Batı Karadeniz'i sel vurdu: Mahsur kalanlar helikopterle kurtarıldı

Batı Karadeniz'i sel vurdu: Mahsur kalanlar helikopterle kurtarıldı

Batı Karadeniz'de günlerdir etkili olan sağanak yağış birçok ilde sele neden oldu. Meteoroloji; Kastamonu, Bartın, Düzce, Karabük, Sinop, Zonguldak için kırmızı kodlu şiddetli yağış uyarısı verdi. Bartın'da ev ve iş yerlerini su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı. Kastamonu'da evlerinde mahsur kalan vatandaşlar kepçe yardımıyla kurtarıldı, bölge halkı da üst katlara çıkmaları konusunda uyarıldı.

Batı Karadeniz'de şiddetli yağış etkili oluyor. Sağanak nedeniyle birçok noktada dereler taştı. Ev ve iş yerlerini su bastı. Bartın'da şiddetli yağış tüm hızıyla devam ediyor. Kastamonu İnebolu'da ilçe merkezinden geçen Söke Çayının taşma noktasına gelmesiyle vatandaşların iş yerlerini açmaması ve giriş kat ile birinci katta oturan ailelerinde de üst katlara çıkarak tedbir almaları istendi. Meteoroloji, 6 il için kırmızı kodlu uyarı yaparken, AFAD 5 ildeki taşkın riskinin tehlikeli boyutlara ulaştığını duyurdu. Sahil Güvenlik Komutanlığı da Twitter hesabından çatıda mahsur kalan bir vatandaşın kurtarılma görüntülerini paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 5 bakan sel bölgesine gidiyor.

4905304.jpg

KIRMIZI KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Kastamonu, Bartın, Düzce, Karabük, Sinop, Zonguldak için kırmızı kodlu şiddetli yağış uyarısı verdi. Üç günü kapsayan uyarının ardından gece saatlerinden itibaren şiddetli yağış etkili olmaya başladı.

4905305.jpg

AFAD'dan yapılan son açıklamada; Kastamonu (İnebolu, Bozkurt, Adaba, Çatalzeytin, Küre, Pınarbaşı, Şenpazar, Cide) Karabük (Merkez, Ovacık, Safranbolu) Zonguldak (Devrek, Gökçebey) Bartın (Merkez) ve Sinop (Ayancık) şehirlerinde taşkın riskinin tehlikeli boyutlara ulaştığını duyurdu.

"ÜST KATLARA ÇIKMAYIN, İŞ YERLERİNİ AÇMAYIN"

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, 2 gündür Meteoroloji ve AFAD tarafından gerekli uyarıların yapıldığını belirterek, “Bu çerçevede ilçemizde yapılan uyarılarla birlikte şiddetli yağışlar da devam etmektedir. Yağışlarla birlikte ilçemizden geçen çayın su seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı sık sık olumsuz durumlara karşı uyarıyoruz. Vatandaşlarımız dikkatli olsunlar, dere kenarında bulunan araçların kesinlikle kaldırılması, özellikle dere kenarında alt katta oturan vatandaşların da üst katlara çıkmaları, ikinci bir uyarıya kadar iş yerlerinin de kesinlikle açılmamasını halkımızdan istirham ediyorum. Tedbirli bir şekilde, panik yapmadan gerekli tedbirleri alalım. İnşallah bu sınavı da başarılı bir şekilde geçireceğiz. En az riskle atlatacağız. Vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını rica ediyorum” dedi.

4905450.jpg

EV VE İŞ YERLERİNİ SU BASTI, ARAÇLAR YOLDA KALDI

Bartın'da dün gece saatlerinde itibaren etkili olmaya başlayan şiddetli yağış nedeniyle Bartın Irmağı'nın seviyesi 10 metreye kadar yükseldi. Bartın şehir merkezinde ev ve iş yerlerini su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı. cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Vatandaşlar bina girişlerini kum torbaları koyarak önlem almaya çalıştı. Orduyeri Mahallesi'nde mahsur kalan araçlar, itfaiye ekiplerince halat yardımıyla çekilerek kurtarıldı. Sağanak nedeniyle zor anlar yaşayan sürücüler, kent merkezindeki bazı yollarda ilerlemekte güçlük çekiyor.

4905443.jpg

Belediye ve Karayolları ekipleri tarafından tıkanan mazgalların temizlenmesinin ardından biriken sular tahliye ediliyor. Bartın-Karabük kara yolu Potbaşı ve Muratbey köyü mevkisinde de su birikintileri nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanıyor. Trafik ekiplerinin önlem aldığı bölgede, bazı evlerin zemin ve giriş katlarını su bastı.

4905460.jpg4905629.jpg

MAHSUR KALANLAR KEPÇEYLE KURTARILDI

Kastamonu'da etkili olan sağanağın ardından Azdavay ilçe merkezinden geçen Devrekani Çayı taştı. Taşkın nedeniyle ilçe merkezinde bazı binaların bodrum ve giriş katlarını su bastı. Belediye ekipleri, Devrekani Çayı üzerinde bulunan Çevlik Köprüsü'nü tıkayan ağaç parçalarını temizleyerek suyun akmasını sağlamaya çalıştı.

Ekipler, Karşıyaka Mahallesi'ndeki bir binada su baskını nedeniyle mahsur kalan iki kişiyi de kepçe yardımıyla alarak güvenli bölgeye götürdü. Belediye, ayrıca çay kenarında aracı bulunanların araçlarını kaldırmaları ve vatandaşların çay kenarına yaklaşmamaları uyarısında bulundu.

4905537.jpg

SELİN YIKTIĞI KÖY HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine bağlı İlişi köyünde meydana gelen selde yıkılan yerler havadan görüntülendi. Bozkurt ilçesine bağlı İlişi köyü şiddetli yağışlar nedeniyle sel suları altında kaldı. Yaklaşık 40 hanede vatandaşların mahsur kaldığı köyde sular altında kalan enkaz alanları drone ile havadan görüntülendi. Köyde bedensel engelli bir vatandaş da Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından sedye ile birlikte helikoptere bindirilerek güvenli alana taşındı.

4905543.jpg

OTOPARKTA ARAÇLAR DEVRİLDİ

Zonguldak'ta sağanak nedeniyle Çaydamar Deresi taştı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan ve etkisini artıran sağanak dolayısıyla Çaydamar Deresi taştı. Çaydamar Mahallesi'nde dere kenarındaki bir otoparkın istinat duvarı heyelan nedeniyle yıkıldı. Toprak kaymasıyla birlikte otoparktaki bazı araçlar dereye devrilerek, su içinde kaldı. Bölgede alınan önlemlerin ardından devrilme riski bulunan bazı araçlar, çekici yardımıyla kurtarıldı. Sağanak nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı, bazı işletmeler de önlem amaçlı tahliye edildi.

4905735.jpg

Ekipler, araçların dereden çıkartılması için çalışma başlattı. Gökçebey ilçesinde de Çay Mahallesi Gaziler Caddesi'nde bulunan Gaziler Deresi'nin debisinin yükselmesi sonucu caddeyi su bastı. Harekete geçen AFAD ve Gökçebey Belediyesi ekipleri, bot yardımıyla bazı vatandaşların evlerinden çıkmasını sağladı. Bölgede şu ana kadar 30 evin tahliye edildiği, 100'ün üzerindeki kişinin güvenli bölgeye taşındığı öğrenildi.

4905538.jpg

5 BAKAN BÖLGEYE GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 5 bakan, selden etkilenen Batı Karadeniz'deki şehirlere gidiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Karabük'e, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Kastamonu'ya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bartın'a, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Zonguldak'a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Sinop'a gidecek. Bakanlar, sağanağın etkili olduğu şehirlerde incelemede bulunacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN