Trabzon Araklı'da sel bilançosu ağırlaşıyor: 4 kişi can verdi, 6 kayıp aranıyor

Trabzon Araklı'da sel bilançosu ağırlaşıyor: 4 kişi can verdi, 6 kayıp aranıyor

Son iki haftadır Türkiye genelinde aralıklarla etkili olan sağanak, bu kez Trabzon'u vurdu. Kuvvetli yağış Araklı ilçesine bağlı Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde sele neden oldu. İçişleri Bakanı Soylu, selde 3 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de kayıp olduğunu duyurdu. Selin etkili olduğu iki mahalleye ulaşım sağlanamazken, şimdiye kadar 76 vatandaş afet bölgesinden tahliye edildi. Bakan Pakdemirli'de yağış uyarında bulunarak şunlar kaydetti: 3 gün daha yağış bekleniyor. Şu anda havanın güneşli olmasının bizi aldatmaması lazım.

Trabzon'un Araklı ilçesinde sel bilançosu ağırlaşıyor, son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selde 4 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Öte yandan HES borusunun patlaması nedeniyle facianın yaşandığı iddia edildi.

Kuvvetli yağış Araklı'ya bağlı Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde sele neden oldu. Dere yatağındaki mahallelerde su bir anda yükseldi. Akıntı 4 ev ve işyerini yıktı, suya kapılanlar oldu. Selin etkili olduğu Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallerine ulaşım sağlanamıyor.

76 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Araklı-Bayburt yolu trafiğe kapalı. AFAD, belediye ve jandarma ekipleri bölgede. Sahil Güvenlik ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı çalışmaya havadan destek verdi. Ulaşımın sağlanamadığı yerlerde mahsur kalanlar helikopterle kurtarıldı. Şimdiye kadar 76 vatandaş bölgeden tahliye edildi.

Araklı ve çevresinde yağışın etkisini artırması bekleniyor. Bu nedenle tahliye edilenler bölgeden uzaklaştırıldı. Evlerine dönmemeleri yönünde uyarılar yapıldı.

19-06/19/basliksiz-1-1560920800.jpg

İKİ BAKAN AFET BÖLGESİNE GİTTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu afet bölgesinde incelemelerde bulundu. Pakdemirli, Araklı'daki selde 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, 7 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Pakdemirli, Araklı Kaymakamlığı binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, gündüz saatlerinden itibaren olayı takip ettiklerini belirterek  "En önemli üzerinde durduğumuz konu kayıplarımız. Öncelikle can kayıplarımız maalesef daha evvel sayın valimizin açıkladığı 2 can kaybı şu saat itibariyle 3 can kaybına çıktı. Ben bu kayıplarımız için hepsine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

7 KİŞİ KAYIP

Hayatını kaybeden ve şu an kayıp olan vatandaşlarla ilgili bilgi veren Pakdemirli, "Kayıplarımızdan bir tanesi Araklı Belediyesi görevlimiz, bir tanesi imam hatip görevlimiz, bir tanesi de vatandaşımız. 7 vatandaşımız hala kayıp. Bunların 3'ü Büyükşehir görevlisi, bir tanesi DSİ görevlisi, 3 de vatandaşımız kayıp. 4 yaralımız var. Yaralılarımızın durumu iyi. Tahliyeleri yapıldı. Helikopterlerle gerekli yerlere sevkleri yapıldı. Onların sağlık durumlarında önemli durum yok." diye konuştu.

Bölgenin ayın 13'ünden beri ciddi yağış aldığına dikkati çeken Pakdemirli, "Biz de meteoroloji olarak ciddiyetle ayın 13'ünden beri sürekli rapor yayınlayarak bu bölgeyi takip ediyoruz. Ayın 13'ü perşembe günü ufak çaplı bir taşkın oldu bu bölgede ve hemen 10 tane araç, 3'ü DSİ'nin, 4'ü büyükşehirin, 3 tanesi de Araklı Belediyesinin olmak üzere 10 araçla çalışmalar başladı. "dedi.

19-06/19/basliksiz-1-1560920818.jpg

"METEOROLOJİ OLARAK UYARILARIMIZ YAPTIK"

Pakdemirli, öğle saatlerinde meteoroloji olarak gerekli uyarıları yaptıklarını işaret ederek, şöyle devam etti: "Yani sel, taşkın ve heyelanla ilgili saat 12 civarında uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah'ın işi nerden ne olacağını da bilemiyorsunuz. Gerekli uyarılar yapılmış olmasına rağmen yani kısaca tabir edecek olursak dağın bir parçasından, dağın bir tarafından kopan bir parça aşağıda dere yatağına geliyor ve dere yatağında sürüklenen çamurlu su aşağıdaki 4 binayı yıkmış. 4 bina ev, altlarında da 2 adet iş yeri var. 2 adet iş yerimizi yıkıyor. Tabiki bu rusubatlar da bu çamurlu sular da aşağıda eğimin azalmasıyla beraber bir barajlama oluşturuyor. Bu barajlamayla beraber de şu an itibariyle Araklı-Bayburt kara yolu trafiğe kapalı durumda. Sabah saatlerinden itibaren tüm ekipler hem DSİ hem Büyükşehir hem de AFAD'ın ekipleriyle beraber bu kara yolunun bir an evvel açılması gayreti içerisinde olacağız. Ama burada en önemli olan şu an üzerinde durduğumuz kayıplarımızı 7 tane kayıp vatandaşı buluyor olmak".

19-06/19/basliksiz-1-1560920841.jpg

PAKDEMİRLİ: HES PATLADI İDDİASI GERÇEK DIŞI 

Ekiplerin sabaha kadar bu çalışmaları devam ettireceklerini aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti: "76 vatandaşımız tahliye edildi şu ana kadar ve bu konu ile ilgili erken saatlerde gelen ve bizi de ilgilendiren bir haber vardı. Oradaki HES'in hidroelektrik santral borusunun patlaması akabinde de böyle bir olay olduğu söylendi. Tamamen bu gerçek dışıdır çünkü tamamen doğal bir olaydır. Tamamen doğal sebeplerle olmuş bir olaydır. Tamamen doğal sebeplerle de dağdan bi parça koparak bir heyelana sebebiyet vermiştir. Tabi teselli olarak görebileceğimiz bir şey daha var. Aşağıdaki okulda da geçen cuma itibariyle 200'ün üzerinde çocuğumuz okuyordu. İyi ki okullar tatildi. Çocuklarımız da böylelikle tehlikeden kurtulmuş oldu. Sabah ışıklarıyla inşallah ilk incelemelerimiz için bölgeye gidiyoruz. İçişleri Bakanımız da bölgeye hareket etmiş durumda onunla birlikte de inşallah Sayın Valimizle birlikte de çalışmaları inşallah koordine ediyor olacağız."

19-06/19/basliksiz-1-1560921049.jpg

"4 YARALIMIZ VAR, DURUMU İYİ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ulaşılan vatandaşlar hakkında şunları söyledi: "Bunların bir tanesi bir yan köyün imam hatibi, birisi Araklı Belediyesinde çalışan vatandaşımız, biri de Çamlıktepe Mahallesi'nde yaşayan mahallemizin sakini ve 7 vatandaşımızın da arama çalışmaları hala devam ediyor. Burada yine daha önce yağan yağmur ve suların oluşturduğu ve o suların oluşturduğu halin ortadan kaldırılması için çalışma yapılması için orada bulunan 3 Büyükşehir personeli, bir Devlet Su İşleri personeli ve yine Çamlıktepe Mahallemizden 3 köylümüz, o mahallenin, o köyün sakinleri, 4 de yaralımız var. Yaralılarımız, burada hastanede. Edindiğimiz, aldığımız bilgilere göre de çok büyük bir ağır yaralı durumları söz konusu değil. Geçmiş olsun, başımız sağolsun, Allah rahmet eylesin."

"MAALESEF BU COĞRAFYANIN KENDİSİNE AİT ŞARTLARI SÖZ KONUSU"

Soylu, bu coğrafyanın maalesef kendisine ait şartlarının da söz konusu olduğunu aktararak,  şunları kaydetti: "Arama kurtarma timlerimiz çalışmalarını gece olması itibarıyla durdurdular ve yarın sabah çalışmalara devam edecekler. Yoğunlaştıkları alanlar var ve yarın sabah o yoğunlaştıkları alanda çalışmalarını gerçekleştirecekler. Hem vatandaşlarımız hem DSİ'nin hem de aynı zamanda Büyükşehir Belediyesinin, Araklı İlçe Belediyesinin orada daha önce yağmurdan kaynaklanan hasarları giderebilmek maksadıyla çalışan makinalar da söz konusuydu. Onlar da evler de yaklaşık 4 ev, bunlar da tamamen bu heyelan neticesinde, bu heyelanın oluşturduğu sulara kapılarak gittiler ve bütün bu çalışmaların neticesinde inşallah kayıplarımıza da ulaşırız düşüncesindeyiz. Tekrar geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz. "

19-06/19/basliksiz-1-1560921014.jpg

Araklı Hükümet Konağında bir kriz merkezi oluşturulduğunu da belirten Bakan Soylu, "Sayın Valimizin koordinatörlüğünde ve AFAD, Büyükşehir, DSİ, bütün ilgili kurum ve kuruluşlar burada el birliğiyle, buradaki durumu hem tespit için hem de arama kurtarma çalışmaları için buradan kriz merkezinden yönetimlerini devam ettiriyorlar" dedi.

"BÖYLE BİR MANZARA BEKLEMİYORDUK"

Çamlıktepe mahallesi sakinleri, sel felaketinin ardından sabah saatlerinden itibaren afet bölgesine yaya olarak ulaştı. Mahalle sakinleri evleri ve mahallelerinin balçık ve taşlar içindeki halini görünce büyük üzüntü yaşadı.

19-06/19/basliksiz-1-1560921254.jpg

"Selden ormana kaçarak kurtulduk" diyen köylüler sel felaketi için şunları kaydetti: "Çok korkunç bir olaydı. Çocuklar, geçen hafta yaşanan sel sonrası okullarını çamurdan temizliyordu. Yağmur şiddetlenince hemen gidip onları uyardık. Ancak yanlarına gidemedik. Çocukları daha sonra kurtarınca eve zor döndük. Baktık sel geliyor ormana kaçtık da öyle kurtulduk. Dün sabah neye uyandık, bugün ise neye uyandık. Böyle bir manzara beklemiyorduk"

19-06/19/basliksiz-1-1560921276.jpg

KAYIP VATANDAŞLARI 281 KİŞİLİK EKİP ARIYOR

Kaybolan 7 kişinin bulunması için Trabzon ve Samsun AFAD, jandarma, Rize-Artvin deniz polisi, 112 Acil Sağlık, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi, UMKE, itfaiye, DSİ, AKUT ve Kızılay'dan toplam 281 kişilik ekip, 52 araç ve 27 iş makinesiyle sabahın ilk saatlerinden itibaren çalışmalara başladı.

Ağırlıklı olarak dere yatağı ve çevresinde yürütülen çalışmalara Samsun AFAD'a ait 1 kadavra köpeği de katılıyor.

ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ

Bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili ikinci kez açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu, sel faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu. Bakan Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Araklı ilçesindeki sel ve heyelan bölgesinde incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Soylu, dün kuş uçuşu 7-8 kilometre civarı olan bir tepenin heyelanla birlikte akması suretiyle önüne dereyi de alarak oluşturduğu selin, iki derenin birleştiği bu alanda ciddi tahribata yol açtığını belirterek, "İlk belirlemelerde hemen 1 kişinin hayatını kaybettiği tespit edilmişti, ardından 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği tespit edilmişti." diye konuştu.

"SEL 7 BİNAYI YERİNDEN SÖKMÜŞ"

Burada 4-5 gün önce ciddi yağmur yağdığına işaret eden Soylu, "Bunun üzerine gerek DSİ gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse de Araklı Belediyesi ekipleri burada çalışıyorlardı. Tam da öğle molası verdikleri zaman dilimi içinde, hemen karşıda bir bakkal diyebileceğimiz, köy bakkalı diyebileceğimiz bir yerde yemek yerken, istirahat ederken sel onları burada yakalamış oldu." dedi.

Soylu, 4 kullanılmakta olan, 3 de yarı kullanılan ama içinde kimsenin bulunmadığı bina olmak üzere toplam 7 binayı selin yerinden sökerek götürdüğünü ancak temellerinin kaldığını anlatarak, şöyle devam etti: "İş makineleri, ağır iş makineleriyle arama kurtarma çalışmaları sabah başladı tekrar çünkü arazi ve alanı taradı arkadaşlar, taramaya hala devam ediyorlar. 280 arama kurtarma ekibimiz jandarmadan AFAD'a kadar, AKUT'a kadar arama kurtarma ekipleri şu anda bu hatta boylu boyunca aramaları devam ettiriyorlar. Şu anda ulaştığımız vefat sayısı 4 oldu. Biraz önce bir kişiye daha ulaşıldı ve bizim belirlediğimize göre ve burada elde ettiğimiz, tüm köyde çalışmalarla yapılan değerlendirmelerde 6 kişimiz daha kayıp. Bu 6 kişi konusunda da arkadaşlarımız özellikle hangi bölgelerde olabileceklerini düşünerek oraya yoğunlaşıyorlar."

Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ağrı'nın Diyadin ile Trabzon'un Araklı ilçelerinde yaşanan sel felaketine ilişkin "Bakanlığımız, ASDEP ve psikososyal destek elemanlarıyla sahada vatandaşlarımızla temas halinde. Gerekli ihtiyaç analizini gerçekleştirip ihtiyacı olan ailelerimize yardımı sağlayacağız" açıklamasında bulundu.

HES SORUSUNA CEVAP: TAMAMEN DOĞAL BİR OLAY

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ise bir gazetecinin "HES borusunun patladığına dair köy sakinlerinden eleştiriler duyduk." ifadesini kullanması üzerine, "Burada HES ile alakalı hiçbir durum yok. Tamamen doğal bir afet." vurgusu yaptı.  Bölgedeki coğrafyanın zorluğuna işaret eden Pakdemirli, "Gerçekten zorlu bir coğrafyada vatandaşlarımız hayat mücadelesi veriyorlar burada ancak bunun da ilacı köklü bitkilerin, sıkı bitkilerin, ağaçların burada olması." dedi.

Pakdemirli, heyelan riski haritalarının AFAD ve kendi Bakanlığının birimleri tarafından sürekli çalışıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Meteoroloji de bize bağlı olduğu için meteorolojik faaliyetler açısından son 5 gündür çok düşen yağışlardan dolayı gerekli uyarıları yaptık. Dün itibarıyla da Valiliğimiz halkımıza tüm uyarıları yaptı. Yani 'Bu bölgeyi terk edin, daha yüksek yerlere geçin.' diye. Zaman zaman bu uyarıları dikkate almamızda belki eksikliklerimiz oluyor ama Türkiye'de bu 1 saniyede geliyor ve size bu felaketin bu kadar yakın olduğunu bazen hissedemiyorsunuz. Rabbim vefat edenlere rahmet eylesin. Geride kalanlara sabır, yaralılarımıza da şifa versin."

"3 GÜN DAHA YAĞIŞ OLACAK"

Bakan Soylu'nun gerekli bilgileri verdiğini ancak bundan sonrasının da olduğunu, çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, şöyle konuştu:

"3 gün daha yağış bekleniyor. Şu anda havanın güneşli olmasının bizi aldatmaması lazım. O yüzden burada arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. İş makinelerimiz çalışıyor. Kayıplarımız arasında iş makineleri içerisindeki operatörlerimiz de var. Bu sebeple vatandaşlarımıza mümkün mertebe daha emniyetli yerlere gitmesini şiddetle öneriyorum. Çünkü ne geleceğini bilmiyoruz şu anda. 3 gün daha yağış olacak. Mal tabii ki canın yongası. Vatandaşlarımız böyle bir travma yaşamışlar. Burada kalmak isteyebilirler ama herhalde kolluk kuvvetlerimiz, güvenlik güçlerimiz de onları en tatlı şekilde ikna edecek yolları bulacaklardır diye düşünüyorum."

TRABZON DAHİL 4 İL İÇİN YENİ UYARI

Sel felaketinin yaşandığı Trabzon için yeni yağış uyarısı yapıldı. Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'nin iç kesimlerinde kuvvetli ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan duyuruya göre, İç Anadolu (Eskişehir, Konya, Çankırı, Yozgat, Sivas, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Karaman, Aksaray ile Ankara'nın güney ve batı ilçeleri), Akdeniz'in iç kesimleri (Burdur, Isparta, Osmaniye, Kahramanmaraş'ın batısı ile Antalya, Mersin ve Adana'nın iç kesimleri) Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde (Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'nin iç kesimleri) yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği ani sel, su baskını, heyelan, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

TRABZON/AJANSLAR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN