Ayşe Nine'den ders niteliğinde sözler: Hayatımın tüm acı izlerini bir demet adaçayına gizledim

Ayşe Nine'den ders niteliğinde sözler: Hayatımın tüm acı izlerini bir demet adaçayına gizledim

Toros Dağları'nın yamaçlarından topladığı adaçayı ile geçimini sağlayan 75 yaşındaki Ayşe Savun, yaşadığı tüm zorluklarla rağmen 'yaşamak' için direniyor. "Trafik kazası geçiren kızım bir ayağını kaybetti. İş kazası geçiren eşim uzun süre çalışamadı. Oğlum rahatsızlığı nedeniyle yürümekte zorlanıyor. 5 yıl önce torunumun vefatı ise hepimizi yıktı" diyen Ayşe Nine'den ders niteliğinde sözler: Ama hayata küsmedik, Tüm hayatımın acı izlerini bir demet adaçayına gizledim...

Antalya'da topladığı adaçayı ve yetiştirdiği sebzeyi satarak ailesinin geçimini sağlayan Ayşe Savun, zorluklarla dolu yaşam hikayesiyle yürekleri burksa da kimseye muhtaç olmadan ayakta durmanın sevincini yaşıyor.

Yaşadığı sıkıntılar, ellerinde ve yüzündeki derin çizgilere yansıyan 75 yaşındaki Savun, haftanın iki günü 80 kilometre uzaklıktaki Aksu ilçesinin Kayadibi Mahallesi'nden otobüsle satış yapacağı alana geliyor. Savun, satacağı ürünleri büyük titizlikle kent merkezindeki Güllük Caddesi'nde plastik kasadan oluşan tezgahına yerleştiriyor.

"ACI İZLERİMİ BİR DEMET ADAÇAYINA GİZLEDİM"

Kaldırım köşesine kurduğu küçük tezgahında, Toros Dağları'nın yamaçlarından topladığı adaçayı ile akrabalarının verdiği tarlada yetiştirdiği bamyayı satmak için müşteri bekleyen Savun, yaşadığı acıları "Tüm hayatımın acı izlerini bir demet adaçayına gizledim" cümlesiyle özetlemeye çalışıyor.

Yaşadığı zorluklara rağmen kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdüren Savun, yaptığı açıklamada, 1969 yılında evlendiği 81 yaşındaki eşi Ramazan'ın hamallık yaparken 20 yıl önce sebze yüklediği kamyondan düşmesi sonucu yaşamlarının tamamen değiştiğini söyledi.

19-09/15/ana-manset-2-1568536234.jpg

"HAYATLA BAĞINI HİÇBİR ZAMAN KOPARMADI"

Beyin ameliyatı geçiren eşinin bir süre hafızasını yitirip bakıma muhtaç hale geldiğini belirten Savun, köyde çıkan yangında ise evlerinin tamamen yandığını anlattı. Prefabrik bir ev almak için kredi çekince sıkıntılarının daha da arttığını ifade eden Savun, eşinin emekli maaşını kredi borcuna yatırmak zorunda kaldıklarını aktardı.

Savun, üç çocuğuyla çok sıkıntılı dönemlerden geçtiklerini, pazarlarda tezgah açarak iş hayatına atıldığını dile getirdi. Her yaşadığı zorluktan biraz daha güçlü çıktığına değinen Savun, "Trafik kazası geçiren kızım bir ayağını kaybetti. İş kazası geçiren eşim çalışamıyor. Oğlum rahatsızlığı nedeniyle yürümekte zorlanıyor. Beş yıl önce torunumun vefatı ise hepimizi yıktı. Bir tek ben çalışabilir durumdayım. Hayata küsmedik. Akrabalarımızın verdiği bir dönüm tarlaya bamya ekiyorum. Dağlardan topladığım adaçayını ve bamyaları satarak geçiniyoruz. Kendi yağımızda acılar içinde kavrulup gidiyoruz" diye konuştu.

19-09/15/ana-manset-2-1568536263.jpg

"OLDUĞU KADARIYLA GEÇİNİP GİDİYORUZ"

Her şeyin Allah'tan geldiğine inandıklarını, bu nedenle hayatla bağlarını koparmadıklarını vurgulayan Savun, şöyle konuştu:

"Hayatımız boyunca kimseye muhtaç olmamak adına hep mücadelenin içinde oldum. Sabah erkenden topladığım ürünleri poşetleyip, otobüsle Antalya kent merkezine getiriyor ve satıyorum. Buradaki esnafın verdiği kasaları tezgah olarak kullanıyorum. Beni herkes tanıyor. Müşterilerim alışveriş için özellikle beni tercih ediyor. Hiçbir şeyimiz yok ama karnımız doyuyor. Allah bereket versin, helalinden kazanıyoruz. Olduğu kadarıyla geçinip gidiyoruz. Allah kimseye muhtaç etmesin. Sağlığım elverdiği sürece çalışacağım."

ANTALYA/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN