AKES-DER'den 'Özel İnsanlara Özel Proje'

AKES-DER'den 'Özel İnsanlara Özel Proje'

Rize’de hayata geçirilen 'Özel İnsanlara Özel Proje' ile işitme engelli ve okuryazarlığı olmayan vatandaşların kimseye ihtiyaç duymadan sağlık hizmetlerine ulaşması sağlanıyor.

Dünyada ve Türkiye’de ilk kez uygulanan proje Rize’de hayat buldu. Anadolu Kültür, Eğitim, Spor Yardımlaşma Derneği’nin hazırladığı proje ile işitme engelli ve okuryazarlığı olmayan vatandaşların hastanelerde kimseye ihtiyaç duymadan gitmek istedikleri birime ulaşmalarını amaçlıyor.

İlk kez Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi çocuk acil servisinde uygulanan proje ile hastane girişine yerleştirilen ekran sayesinde işitme engelli vatandaşlara beden dili ile yönlendirme yapılıyor. Okuryazarlığı olmayanlar için sesli yönlendirme yapılırken aynı zamanda anlatımlar resimlerle birlikte ekrana yazılıyor. Hastaneye gelenler yapılan yönlendirmeler sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan gitmek istedikleri birime ulaşıyorlar.

'PROJE İLE 6 AYDIR UĞRAŞIYORUZ'

6 aylık bir çalışmanın sonucunda amaçlarına ulaştıklarını söyleyen AKES-DER Başkanı Hasan Kansızoğlu "Projemiz dünyada ve Türkiye’de ilk" diyerek şu ifadeleri kaydetti:,

"İşitme engelli ve okuryazarlığı olmayan vatandaşlarımız için bu projeyi yaptık. Hastaneden içeri girdiklerinde hiç kimseden yardım almadan gitmek istedikleri birime ulaştırmayı hedefliyoruz. Hastane girişinde karşılarına çıkacak ekranda hem işitme engelliler için beden dili anlatımı yapılacak aynı anda sesli olarak sunum gerçekleşecek ve anlatılanlar ekrana da yazılacak. 6 aydır uğraşıyoruz bu projeye. İlk olarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi çocuk acil servisi girişinde ve Rize Devlet Hastanesinde uygulamaya başladık. Proje aşamasında 23 işitme engelli vatandaşımızla çalıştık onların memnuniyetlerine göre projemizi şekillendirdik. Bu projenin yetkililer tarafından sahiplenip bütün kamu kurumlarında uygulanmasını istiyoruz. Türkiye genelinde 4 milyonu aşkın işitme engelli var, bizler hiçbir karşılık beklemeden bu çalışmayı hizmete sunduk şimdi sıra yetkililerde. Dünyada hiçbir örneği olmayan bu projenin, Türkiye'de olması ve uygulanmaya başlaması bizlerin en büyük mutluluğudur."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN