Ankara-Moskova-Washington-Brüksel arasında Suriye satrancı

Ankara-Moskova-Washington-Brüksel arasında Suriye satrancı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Ocak'ta Rusya Devlet Başkanı Putin’le Suriye’yi görüşecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Erdoğan ile Putin'in yapacakları zirvede ana gündem maddesinin İdlib'deki durum ile iki ülke arasındaki İdlib anlaşmasının gidişatı olacağını söyledi. Genelkurmay Başkanı Güler ise Brüksel'de ABD'li mevkidaşıyla bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ocak’ta Suriye gündemiyle Rusya’ya gidecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin ile yapacağı görüşmede, ABD askerlerinin Suriye’den çekilme süreci, terör örgütleri PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadele, İdlib mutabakatı, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekat hazırlığı konuları ele alınacak.

2018'in son günlerinde Türk heyeti bu başlıklarla Moskova'daydı. Bu kez 2 lider baş başa görüşme gerçekleştirecek. Heyetlerin yaptığı çalışmaları ele alacak.

SOÇİ'DE LİDERLER ZİRVESİ

Sonrasında ise gözler yine Rusya'da, Soçi kentinde olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani liderler zirvesinde buluşacak. Liderler, Suriye krizine siyasi çözüm çabalarını değerlendirecek.

ABD İLE TEMASLAR

Ankara-Moskova hattında bunlar yaşanırken gözlerin çevrildiği bir başkent de Brüksel. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford ile NATO Genelkurmay Başkanları toplantısında görüşecek. İki isim en son Ankara’da bir araya geldi.

5 ŞUBAT'TA WASHINGTON

Washington da Suriye görüşmelerin gerçekleştirileceği bir diğer adres. Türk heyeti, 5 Şubat'ta ABD'li muhatapları ile bir araya gelecek. Mekanizma toplantıları çerçevesinde; Münbiç mutabakatı, Suriye'den çekilme sürecinin koordinasyonu gibi konular ele alınacak.

ANA GÜNDEM İDLİB

Öte yandan Moskova'da 2018 yılının sonuçlarını değerlendirmek üzere büyük basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Putin ve Erdoğan'ın 23 Ocak'ta Rusya'da yapacakları açıklanan zirve hakkında konuştu. 

Lavrov, "Rusya ve Türkiye liderleri arasında yakın gelecekte bir temas kurulmasını bekliyoruz. Bu, halihazırda planlandı. İdlib'deki durum, Putin ve Erdoğan arasındaki görüşmenin ana gündem maddesi olacak" dedi.

Lavrov, başta İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesi olmak üzere Suriye'de terörle mücadelenin sonuna kadar sürdürülmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

RUS-TÜRK MUTABAKATLARININ UYGULANMASI

Şu anda terörün ana odağının El Nusra'nın neredeyse tüm militanları kendi bünyesine dahil ettiği İdlib bölgesi olduğunu kaydeden Lavrov, "Rusya ve Türkiye arasındaki İdlib'le ilgili mutabakatların hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz. Ancak bu mutabakatlar, silahsızlandırılmış bölge de dahil İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinden hem Suriye ordusunun mevzilerine ve sivil hedeflere hem de Rusya'nın Hmeymim üssüne saldıran teröristlere tam özgürlük verilmesi anlamına gelmiyor. Dolayısıyla Putin ve Erdoğan'ın ana gündem maddesi İdlib'deki durum olacak" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN