Akbelen Ormanı'nda maden için kesim başladı: İkizköy halkı nöbette

Akbelen Ormanı'nda maden için kesim başladı: İkizköy halkı nöbette

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda termik santrale kömür temin etmek için maden yapılması adına ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylüler bu sabah kesim sesine uyanınca hemen ormana koştu. Aylardır ağaçların kesilmemesi için nöbet tutan köylüler, bugün yaşananlara tepki gösterdi.

Muğla Milas'ta İkizköy sınırlarındaki Akbelen Ormanları’nın termik santraller için kömür ocağı açılmak üzere satılarak ruhsat verilmesine karşı çıkan köylüler aylardır nöbette. Ormanlarını korumak isteyen köylüler konuyu yargıya taşımıştı. Bugün sabah saatlerinde ağaç kesim sesleriyle uyanan köylüler hemen soluğu ağaçların yanında aldı. Köylülerin itirazı üzerine ağaç kesimi durduruldu.

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'ya konuşan çevreciler, bayram tatilinin fırsata çevrilmeye çalışıldığını belirtti. Ağaçların kesileceğini öğrendikten sonra ormanda nöbete başlamıştı. 15 Temmuz'da kesim için ormana gelen olmadı. Fakat bu sabah saat 06:00'da bölgeye gelen ekipler, saat 07:00'de kesime başladı. Motor sesleri üzerine bölgeye giden İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, kesime tepki gösterdi.

Işık, 20 kadar ağacın kesildiğini belirterek; "Sabah motor seslerini duyduk. Ormana gittik. 20 ağacı kesmişlerdi. Tepkiler üzerine kesim şu an durdu. Ancak olay yerine jandarma geldi. Bize 'eylem yapmak istiyorsanız gidin köyde eyleminizi yapın. Burada kesim yapılmak zorunda' dediler" şeklinde konuştu. Saat 09:00'da durdurulan ağaç kesimi tekrar başlarsa köylüler, kendilerini ağaçların önüne atacağını belirtti.

akbelen-orman.jpg

'HERKES ELİNİ VİCDANINA KOYSUN'

Bir İkizköy sakini durumu, göz yaşları içinde anlattı. "Herkes işteyken, kimse müdahale edemeden gelip indirmeye başladılar ağaçları. Karşımızda bir insan yok çünkü o kadar konuşuyoruz 'durdurun, kesmeyin' diye o kadar konuşuyoruz karşımızda insan yok bir taş parçası var karşımızda. Duygusuz insanlar var karşımızda. Lütfen desteğe gelin, yardıma ihtiyacımız var. Burası biterse biteriz. Her yer biter. Sadece İkizköy'ün sorunu değil artık bu. Artık herkes elini vicdanına koysun. Tüm Türkiye'nin sorunu bu. Belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün. Yani biz burada bu kadar haykırırken neden bu kadar sessiz kalıyor insanlar? Biz ölelim burada o zaman. Ondan sonra istediğinizi yapın. İlk önce biz ölelim ormanlardan önce" dedi.

NE OLMUŞTU?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından YK Enerji A.Ş,'ye verilen Akbelen Ormanı'nda Milas'taki termik santrale kömür temin etmek için maden yapılmak isteniyor. Bölge halkı ve çevreciler Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'ne karşı dava açarken, hukuki süreç devam etmesine rağmen kesim başladı. Bölge halkı, orman kesimi duruncaya kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak, duyarlı kamuoyunu desteğe çağırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN