Artık aile hekimi de ‘check-up’ yapacak

Artık aile hekimi de ‘check-up’ yapacak

Aile Sağlığı Merkezleri’nde, kalp grafisinden, karaciğer ve kansere kadar 9 farklı testi içeren ‘check-up’ uygulaması yapılacak. 182’den randevu alınarak ücretsiz yararlanılacak çalışmayla hastalıklara erken teşhis sağlanmış olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 bine yakın merkezde vatandaşlara mahallerinde hizmet verildiğini söyledi. Önleyici tedavinin önemine vurgu yapan Bakan Koca, 13 hastalığa karşı bir milyonu aşkın bebeğin ve 2 milyondan fazla okul çağındaki çocuğun aşılandığını belirtti. Bu yıl Aile Sağlığı Merkezleri’nde risk tarama programı başlatıldığını dile getiren Koca, vatandaşların sağlık durumları hakkında farkındalık oluşturmayı ve muhtemel hastalıkların daha ortaya çıkmadan önlemeyi amaçladıklarını belirtti.

Tarama hizmetinin aile hekimleri tarafından verileceğini anlatan Koca şunları söyledi: Bu hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşlarımız internetten veya 182 numaralı çağrı merkezimizi arayarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden aile hekimlerinden randevu alacak. Ücretsiz olarak bu programdan istifade edebilecek. Bu tarama programı sayesinde vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre check-up programlarında uygulanan kan basıncı, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz.

      Koca, “Sağlıklı nesiller ve sağlıklı toplumlar, bilinçli ve sağlıklı annelerin eseri olacaktır” anlayışı ile 15-49 yaş arası tüm kadınlara yönelik bilgilendirme, eğitim ve evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri verdiklerini vurgulayarak, Toplum Sağlığı Merkezleri ve hastanelerde açılan bilgilendirme sınıfları ile anne adaylarını daha sağlıklı bebeklere sahip olabilmeleri ve sağlık içinde büyütebilmeleri için eğitim verdiklerini söyledi. “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır” prensibiyle meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlerine karşı taram programlarının da yürütüldüğünü ifade eden Koca, bu sayede yılda 5 milyon vatandaşa eriştiklerini bildirdi. Koca, halk sağlığını önlemeye yönelik çalışmalar kapsamında birçok hastalık türünün azaldığını bazılarının ise tamamen yok olduğunu ifade ederek, “Verem ile mücadele başarımızın ölçüsü görülme sıklığının azalmış olmasıdır. Bu başarıyı 174 adet Verem Savaş Dispanseri Birimi ve 20 gezici tarama ekibi ile elde ettik, mücadelemiz tek bir vaka görülmeyene kadar devam edecektir” dedi. Halen faaliyet gösteren 100 Sağlıklı Hayat Merkezinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde de pek çok hastalığa sebep olarak gösterilen obezite ile mücadele faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirten Koca, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde gıda etiketlerinde değişiklik yapılmasını sağlayarak alışveriş esnasında vatandaşın sağlıklı gıdaya bilinçli bir şekilde erişiminin kolaylaştığını vurguladı. -AA     

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN