Köprüsünden geçtikten sonra Eski Kahta ve Alut Arazisinde biriken dağ sularını da alarak Fırat Nehri'ne karışır (45.5 km).

Göksu Çayı: Kahramanmaraş ili sınırlarından çıkar. Erkenek, Tut ve Akdere civarından geçer. Sofraz suyunu da aldıktan sonra Gümüşkaya'nın batısında Fırat Nehrine karışır. İI sınırlan içindeki uzunluğu 90 km. 'dir.

Sofraz Çayı: Besni ilçesi Toklu Köyü civarından çıkar. Hacıhalil Köyü yakınlarında Keysun Suyu'nu alarak Akdere civarında Göksu Çayı'na karışır. İl sınırları içindeki uzunluğu 51 km.'dir.
Ziyaret Çayı: Kaynağını Cebel ve Zey Köyleri sularından alarak İpekli Köyü civarında Atatürk Barajı Göletine karışır.

Diğer akarsuları ise : Çakal Çayı (37.5 km.) Kalburcu Çayı, Eğriçay (32 km.}, Besni Akdere Çayı (59 km.) Keysun Çayı (45 km..), Birimşe Çayı (35 km.), Şepker Çayı, Çat Deresi, Gürlevik Deresi ve Halya Deresi (41 km.)

- Göller - Göletler

İlde dört doğal, bir de yapay olmak üzere beş adet göl vardır. Bunlar Gölbaşı, İnekli, Azaplı ve Abdulharap doğal gölleri ile Atatürk Barajı suni göletidir.

Gölbaşı Gölü: 2.19 km2 yüzölçümünde olan bu göl, Gölbaşı ilçesinde yer almaktadır. Göl ve çevresi doğal sit alanı olarak ilan edilmiş olup kuş gözetleme kuleleri bulunmaktadır. Gölde balık üretimi de yapılmaktadır.

İnekli Gölü: Yüzölçümü 1.09 km2 dir. Yağışların fazla olduğu dönemlerde Gölbaşı ve Azaplı Gölleri ile doğal olarak açılan kanallarla birbirine bağlanırlar.

Azaplı Gölü: ilçenin batısında bulunan bu gölün yüzölçümü 2.72 km2 dir. Kışın sularının artması nedeniyle çoğu kez Gölbaşı Gölü ile birleşik bir görünüm arz eder.

Abdülharap Gölü: Çelikhan ilçesinin 3 km. kuzeyinde yer alan gölün yüzölçümü 5 km2 dir. Yüzeyi yoğun olarak sazlık ve otlarla kaplanmış olan bu göl. Çat Barajı'nın kurulması ile göl baraj sahası içinde kalmıştır. Baraj üzerinde onlarca yüzen adacıklar mevcuttur. 

Atatürk Barajı Göleti: Güney Doğu Anadolu Projesi'nin (GAP) uygulamaya konulmasıyla oluşan bir gölet olup Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında geniş bir alanı kaplar. Bölgenin sulama suyu ve balık üretiminin temini açısından son derece önemli bir gölettir. Rezervuar sahası 81.700 hektardır.

Çamgazi Barajı Göleti: Adıyaman merkez ilçeye bağlı Atatürk Barajı yolu üzerindedir. Baraj gövdesi zonlu toprak dolgu tipinde yapılmıştır. Sulama amaçlı kullanılmaktadır. Sulama alanı 6536 hektardır.

Çat Barajı Göleti: Güney Doğu Anadolu Projesi'nin (GAP) uygulamaya konulmasıyla oluşan gölet olup Adıyaman-Çelikhan Abdulharap Gölü üzerindedir. Sulama amaçlı kullanılan baraj gölü 14.481 hektarlık alanı kaplar.

Göletler: Adıyaman ili gölet inşası bakımından yeterli su potansiyeline sahiptir. Bu nedenle mevcut göletlerin yanısıra çoğunluğu GAP Projesi çerçevesinde olmak üzere bir çok gölet inşa halindedir. Bazı göletler de planlama aşamasındadır.  

- Dağlar

Kuzey kesimi, Torosların uzantısıdır. Güneye inildikçe yükselti azalır ve tamamiyle ova nitelikli araziler başlar. Çelikhan, Tut ve Gerger ilçelerinin tamamına yakını dağlık bölge özelliğini taşır. 

Merkez, Besni ve Kahta ilçelerinin kuzey kesimleri dağlık, güney kesimleri ova şeklindedir. Samsat ilçesi ise ilin en düz arazilerine sahiptir.

 İklim

Adıyaman'ı doğudan batıya doğru bölen Anti Torosların kuzeyinde kalan dağlık bölgenin iklimi ile güneyinde kalan bölgenin iklimi birbirinden farklıdır. Kuzeyde bulunan Çelikhan ile Gerger ilçesinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesi iklim özelliklerini taşımaktadır. batıda bulunan Gölbaşı ile Besni ilçesinin bir kısmı ise Akdeniz Bölgesi iklimine sahiptir. Güneyi, yazları kurak ve sıcak,kışları ılık ve yağışlı; kuzeyi yazları kurak ve serin, kışları yağışlı ve soğuktur. Doğu Anadolu ile Akdeniz Bölgeleri arasında köprü konumunda olan İlin iklimi, bu özelliği dolayısıyla bölgedeki diğer illerden farklıdır.  Atatürk Baraj Göleti alanının oluşmasından sonra, İlin ikliminde bir yumuşama ve nem oranında bir artış olmuştur. İlde hakim rüzgarlar kuzey, kuzeydoğu ve kuzeybatı istikametindedir.

Adıyaman seçim sonuçlarını 24 Haziran akşamı sayım tamamlandığında haberimizden görebilirsiniz. Seçimde partilerin ne kadar oy aldığını, kaç milletvekili çıkardığını ve sonuçların tüm detaylarına karar.com'dan ulaşabilirsiniz. AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti arasındaki yarıştan kimin iktidar olarak çıkacağı heyecanla bekleniyor. Adıyaman seçim sonuçlarını, oy oranlarını ve tüm verileri yazımızdan bulabilirsiniz.

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN