Anayasa Mahkemesi BİK’in ilan kesme uygulamasını iptal etti

Anayasa Mahkemesi BİK’in ilan kesme uygulamasını iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Basın İlan Kurumu’nun çeşitli haber ve yorumlar yüzünden bazı gazetelere verdiği belirli süreli “resmi ilan ve reklamı kesme” cezalarının, basın hürriyetinin ihlali olduğunu karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete’de yayınlanan B. No. 2016/59 sayılı kararında, Basın İlan Kurumu’nun 13 muhalif gazeteye belirli süreli resmi ilan ve reklamı kesme” cezası vermesini ve bu cezaların yerel Asliye Hukuk mahkemeleri tarafından onanmasını, Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı bularak “ihlal” kararı verdi.

Kararda, Basın İlan Kurumu’nun “2018 yılı istatistiklerinde gazetelerin basın ahlak esaslarını ihlal ettiği gerekçesiyle 39 gün, 2019 yılı istatistiklerinde 143 gün, 2020 yılı istatistiklerinde 572gün resmî ilan ve reklam kesme cezası verdiği” belirtilerek bunun bir cezalandırmaya dönüştüğü tespiti yapıldı.
Basın ahlak yasası kavramının belirsiz olduğu ve bunun ilkelerini belirleyen bir düzenleme yapılması gerektiği belirtildi. Karar, yeniden yargılaması yapılması için ilgi Asliye Mahkemeleri ile yani yasal düzenleme için TBMM’ne gösterildi.

15 Üyeli Anayasa Mahkemesi’nde, 5 üye “karşı oy” yazarak Basın İlan Kurumu’nun gazeteleri cezalandıran söz konusu kararlarının ifade hürriyetini ihlal etmediği görüşünü savundular

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN