AK Parti'den seçim kurullarıyla ilgili kritik düzenleme: Sandık başında kıdemli değil seçilmiş hakim olacak

AK Parti'den seçim kurullarıyla ilgili kritik düzenleme: Sandık başında kıdemli değil seçilmiş hakim olacak

AK Parti, MHP ile birlikte uzun süredir üzerinde çalıştığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliğini Mart ayına kadar Meclise sunmaya hazırlanıyor. İl seçim başkanlarının belirlenmesi konusunda da değişiklik yapılacağı söylenen yasa teklifinde iddiaya göre AK Parti, 'en kıdemli hakim yerine birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından tercih olanağı sunulmasını' istiyor.

AK Parti ve MHP'nin 2023'te yapılması planlanan seçimde uygulanması için üzerinde çalıştığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği çalışmaları tamamlanmak üzere. AK Parti'de çalışmayı yürüten ekip içinde yer alan üst düzey bir yönetici, hazırladıkları öneriyi önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la değerlendireceklerini ve ardından MHP ile son biçimini vereceklerini bildirdi. Ancak 'dar' veya 'daraltılmış bölge' talep eden AK Partililere göre, MHP ile bu konularda uzlaşma sağlanamadığı için yasa teklifiyle ilgili fazla 'beklentiye girilmesine' gerek yok.

BARAJ TEKLİFİ YÜZDE 7

AK Parti kanadından edinilen bilgilere göre, teklifin en önemli düzenlemesi seçim barajının düşürülmesi olacak. Baraj, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından ilk kez dile getirilen ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamasıyla tekrarlanan şekilde yüzde 7 olarak Meclis'e teklif edilecek. Aslında her iki partinin kurmayları da, parti heyetleri arasında yürütülen görüşmelerde yüzde 5 oranı üzerinde anlaştıklarını ancak 'liderlerin ağzından bu oran telaffuz edildiği için' barajın yüzde 7 olarak teklif edileceğini belirtiyor.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın aktardığına göre; AK Parti kanadında da, başkanlık sisteminde seçim ittifaklarının yasal zorunluluk olmasa da siyasi tablo açısından zorunlu hale geldiği ve barajın da fiilen sıfırlandığını vurguluyor. Hem AK Parti hem de MHP'de, yasa teklifinde değişiklik konusunda Meclis'in karar verebileceği; eğer ikna edici bir tutum ortaya konulursa oranın değişebileceği söyleniyor.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ BİTİYOR

CHP'nin 2018 seçimlerinde İYİ Parti'nin seçime girmesini garantilemek için 15 milletvekilini 'ödünç vermesine' tepkili olan Bahçeli'nin isteği doğrultusunda, 'milletvekili transferinin önlenmesi' için formül üretileceği konuşulmuştu. Söylenene göre AK Parti, siyasi partilerin milletvekili transferi ile Mecliste grup kurarak seçime girme yeterliliği kazanmasını önleyecek bir değişikliği de teklif taslağına koydu.

Mevcut sistemde bir siyasi partinin seçime girme yeterliliği kazanması için 81 ilin yarısından bir fazla ilde örgüt kurmuş olması veya TBMM'de grubunun bulunması koşulu aranıyor. Teklif taslağında ise grubu bulunması seçeneği yer almayacak. Böylece seçime girmek için milletvekili transferine gerek kalmayacak. Fakat milletvekillerinin iradelerinin sınırlanamayacağı gerekçesiyle, başka bir partiye geçerek grup kurmalarının engellenmesi fikrinden vazgeçildi.

SEÇİM KURULLARI DEĞİŞİYOR

Bir başka değişikliğin ise il ve ilçe seçim kurul başkanlarının seçimi konusunda olacağı söyleniyor. İl seçim başkanlarının belirlenmesi konusunda da değişiklik yapılması planlanıyor. Mevcut yasaya göre il veya ilçedeki en kıdemli hakim seçim kurulu başkanı oluyor. AK Parti ise bazen kıdemli hakimlerin bu görevi yapmak istemediği gerekçesiyle, en kıdemli hakim yerine birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından tercih olanağı sunulmasını istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN