Af veya ceza indirimi ne zaman çıkacak? İkinci yargı paketinde geri sayım

Af veya ceza indirimi ne zaman çıkacak? İkinci yargı paketinde geri sayım

Af yasası veya ceza indirim yasası olarak adlandırılan yasa tasarısı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. On binlerce mahkûmun heyecanla beklediği ve mahkûm yakınlarının yakından takip ettiği yasa ile ilgili açıklamalar sürüyor. Peki, af yasası ne zaman çıkacak? İşte ayrıntılar…

 

AK Partili vekillerin üzerinde çalıştığı af yasası veya ceza indirim yasası paketinin muhalefetin görüşüne sunulması bekleniyor. Yasadaki tartışmalı konular üzerinde açıklamalar da devam ediyor. İşte, af yasası olarak da adlandırılan 2. Yargı paketi ile ilgili konunun detayları…

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Af yasası ya da ceza indirim yasasının ne zaman çıkacağı ile ilgili yetkililer tarafından henüz bir tarih açıklanmamıştır. Kulis bilgilerine göre ise infaz indirimini de içeren yasa tasarısının 2020 yılı Ocak ayında Meclise geleceği konuşuluyor.

ADALET BAKANI İNFAZ YASASI AÇIKLAMALARI

Af yasası ile ilgili Adalet Bakanı’nı yaptığı sunumlara göre, cezaevlerinde bulunan 288 bin hükümlünün yüzde 91’inin 10 suçtan hükümlü olduğu bilgisi yer aldı. Adalet Bakanı’nın sunumunu dinleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu 10 suçtan 6’sına asla indirim yapılmaması talimatını verdi. Erdoğan’ın talimatına göre; terör suçları, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, infaz indirimi kapsamı dışında kalacak.

İNFAZ DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

Şu an konuşulanlara göre infaz düzenlemesi ile denetimli serbestlik süresinde değişiklik uygulanacak. Halihazırda iki yıl uygulanan denetimli serbestlik 3 yıla çıkacak. Başka bir görüşe göre de alınan cezanın 5’te 1’i oranında denetimli serbestlik uygulaması olması.

Diğer bir düzenleme de infaz indirimi uygulamasında olacak. Şu anki yasalara göre alınan cezanın 3’te 2’si infaz edilirken, yeni sistemde cezanın yarısı infaz edilmesi öngörülüyor.

19-12/06/af-yasasijpgg.jpg

YAŞLI VE KADINLARA EVDE İNFAZ İMKÂNI

İnfaz düzenlemesi ile 75 yaş ve üstünde olanlara cezanın evde infaz edilmesi olanağı sunulacak. Bu düzenleme ile kadınlara da bazı kolaylıklar sunuluyor. Buna göre kadınlara aldıkları hapis cezasına göre evde infaz verilmesi öngörülüyor. Ayrıca hamile kadınlar için suçun 1 yıl ertelenmesi de düşünülüyor.

AF İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN