Ahmak nedir? Ahmak kelime anlamı TDK sözlük

Ahmak nedir? Ahmak kelime anlamı TDK sözlük

Süleyman Soylu'nun İmamoğlu'na sert sözlerinin ardından ahmak sözünün anlamı merak ediliyor. Peki ahmak nedir? TDK nasıl tarif ediyor? Ahmak hakaret kabul ediliyor mu? Ahmak kelimesini kullanmanın hakaret suçuna girip girmediğini, kelimenin tam anlamını ve detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

Ahmak kelimesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik isim vermeden "Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum." sözlerinin ardından gündeme geldi.

Tartışma yaratan bu cümlelerin ardından "Ahmak" kelimesinin TDK'daki kelime anlamı ve hakaret kabul edilip edilmediği merak konusu oldu.

Peki "budala" ve "bön" anlamlarına gelen "ahmak" kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir? Ahmak hakaret midir? Hakaret suçu nedir? 

AHMAK NEDİR? TDK SÖZLÜK ANLAMI

Ahmak kelimesinin anlamı TDK'da şu şekilde tanımlanıyor: "Aklını gereği gibi kullanamayan, bön, budala, aptal."

"Aptal" anlamında kullanılan bu kelime, aklı olup da aklını kullanmayana veya kullanamayana denir. Yani ahmak, aklı az, görüşü kısa, basiretsiz, kötü huylu kişidir.

AHMAK HAKARET Mİ?

Yukarıdaki bilgiler ışığında "ahmak" kelimesinin hakaret suçu olacağı söylenebilir. Ancak bu kelime için herhangi bir yargı kararı bulunmuyor. Yine de "ahmak" hakaret kabul edilen kelimeler içinde değerlendiriliyor.

Hakaret suçu, TCK md. 125-131 arasında şerefe karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Hakaret suçu iki farklı şekilde işlenebilir:

a-) Belli somut bir durum ve olgunun isnat edilmesi suretiyle kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi,

b-) Genel ve soyut nitelikteki söz ve davranışlarla kişinin değersizleştirilmesi, rencide edilmesi. Hakaret suçu doğrudan kişinin birey olmaktan kaynaklanan kişilik haklarına saldırıdır. Hakaret suçu ile sosyal bir kavram olan “şeref” ve kişinin özsaygısı korunmaktadır.

Hakaret suçunda önemli olan kişiyi rencide eden, toplum içinde değersizleştiren fiillerin cezalandırılmasıdır.

Bir kişiye açık açık "aptal", "şerefsiz", "hayvan", "haysiyetsiz", "müsvedde", "geri zekalı" vb. gibi sözler söylemek hakaret suçu oluşturur.

Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur. Örneğin, görme engelli birine "kör herif" demek ya da aksayarak yürüyen birine “Allah'ın topalı” demek, hakaret suçunun oluşmasına neden olur.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN