Akika kurbanı nedir ne zaman kesilmelidir? İşte akika kurbanının fazileti

Akika kurbanı nedir ne zaman kesilmelidir? İşte akika kurbanının fazileti

Yeni doğan çocuk için şükür mahiyetinde kesilen akika kurbanının ne zaman kesileceği konusu araştırılıyor. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in de doğumunda kesilen akika kurbanının farz mı ya da sünnet mi olduğu karar.com’da…

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan elde edilen verilere göre; yeni doğan çocuk için kesilen ‘akika kurbanı nedir, faziledir nedir?’ gibi konular, çocuk sahibi olan Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Allah rızası için bu yönde kesilen kurbana ‘akika’ adı verilir. Peki akika kurbanı kesmek farz mı yoksa sünnet mi? İşte gelişmeler…

AKİKA KURBANI NEDİR?

Yeni doğan çocuk için şükür için kesilen kurbana, ‘akîka’ deniz. Akîka kurbanı kesmek sünnettir. İbn Abbas’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Resûlullah (s.a.s.), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akîka kurbanı kesmiştir.

19-08/15/akika-kurbanijpgg.jpg

AKİKA KURBANI NE ZAMAN KESİLMELİDİR?

(Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1), bir hadisinde de şu şekilde buyurmuştur: ‘Her çocuk (doğumunun) 7. gününde kendisi için kesilecek akîka kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akîka kurbanı kesilmesinin ardından çocuğun başı tıraş edilir ve ona ismi koyulur.” (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21) Bu bakımdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına dek kesilebilirse de doğumun 7. günü kesilmesi daha hayırlıdır. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın ya da değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464).

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN