AYM'nin 'kişisel veri' kararına tepkiler: Fişleme uygulamaları hortlar

AYM'nin 'kişisel veri' kararına tepkiler: Fişleme uygulamaları hortlar

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın, kişisel verilerle ilgili 'gerekli gördüğü tüm bilgileri' kamu kurum ve kuruluşlarından isteme hakkıyla ilgili kararnamenin iptali yönündeki başvuruyu reddetti. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, kişisel hakların kararname ile düzenlenemeyeceğini belirterek, fişleme uygulamalarının 'hortlayacağı' uyarısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın, kişisel verilerle ilgili 'gerekli gördüğü tüm bilgileri' kamu kurum ve kuruluşlarından isteme hakkı ile ilgili kararnamenin iptali yönündeki başvuruyu reddetti.

"HALK CİDDİ BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA"

Karara ilk tepki gazetecilerden geldi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, AYM'nin bu kararıyla tüm Türkiye halkının ciddi tehlikelerle karşılaşabileceği söyledi. Bilgin, kişisel verilerin keyfi biçimde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın eline geçmesiyle bir yandan fişleme uygulamasının hortlayacağı, diğer yandan tüm halkın en temel kişisel verilerinin korumasız kalabileceği uyarısında bulundu.

"HEM DEMOKRASİ KAVRAMINA HEM DE ANAYASA'YA AYKIRIDIR"

Bilgin, kuruluşundan bu yana bir devlet kurumundan ziyade iktidar partisinin propaganda organı gibi görev yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na verilen bu yetkisinin ileride telafisi imkansız hak gaspına yol açabileceği endişesinde olduğunu vurguladı. Bilgin, AYM Başkanı Zühtü Arslan ve muhalefet şerhi koyan diğer dört üyenin itirazlarına katıldığını vurgulayarak "Kanunla düzenlenmesi gereken bir alanda, kişisel verilere ulaşma gibi kişi hak ve özgürlüğü ile ilgili bir alanda kararname ile düzenleme yapılması kanımızca hem demokrasi kavramına hem de yürürlükteki Anayasa'ya aykırı bir durumdur" diye konuştu.

KARŞI OY YAZISINA DİKKAT ÇEKTİ

Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili yasayı da hatırlatan Bilgin, "Kişisel verilere erişimin her halükârda yasayla, sınırlı ve belirli şekilde olması gerektiği açıkken, keyfi ve ölçüsüz uygulamalara bir yeni örnek ile karşı karşıyayız" dedi.

Bilgin ayrıca AYM Başkanı Arslan’ın karşı oy yazısındaki "Temel hak ve özgürlüklere yapılacak müdahale alanı genişledikçe, muhtemel keyfi ve ölçüsüz uygulamalara karşı bireylere güvence sağlayan kuralların daha açık ve belirli olması gerekir" ifadesini tümüyle paylaştığını da kaydetti.

CHP'DEN DE TEPKİ

AYM'nin tepki çeken kararına CHP'den de tepki geldi. Twitter'dan karara tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı'nın 83 milyonun tüm bilgilerine ulaşmasına yetki verdi. Kişisel verilerin kişinin rızası olmadan toplanması, işlenmesi ve aktarılması, kişinin basit bir veri nesnesi olarak değerlendirilmesine yol açar ve insan haysiyetini zedeler.

Kişisel verilerle ilgili yasal düzenlemelerde verilerin toplanması, kullanılması, ne kadar süre ile tutulacağı, amaca uygun kullanılıp kullanılmadığının nasıl denetleneceği ve imhası gibi hususların açık ve net olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

"BU KVKK'YA AYKIRIDIR..."

Bu hususların açık ve net olarak düzenlenmediğini ve uygulanmayacağını düşünürsek; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na kişisel verilere sınırsız müdahalede bulunma imkanı verilmektedir. Bu Kişisel Verileri Koruma Kanunu'na (KVKK) aykırıdır ve kişisel verilerimizin risk altında olduğunu göstermektedir.

Bu durum konu, yetki ve içerik bakımından Anayasa'ya aykırıdır. Kişinin temel hakları ile ilgili düzenleme, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılamaz. Anayasa'da düzenlenmesi gerekir. Soru şu; 83 milyon vatandaşımızın kişisel verileri ile Fahrettin Altun'un ne işi olabilir?"

NE OLMUŞTU?

CHP, 24 Temmuz 2018'de çıkarılan 14 No'lu İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 17. maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bütün kurumlardan istediği bilgileri alma yetkisinin iptalini istemişti.

İptal isteminde yetkinin kapsamının çok geniş olduğu ve kanunla düzenlenmesi gereken bir alanda kararnameyle düzenleme yapıldığı belirtilmişti.

Tüm kamu kurumlarının ve tüzel kişilerin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın "gerekli gördüğü bilgileri" başkanlığa vermek zorunda oldukları ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu, temel hak ve özgürlüklere ilişkin konuların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle düzenlenemeyeceği gerekçesiyle AYM’nin bu hükmü iptal etmesi istenmişti. AYM, 5’e karşı 10 oyla iptal talebini reddetmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN