AK Parti referandum kampanyasının ilk adımını Ankara Arena’da attı

AK Parti referandum kampanyasının ilk adımını Ankara Arena’da attı

AK Parti, referandum kampanyasına başladı. Ankara Arena’da 40 bin vatandaşa hitap eden Başbakan Yıldırım, yeni sistemin neler getireceğini madde madde anlattı, 48 günlük süreçteki yol haritalarını açıkladı: Gönül diliyle konuşacağız, bize ötekileştirmek yakışmaz.

AK Parti, Cumhurbaşkalığı sistemini öngören 16 Nisan’daki referandum kampanyasına başladı. Ankara Arena’da partililerle buluşan Başbakan Binali Yıldırım, önce spor salonunun önünde toplanan vatandaşlara hitap etti. Eşi Semiha Yıldırım’la birlikte otobüsün üzerinden partililere seslenen Yıldırım, Türkiye’nin dört bir yanından gelenlere teşekkür ederek “Yerimiz dar ama gönlümüz 80 milyonu alacak kadar geniş.

Meydanlardan güçlü Türkiye için, sürekli istikrar için kararımız evet” dedi. Ardından salona giren Yıldırım, yeni bir başlangıcın ilk adımını attıklarını ifade ederek “Yenilik ruhunu 16 yıl önceki gibi taptaze muhafaza ediyoruz. Reform heyecanımızdan, değişim heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmedik. Devrimci kimliğimizi hiç yitirmedik” diye konuştu. Mesajlarına Necip Fazıl Küsekürek’in ‘Çocuk’ ve Nazım Hikmet’in ‘Dünyayı verelim çocuklara’ şiirlerinden dizeler okuyarak başlayan Yıldırım’ın 1.5 saat süren konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

“Değişime, gelişime ‘hayır’ diyenler hiçbir eser koyamazlar. Yenilikten korkanlar, tarih yazamaz. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethederken ona da ‘hayır’ diyenler oldu ama Fatih, rehaveti, korkaklığı tercih edenlere prim vermeden bir çağı kapatmış, bir çağı açmıştır. Gazi Mustafa Kemal Samsun’a giderken ona da karşı çıkanlar ‘Hayır’ diyenler oldu. Mütareke basını hep birlikte ‘Hayır’ diyordu. Gazi Mustafa Kemal, aldırış etmedi, Anadolu’da yeni bir ruh inşa etti.”

KALPLERE HİTAP EDECEĞİZ

“Gezi olayları provokasyondur dedik, ‘Hayır’ dediler, biz ‘Evet’ dedik. ‘17-25 Aralık kumpastır’ dedik, ‘Hayır’ dediler, biz ‘Evet’ dedik. 15 Temmuz’da ülkeyi işgale geldiler, Meclis’i bombaladılar, biz ‘yıkamazsınız, böldüremezsiniz’ dedik. Biz onların hayırlarına ‘Evet’ diyerek bugünlere geldik. Bizde zorlama yok, bizde tehdit yok. Bizde korku yok ama korkutmak da yok. Bizde kutuplaşma, ayrıştırma yok. Biz dilden değil, gönülden, kalpten ‘Evet’ istiyoruz. Bunu da tek tek anlatarak, akıllara olduğu kadar kalplere de hitap ederek başaracağız.”

17-02/26/as.jpg15 Temmuz kahramanı baba-oğul unutulmadı: Darbe gecesi Boğaziçi Köprüsü’nde cuntacıların tanklarına karşı dururken şehit edilen Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip’in posterleri de salonda yer aldı.

“Birinci maddede ‘yargı bağımsızdır’ diyor, biz de diyoruz ki ‘Yargı hem bağımsız olsun hem de tarafsız olsun.’ Peki bunun nesi yanlış? Seçilme yaşını şimdi de 18’e düşürüyoruz. Bu değişiklikle 7,5 milyon gencimize siyasete girmenin imkanı geliyor. (‘Meclis’in yetkileri azalıyor’ eleştirileri) Nasıl geliyormuş? Efendim hükümete güvenoyu kalkıyor. Doğru kalkıyor. Niye kalkıyor? Çünkü güvenoyunu millet doğrudan veriyor. Meclis denetimi, genel görüşme, Meclis araştırması ve soruşturması aynen devam.”  

“İşin çivisinden çıkmasının kurgusu 82 Anayasası’dır. Bir yandan parlamenter sistem düşüneceksiniz bir yandan da cumhurbaşkanına başkanlık yetkisi vereceksiniz. Sorumluluk sıfır, yok. Yetki gani, sorumluluk mafi. Böyle bir sistem bu sistemle biz nereye gideceğiz? Şimdi diyoruz ki, ‘Yetkiler var ama sorumluluk da var.’ Aynı yetkileri biraz daha fazla veriyoruz. Artık Bakanlar Kurulu yok, Başbakanlık yok, Başbakanın yetkileri de Cumhurbaşkanına devrediyoruz, yetkileri birleştiriyoruz. Bakanlar Kurulu kararı yerine, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi getiriyoruz. Değişiklik bu.” 

YENİ SİSTEMLE TERÖR BİTECEK

(Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i fesih yetkisi) “Böyle şey olur mu? Cumhurbaşkanını kim seçiyor? Millet seçiyor, Meclisi kim seçiyor? Onu da millet seçiyor aynı anda seçiyor. Bir kere feshetme diye bir şey yok bu külliyen yalan, koca bir yalan. Ne var? Seçimin yenilenmesi var. Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir, Meclis de seçim kararı alabilir. Hiçbir haklı gerekçe olmadan seçime giderseniz, millet bunun hesabını sizden sorar ama bir imkanı da elinde bulundurması lazım.”

“Ne değişiklik yapılıyor? Yargı bürokrasinin kendi içerisindeki seçim kalkıyor, onun yerine milli egemenliğin temsilcisi Meclis seçiyor. Ey Kılıçdaroğlu, temsil ettiğin milli iradeyi bu kadar küçümseme. Şöyle bir tezvirat yapıyorlar. ‘Efendim bu anayasa değişikliği kabul edilince otomatik olarak Tayyip Erdoğan yeni sisteme göre cumhurbaşkanı olacak.’ Yok böyle bir şey. Külliyen yalan. Cumhurbaşkanı seçimi 2019’da. Bütün kanunlar elden geçecek hepsi yeni sisteme hazır hale gelecek, ondan sonra seçim yapılacak.”

“Güçlü yönetim sayesinde vesayet ve darbe dönemleri tarih olacak. Yeni sistem terörün sonunu getirecek, terörü yok edecek. Siz zannediyor musunuz ki PKK, DEAŞ, FETÖ avaz avaz ‘hayır’ kampanyasını boşuna yapıyor? Onlar ‘hayır’ çıksın diye kendilerini parçalıyor. Çünkü bu değişiklik onları yok ediyor, onların hayat damarlarını kesiyor.” 

“81 vilayetimize, ilçelerimize, köylerimize dağılacağız. Kapı kapı dolaşacağız. Milletimizle gönül diliyle konuşacağız, ayrıştırmayacağız, birleştireceğiz, kutuplaştırmayacak, kucaklayacağız. Gerginliğin dilini değil muhabbetin, samimiyetin dilini kullanacağız. Parti ayrımı yapmayacağız. CHP’ye, HDP’ye ve MHP’ye oy veren kardeşlerimizi de ve diğer bütün partilere oy veren kardeşlerimizi de muhabbetle kucaklayacağız, onlarla gönül diliyle konuşacağız. Bize ötekileştirmek yakışmaz. Gücümüz millet, kararımız, evet.”

‘EKSİKLİĞİNİZİ HİSSEDİYORUZ’

AK Parti’nin önceki kampanyalarının altında imzası bulunan 15 Temmuz şehidi Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip unutulmadı. Ankara Arena’ya fotoğrafları asılan şehit baba-oğulun posterlerinin altına ‘Vatan size minnettar’ yazıldı. Başbakan Yıldırım tüm şehitleri anarak “Eksikliğini hissediyoruz” dedi. Öte yandan salonda Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Turgut Özal ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun posterleri de yer aldı. 

ELLERDE TÜRK BAYRAĞI DİLLERDE ‘EVET’ ŞARKISI

* Parti flaması kullanılmadı. Türk bayrağı ve ‘evet’ dövizleri ellerdeydi. 

* AK Parti logosu yalnızca duvarlardaki grafitilere yazılan ‘evet’lerin arka fonlarında yer aldı. 

* ‘Daima millet’ filmi gösterildi, Yenikapı mitinginden görüntüler izlendi. Yeni sistemi anlatan film “Gücümüz millet, kararımız evet” sloganıyla sona erdi.

* Başbakan Yıldırım’ın konuşma metninin AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal tarafından hazırlandığı öğrenildi.

* Salondaki kablosuz internet ağının adı “evet” parolası ise “kararımız evet” konuldu.

* Partililer, Twitter’da ‘DaimaMilletKararımızEvet’ etiketiyle paylaşım yaptı. 

* Erdoğan ve Yıldırım’ın yeni sisteme dair görüşlerinin yer aldığı 5 milyon ‘evet gazetesi’ basıldı. 

* Kampanyanın ilk şarkısı ‘Tabii ki evet’ sık sık çalındı. 

* Kampanya şarkısı Türkçe, Kürtçe ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırlandı.

* 400 STK’ya davetiye gönderildi. 60’ı yabancı 500 gazeteci salondaki yerini aldı. 

* Güvenlik önlemleri arasında yüz tanıma sistemi de bulunuyordu.

* 40 bin kişinin izlediği toplantının güvenliğini sağlamak için 6 bin 500 polis görev yaptı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN