Akademik personel olma şartları nedir? Kimler akademisyen olabilir?

Akademik personel olma şartları nedir? Kimler akademisyen olabilir?

Akademik personel olma şartları nedir? Kimler akademisyen olabilir? Lisans eğitimini bitirenler üniversitelerde akademik kadro almak, öğretim görevlisi veya eğitim görevlisi olmak için şartları inceliyor. Okutman ya da uzman olmak için ne yapmak gerekiyor? Akademik kariyer hayali kuranlar öncelikle lisans mezunu olmalı, ALES ve YDS puanlarını temin etmek zorunda. Peki akademisyenlik için ALES ve YDS'den kaç puan almak gerekiyor? Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi, Araştırma Görevlisi, Uzman, Okutman, Öğretim Elemanı olma şartlarının detayları arabnıyor. Akademik personel olma şartları nelerdir? İşte detaylar.

Akademisyen olma şartları ve akademik personel alım ilanına bvaşvurma süreci ile ilgili detaylar merak ediliyor. Lisans mezunu olanlar akademisyen olabilir mi? Yüksek lisans yapma zorunluluğu var mı? Türkiye'de çeşitli üniversitelerde görev yapan akademik personel ile ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Akademik personel nedir? Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi, Araştırma Görevlisi, Uzman, Okutman, Öğretim Elemanı arasındaki farklar neler? İşte detaylar

AKADEMİSYEN OLMA ŞARTLARI NELER? AKADEMİK PERSONEL BAŞVURU ŞARTLARI

Akademisyen olmak için hangi sınavlardan kaç puan almak gerekiyor? Profesör, Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi gibi unvanlar taşıyan akademik personel nedir? Akademik personel olma şartları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenlerle ilgili haberimiz…

AKADEMİK PERSONEL NEDİR?

Akademik personel, bir üniversitenin her kademesindeki, eğitimden sorumlu, Profesör, Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi gibi unvanlar taşıyan akademik unvana sahip kişilere verilen isimdir.

AKADEMİK PERSONEL OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Akademik personel olma şartları, akademik unvana göre değişiklik göstermektedir. Akademik personel kariyerine başlangıç için atılacak adımlar şöyle özetlenebilir;

– Üniversiteden lisans derecesi ile mezun olmak,
– Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek ve ilgili bölüm için gerekli sınav not ortalamasına sahip olmak.
– Yabancı dil sınavına (YDS) girmek,
– Ales, YDS ve diploma notu ortalamasına göre yazılı ve sözlü mülakata girmek,
– Akademik unvan kademesinde yükseliş için ilgili mevzuatta belirtilen akademik yeterlilik şartlarına sahip olmak.

AKADEMİK KADRODA YER ALAN GÖREVLİLER

Öğretim Elemanları

Tüm akademik personele verilen genel isimdir. Öğretim Görevlisi , Araştırma Görevlisi, Uzman, Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör kadrolarının tümü birden nitelenmek istediğinde “öğretim elemanları” terimi kullanılır.

Öğretim Üyesi

Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör kadrosunda yer alan kişiler öğretim üyesidir. Doktorasını tamamlamış akademisyenlerden oluşur.

Öğretim Görevlisi

Yüksek lisans ya da doktora şartı aranmaksızın üniversitelerin özellikle Meslek Yüksek Okullarında ders verenlerdir.

Araştırma Görevlisi

Yüksek lisans ya da doktora aşamasındaki kişilerin yer aldığı bir kadrodur.

Uzman

Üniversitelerdeki çeşitli birimlerde (laboratuvar vb.) uzmanlık gereken bölümlerde görevli kişilerdir.

Birinci adım yukarıdaki herhangi bir akademik kadroda yer almak. Akademik hayatını devam ettirmek isteyenler.

İKİNCİ ADIM : DOKTORA

Akademisyen olarak kariyer yapmak için yüksek lisans sonrasında doktora çalışmanıza devam etmeniz gerekir. Doktora başvuruları, yukarıda detaylı olarak anlatılan yüksek lisans başvuruları ile aynıdır.

ÜÇÜNCÜ ADIM : YARDIMCI DOÇENTLİK

Doktora çalışması bitiminde Yardımcı Doçent ilanlarını takip etmeniz ve başvurmanız gerekir.  İlanlar her üniversitenin kendi sayfasında yayınlanır. Yardımcı Doçent olarak üniversitede ders verme, araştırma yapmak,  makale vb. yayınları yayınlama faaliyetlerinde bulunursunuz.

DÖRDÜNCÜ ADIM : DOÇENTLİK  

Yardımcı Doçent kadrosunda iken üniversitede ders verme, araştırma yapmak,  makale vb. yayınlamak gibi faaliyetlerinin her biri  belli bir puan kazandırır. Yeterli  puana erişildiğinde,  Doçent olabilme talebiyle  faaliyetlerinizi içeren dosya üniversite Rektörlüğüne gönderilir, Doçentlik  Komisyonu önce dosyayı inceler, uygun ise adayı mülakata çağırır. Mülakatta başarılı olan Yardımcı Doçentler YÖK tarafından kadrosu açılması durumunda Doçentlik için başvuru yapabilir.

BEŞİNCİ ADIM : PROFESÖRLÜK

Doçent olarak ders verme, araştırma ve yayın yapma etkinliklerine devam edilir ve gerçekleştirilen etkinliklerden puan toplanır. Gerekli puanı edildiğinde Profesörlük kadrosu  için üniversite Rektörlüğüne başvurulur. Dosyası incelenir, YÖK tarafından Profesörlük kadrosu açıldığı taktirde, kadroya başvuru yapılır. Bu aşama mülakat içermez.

Akademik personel olma şartları nedir? Kimler akademisyen olabilir? Lisans eğitimini bitirenler üniversitelerde akademik kadro almak, öğretim görevlisi veya eğitim görevlisi olmak için şartları inceliyor. Okutman ya da uzman olmak için ne yapmak gerekiyor? Akademik kariyer hayali kuranlar öncelikle lisans mezunu olmalı, ALES ve YDS puanlarını temin etmek zorunda. Peki akademisyenlik için ALES ve YDS'den kaç puan almak gerekiyor? Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi, Araştırma Görevlisi, Uzman, Okutman, Öğretim Elemanı olma şartlarının detayları arabnıyor. Akademik personel olma şartları nelerdir?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN