Avrupa’nın en eşitsiz ikinci ülkesiyiz

Avrupa’nın en eşitsiz ikinci ülkesiyiz

Türkiye’de vatandaşlar arasındaki gelir adaletsizliğinin derinleştiği Eurostat’ın araştırmasında bir kez daha gözler önüne serildi. Araştırmanın sonucuna göre Türkiye, gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa’da Sırbistan’dan sonra ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik kesim ile en yoksul yüzde 20’lik kesim arasındaki gelir payı makası gitgide açılıyor. İşsizlikteki yüksek seyir, gelir adaletsizliğinde yol alınamaması ve enflasyonun çift hanede kalması var olan eşitsiz durumu daha da derinleştiriyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2017 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Sırbistan’ın ardından ikinci sırada bulunuyor. Gelir dağılımı, toplumdaki en yüksek gelire ve en düşük gelire sahip grupların toplam gelirden aldıkları paylar karşılaştırılarak hesaplanıyor.

Toplumun en zengin yüzde 20’lik kesiminin geliri ile en yoksul yüzde 20’lik kesiminin gelirine oranı karşılaştırılarak P80/P20 hesaplanıyor. Farkın fazla olması gelir dağılımı eşitsizliğinin yüksek olması anlamına geliyor. P80/P20 oranı 28 AB ülkesinde ortalama 5,1 olarak ölçüldü. Sırbistan 9,4 ile zirvede yer alırken Türkiye’de bu oran 8,7 oldu. Türkiye’yi 8,2 puan ile Bulgaristan takip etti. Gelir dağılımı eşitsizliğinin en az olduğu ülkeler ise Slovenya (3,4), Çekya (3,4) ve Slovakya (3,5) oldu. Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de P80/P20 oranını 2017 yılı için 7,5 olarak açıklamıştı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN