Balıklar suda yüzerken ‘pişti’

Balıklar suda yüzerken ‘pişti’

Kuzey Amerika rekor sıcaklarla boğuşurken, uzmanlar Columbia Nehri üzerinde ilginç bir durum ile karşılaştı. Sıcak hava dalgası Columbia Nehri’ndeki somonlar üzerinde yanık izleri oluşmasına neden oldu.

Kuzey Amerika’da etkili olan sıcaklar Columbia Nehri’nde su ısısını 21 dereceye çıkardı. Bu sıcaklıkta uzun süre yaşamaları mümkün olmayan somon balıklarının üzerinde yanık izleri ve mantarlar oluştu. Uzmanlar balıkların durumunu “bir insanın 38 derecede maraton koşması”na benzetti.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Columbia Riverkeeper tarafından yayınlanan videoda, nehirde yüzen bir grup somon balığının vücutlarının yanıklar ve beyaz mantarlarla kaplı olduğu görülüyor.

Kuruluşun yönetici direktörü Brett VandenHeuvel, balıkların okyanustan Columbia Nehri’ne yüzerken beklenmedik bir şekilde rota değiştirdiklerini açıkladı. VandenHeuvel, balıkların ‘yanan bir binadan kaçmak’ için Columbia Nehri’nin bir kolu olan Küçük Beyaz Somon Nehri’ne saptığını söyledi.

Videonun kaydedildiği gün nehirdeki sıcaklık, göçmen bir balık türü olan somon için öldürücü bir seviyeye, 21 santigrat derecenin biraz üzerine, çıkmıştı. ABD’deki Temiz Su Yasası, nehirdeki sıcaklığın 21 santigrat derece üzerine çıkmamasını öngörüyor.

The Guardian’a konuşan direktör, durumu bir insanın 38 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarda maraton koşmasına benzetti.

Saptıkları nehir kolunda yumurtlayamayan somonların hastalık ve ısı stresinden ölmesi bekleniyor.

"NEHİRLERİ SOĞUTMALIYIZ"

Videoda yaşananlar Pasifik kuzey-batı ve Kanada’da yüzlerce insanı öldüren, muhtemelen 1 milyardan fazla deniz canlısının hayatını kaybetmesine sebep olan sıcak hava dalgasının trajik bir örneği.

Yetkililerin doğrudan harekete geçmediği takdirde bu tür sahnelerin devam edeceğini söyleyen VandenHeuvel, şöyle devam etti:

“Bunu geleceğimiz için çok üzücü bir görüntü olarak görüyorum. Ama aynı zamanda bir eylem çağrısı olarak da görüyorum. Somonu kurtarmak, nehirlerimizi soğutmak için alabileceğimiz önlemler var. Bu video ciddi bir şekilde harekete geçmeye ilham vermiyorsa başka ne verir bilmiyorum.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN