Bakan Nebati'nin atanmasına ekonomistlerden 'liyakat' vurgusu

Bakan Nebati'nin atanmasına ekonomistlerden 'liyakat' vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevden istifa etmesinin ardından yerine Nureddin Nebati atandı. Nureddin Nebati'nin ekonomi eğitimi almadığına dikkat çeken ekonomistler liyakat vurgusu yaptı. Ekonomist Remzi Özdemir, "Liyakat değil biat kültürü öne çıkıyor" derken, iktisatçı Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş, “Liyakatsizliği aşan bir yapı ortaya çıkmış durumda. Özellikle o işi becermekten uzak insanlar seçiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Türk lirasındaki kayıp önlenemez ve kurdaki oynaklık sürerken, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan görevinden istifa etti, yerine Nureddin Nebati atandı.

Yüksek lisans tezini "Türkiye'de İslami Siyasal Hareket" üzerine yapan, doktora tezini de "AK Parti Teşkilatlarının Demokratik Değerlere Bakışı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Millî Görüşten Muhafazakâr Demokrasiye" başlığıyla hazırlayan Nureddin Nebati’nin atanmasını değerlendiren ekonomistler liyakat vurgusunda bulundu.

İktisatçı Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş ile ekonomist Remzi Özdemir, atama kararını değerlendirdi.

“PİYASA KUR ÜZERİNDE BASKI YAPACAK”

Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş: “İşin ilginç yanı liyakatsizliği aşan bir yapı ortaya çıkmış durumda. Özellikle o işi becermekten uzak insanlar seçiliyor. Bakanların bu sistemde işe yaramadıkları ortaya çıkıyor. Biz parlamenter sisteme göre hala bakıyoruz duruma. Oysa bakan sekreter konumunda artık. Bu son atamada öyle. Ancak bunun ekonomik bir yansıması olacak. Kısa vade Merkez Bankası’nın bir faiz aracı olarak değeri yok sayılacak. Piyasa kur üzerinde baskı yapacak. Uzun vadede de kişilerin önemsenmediği bir yapıyla karşı karşıya kalınacak. Şimdiki başkanın kim olduğu ya da bundan sonrakinin kim olduğu ve eğitim durumunun bir önemi kalmayacak. Cumhurbaşkanı’nın tüm konuşmaları piyasayı yönlendirecek. İktisatta öngörülülük vardır. Artık o da ortadan kalkacak. Ekonomistlerin anlayamadığı durumlar ortaya çıkacak. Bizler Para Piyasaları raporlarının satır aralarını okuyarak öngörü yaparız. Bu da imkânsız olacak.”

“LİYAKAT DEĞİL BİAT KÜLTÜRÜ ÖNE ÇIKIYOR”

Ekonomist Remzi Özdemir: AKP’nin uyguladığı sistem tek adam sistemi. Onda da liyakat değil biat kültürü öne çıkıyor. Yeni bakan attığı tweetle ‘Ben bakanlığa talibim’ dedi. Bunu kamuoyuna değil aslında saraya iletti. Sarayın takdirini de kazandı ve atandı. Mevcut sistemde bakanlığın bir önemi yok. Yeni bakanın da ekonomi bilgisine sahip olmasına gerek yok. AKP’nin kendisi için en doğru ismi göreve getirdiğini düşünüyorum.

KUR VE FAİZ AÇIKLAMALARI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Nureddin Nebati son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu yeni ekonomi modelini destekleyen mesajlarıyla dikkat çekmişti. Nebati, sosyal medya hesabından döviz dalgalanmasına yönelik yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin yalnızca döviz kurunu baz alarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve daha büyük bir pencereden bakılması gerektiğini belirtmişti. Nebati, bir başka paylaşımında Türkiye'nin hedefinin düşük faiz yüksek üretim hacmiyle yüksek istihdam, yüksek ihracat ve düşük cari açık ile düşük dış borç olduğunu dile getirmişti.

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964'te Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde doğdu. Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi.

Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Nebati'nin yüksek lisans tezini "Türkiye'de İslami siyasal hareket" üzerine yaptı. Nebati, doktorasını Kocaeli Üniversitesi'nden aldı.

Nebati'nin doktora tezinin başlığı ise "AK Parti Teşkilatlarının Demokratik Değerlere Bakışı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Millî Görüşten Muhafazakâr Demokrasiye" oldu. Nebati, farklı üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi. Bir dönem tekstil işiyle uğraşan Nebati, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu üyeliklerinde bulundu. Nebati, MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi olarak görev aldı.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri vakıf ve derneklerde üyeliği bulunan Nebati, ÜTEV Vakfı Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı olarak görevler üstlendi.

Nebati, AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi seçildi ve MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24. Dönem'de İstanbul, 25. Dönem'de Şanlıurfa, 26. Dönem'de İstanbul Milletvekili seçilen Nebati, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmeden önce Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

İyi düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babası.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN