Ali Babacan kimdir, nerelidir? Babacan’ın kapsamlı biyografisi

Ali Babacan kimdir, nerelidir? Babacan’ın kapsamlı biyografisi

Yeni parti kurma hazırlığı içerisinde olduğu konuşulan AK Parti kurucusu Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından partisinden istifa etti. 18 yıllık AK Parti üyeliğini bugün itibarıyla sonlandıran Ali Babacan ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki Ali Babacan kimdir? Ali Babacan nerelidir? İşte Ali Babacan’ın kapsamlı biyografisi…

Son günlerin en çok konuşulan isimleri arasında yer alan AK Parti kurucularından Ali Babacan, yaptığı açıklamasının ardından AK Parti’den istifa etti. Kamuoyuyla paylaştığı duyuru metninde ‘Aklen ve kalben bir ayrışma yaşadığını’ vurgulayan Ali Babacan, kurucusu olduğu 18 yıllık partisinden istifa etti. Bu gelişmenin ardından ‘Ali Babacan kimdir, nerelidir? Ali Babacan yeni parti mi kuracak?’ gibi detaylar araştırılır oldu. Babacan’ın geçen gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmesinde, yeni parti kuracağını açıkladığı öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise siyaseten yapmak istediklerini AK Parti’de yapması yönünde teklifi olduğu iddiası ortaya atılırken, Babacan’ın bu talebine olumsuz yanıt verdiği iddia edilmişti. Peki Ali Babacan kimdir? Ali Babacan yeni parti mi kuracak? Ali Babacan’ın kuracağı iddia edilen partinin adı ne? Tüm bu gelişmeler karar.com’da…

ALİ BABACAN KİMDİR?

4 Nisan 1967 tarihinde Ankara’da doğan Ali Babacan, 1985 yılında Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi’ni birincilikle tamamladı. 1989’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden üniversite birincisi olarak mezun olan Ali Babacan, 1990’da Fulbright bursunu kazanarak, Yüksek lisansını ABD’de Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management’de İşletme Dalında tamamladı. Yüksek lisans çalışmalarında Pazarlama, Organizasyon ve Uluslararası İş İdaresi dallarında uzmanlaşan Ali Babacan, 1992-1994 yıllarında ABD’de finans sektörünün üst düzey yöneticilerine danışmanlık yapan özel bir şirkette çalıştı. Ali Babacan, 1994-2002 yıllarında Ankara’da özel sektörde iş hayatını sürdürdü.

AK PARTİ KURUCU ÜYESİ OLDU

2001’de AK Parti Kurucu Üyesi ve MKYK üyesi olan Ali Babacan, 22, 23 ve 24. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 58. ve 59. Hükümetlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Ali Babacan, 60. Hükümet'te de Dışişleri Bakanı ve Avrupa Birliği ile müzakerelerde Başmüzakereci olarak görev yaptı. Egemen Bağış'ın Devlet Bakanı ve Başmüzakereci konumuna getirilmesinin ardından yalnızca Dışişleri Bakanı olarak bir süre görevine devam eden Ali Babacan, 1 Mayıs 2009 yılında yapılan kabine değişikliğinin ardından Dışişleri Bakanlığı'nı Ahmet Davutoğlu'na devretti. 61 ve 62. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Ali Babacan, çok iyi derecede İngilizce biliyor. Ali Babacan, evli ve üç çocuk babasıdır.

ALİ BABACAN AK PARTİ'DEN İSTİFA ETTİ

Yeni parti hazırlığında bulunduğu iddia edilen eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan, istifa dilekçesini AK Parti Genel Merkezine verdi

AK Parti kurucu üyeliğinden istifa ettiğine dair dilekçesini AK Parti Genel Merkezine ulaştırdığını duyuran eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şu
ifadelere yer verdi:

"Ağustos 2001 tarihinde kurucu üyesi olduğum Adalet ve Kalkınma Partisi’nde 14 yıl MKYK üyeliği yaptım. 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra 13 yıl Bakanlar Kurulu Üyesi oldum. Bu süre içerisinde ülkemizin elde ettiği büyük başarılara katkı vermekten onur duydum. Görevde olduğum dönemlerde partinin kuruluş ilke ve değerlerini hem ülkemizde hem de dünyada inanarak savundum. Türkiye’nin tarihi dönüm noktalarında, doğruları için verilen büyük mücadelelerin bizzat içinde olmak benim için şeref oldu. Son yıllarda ise pek çok alanda yapılan uygulamalar ile inandığım ilke, değer ve fikirler arasında derin farklılıklar oluştu. Aklen ve kalben bir ayrışma yaşadım. Çok çeşitli kesimlerle yaptığımız istişareler de bunu teyit etmektedir. Türkiye’nin bugünü ve geleceği için yeni bir çalışma başlatmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Ben ve pek çok arkadaşım, böyle bir çalışma için büyük ve tarihi bir sorumluluk hissetmekteyiz. Bu süreçte aynı ahlaki ve toplumsal sorumluluğu hisseden çok sayıda insanla tanışmış olmak da bizim için çok sevindirici olmuştur. İnanıyorum ki, karşı karşıya olduğumuz sorunların çözümü, ancak, temsil gücü yüksek ve geniş bir kadro çalışmasıyla mümkün olacaktır. Bu gerçekler dikkate alındığında Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyeliğimin devam etmesi maalesef mümkün görünmemektedir. Bugün itibariyle istifa dilekçemi parti genel merkezine ulaştırdım. Hepimizin amacı ülkemizin itibarını yükseltmek, halkımızın refah ve mutluluğunu artırmak, Türkiye’yi hak ettiği güzel bir geleceğe ulaştırmaktır. İnsan hakları, özgürlükler, ileri demokrasi ve hukukun üstünlüğü vazgeçilmez ilkelerimizdir. Siyasete ilk girdiğim günden bu yana bunlar için canla başla çalıştım. Allah sağlık ve ömür verdiği sürece bundan sonra da çalışmaya devam edeceğim.”

19-07/08/o_5758.jpg

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Babacan’ın İstanbul’da 23 Haziran’da yenilenen büyükşehir belediye başkanlığı seçiminden birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede bir de dosya verdiği iddia edilmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Ali Babacan doğrudan partiden “istifa” kararını değil, partinin kurucular kurulu üyeliğinden ayrılma isteğini iletmiş, ayrılma gerekçelerini ise deklarasyon niteliğinde sunduğu bir dosya ile Erdoğan’a hem yazılı hem de sözlü aktarmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Babacan’ı dinledikten sonra, geçmiş yıllarda parti hatta parti kuranlar olduğunu ancak sonunun hüsranla sonuçlandığını anlatarak, “gittikleri yolun doğru yol olmadığı” mesajı vermişti. Erdoğan, “Daha evvel de bu tür hadiseler, ayrılmalar oldu. Hatta bırakınız ayrılmayı Meclis’te grup kuranlar oldu. Ama sonra ne oldular, silinip gittiler. Bunlar zor işlerdir. O nedenle, eğer yapacak bir şeyiniz varsa, burada yapın. Ama eğer kalmayacaksınız da yolunuz açık olsun” görüşünü iletmişti.

SAVCILIKTAN ALİ BABACAN KARARI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı eski Bakan Ali Babacan'a FETÖ soruşturması yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Eski bir hazine çalışanının FETÖ iddiasıyla ilgili suç duyurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Ali Babacan ile ilgili soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Ali Çevik adlı eski Hazine çalışanı Ali Babacan hakkında suç duyurusunda bulunup, bakanlık yaptığı dönemlerde bürokratik atamalarda ve İzmir Askeri Casusluk Davası kumpası Hazine Müsteşarlığı'nda hayata geçirilmesinde FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım ettiğini öne sürmüştü. Babacan'ın yanına danışman olarak aldığı herkesin FETÖ'cü çıktığı iddia edilen başvuruda isimleri İzmir'deki askeri casusluk davasına görevden uzaklaştırılıp, yerlerine FETÖ'cüleri almakla suçlamıştı. Babacan'ın bu şekilde örgüte yardım ettiği iddia edilmiş ve Hazine'de kritik görevlere atadığı isimlerin bir kısmının da Ankara'daki yargılama sonucu mahkum olduğu ifade edilmişti.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN