Af ne zaman çıkacak? MHP’li Yıldız’dan ceza indirimi açıklaması | Af ceza indirimi son dakika 2019

Af ne zaman çıkacak? MHP’li Yıldız’dan ceza indirimi açıklaması | Af ceza indirimi son dakika 2019

Özellikle MHP’nin bu konuda yaptığı çalışma, kamuoyunda sıkça tartışılmış, cezaevindekiler ve onların yakınları da affın ne zaman çıkacağı konusunu sorgulamaya başlamıştı. MHP’li Feti Yıldız, af ceza indirimiyle ilgili son dakika bir açıklamada bulundu. Tüm bu bilgiler ise karar.com’da yer alıyor…

 

‘Şartlı Ceza İndirimi’ kanun teklifinin yasalaşması durumunda ortalama 129 bin kişinin tahliye olacağı haberleri, son dakika olarak paylaşıldı. Bu yönde gelen her türlü gelişmenin ardından affın ne zaman çıkacağı, tahliyelerin ne zaman olacağı merak edilir. İşte Af ceza indirimi ve son dakika haberleri…

MHP’DEN AF AÇIKLAMASI

Uzun süredir kamuoyunun merak içerisinde takip ettiği af düzenlemesi ile tahliye olacak kişi sayısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Milliyetçi Hareket Partisi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ‘Şartlı Ceza İndirimi’’ kanun teklifinin yasalaşması durumunda toplamda 129 bin kişinin tahliye olacağını duyurdu.

Şahsi Twitter hesabı üzerinden ‘Şartlı Ceza İndirimi' kanun teklifine ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Şartlı ceza indirimi kanun teklifinin yasalaşması durumunda, ilk olarak 93 bin kişinin, zamanla da 36 bin olmak üzere toplamda 129 bin kişinin tahliye olacağını vurgulayan Yıldız, 14 Eylül tarihinden itibaren cezaevinde toplam hükümlü ve tutuklu 284 bin 624 kişinin bulunduğunu ve Türkiye’deki adli hakikatin bu olduğunu öne sürdü.

19-10/28/feti-yildiz.png

CEZA İNDİRİMİNİN İÇERİĞİ NEDİR?

Şartlı ceza indirimi ve denetimli serbestliğin tekrardan güncellenmesi olarak isimlendirilen teklif hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerde, hükmolunan cezaların toplamından bir kereye mahsus olmak üzere 5 sene indirim yapılması anlamını taşıyor. Hükümlü ve tutuklunun indirim yapılmasının ardından infazı gereken cezası kalmazsa salıveriliyor.

Düzenleme her ne kadar tecavüz, terör, çocuk ve kadına şiddeti kapsamasa da infaz rejimi kapsamında adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılması koşulu yüzde 50'e çekilecek.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Sanık ya da şüphelinin tutukluluk durumu, temyiz ve istinaf kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam zamanı; kovuşturma aşamasında, iddianamede veya görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma sırasında şüphelinin üzerine atılı suç ya da suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere 5 sene indirim yapılmak üzerek değerlendirileceği öne sürülüyor.

AF KAPSAMINA ALINMAYAN SUÇLAR NELER?

MHP’nin kanun teklifinde af kapsamında bulunmayan suçlar şöyle:

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar (Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, Anayasayı ihlal, hükûmete karşı suç, yasama organına karşı suç)

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar (TCK Madde 302'de devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, silahlı örgüt, hükumete karşı silahlı isyan, suç için anlaşma, silah sağlama)

Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları (Devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin güvenliğine ilişkin belgeler, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, siyasal ya da askerî casusluk, yasaklanan bilgileri temin, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, yasaklanan bilgileri açıklama)

Millî savunmaya karşı suçlar (Askerleri itaatsizliğe teşvik, halkı askerlikten soğutma)

3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar

Soykırım ve insanlığa karşı suçlar

Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (çocukların cinsel istismarı, cinsel saldırı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz)

5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar

İşkence ve Eziyet Suçları

6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar

Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu

Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri

İNDİRİMİ KAPSAMASI ÖNGÖRÜLEN SUÇLAR

Hazırlanan Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu’nda önemli değişiklik içeren yasa tasarısında ceza indirimi kapsamına giren bazı suçlar da şöyle; 216 sayılı halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve 220 sayılı suç işlemek amacıyla örgüt kurma, Türk Ceza Kanununun ''Kamu Barışına Karşı Suçlar'' başlığı altında yer alan 213'üncü maddedeki halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, 215 sayılı suçu ve suçluyu övme.

Öte yandan mal varlığına karşı suçlar olarak bilinen dolandırıcılık, hırsızlık, yağma suçlarıyla kamunun sağlığına karşı suç olarak bulunan uyuşturucu ya da uyarıcı madde imal ve ticareti de indirim kapsamında yer alıyor.

Kanunda kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçlar altında düzenlenen irtikap, zimmet, denetim görevinin ihmali ve rüşvet suçunun şartlı indirim kapsamına alınması da tasarının içinde bulunuyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN