Bedelli askerlik ücreti ne kadar 2021? İşte e-Devlet başvuru ekranı

Bedelli askerlik ücreti ne kadar 2021? İşte e-Devlet başvuru ekranı

2019 yılında kalıcı hale getirilen bedelli askerlik ücretinin Temmuz 2021 zammı belli oldu. Bilindiği üzere bedelli askerlik ücretlerine 6 ayda bir enflasyon oranlarına göre zam yapılıyor. Kalıcı bedelli askerliğin ilk ücreti 31 bin TL iken, Temmuz 2021 ücreti 43 bin TL'ye yükseldi. İşte, bedelli askerlik başvuru şartları...

Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamının belli olmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerin alacağı zamlar belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı da dün 2021 yılı temmuz ayına ait mali ve sosyal haklara ilişkin genelgeyi yayımladı. Genelgenin yayımlanmasıyla birlikte bu yılın sonuna kadar uygulanacak bedelli askerliğin yeni ücreti de belli oldu.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETLERİ DÜŞER Mİ?

Son dönemde özellikle ücreti üzerinden yapılan bedelli askerlik tartışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Bedelli askerlikle ilgili tartışmaların konuşulması dahi kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan TSK mensuplarını olumsuz etkilemektedir" açıklamasında bulundu.

Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyenlerin sayısında her yıl artış yaşandığına işaret eden kaynaklar, uygulamanın ilk hayata geçtiği 2019'un ikinci yarısında 49 bin 107 kişinin bedelli askerlik için başvuru yaptığını aktardı.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR? (TEMMUZ-ARALIK 2021)

2011 yılında 30 bin lira, 2014 yılında 18 bin lira, 2018 yılında da 15 bin lira olarak belirlenen bedelli askerlik tutarı, 2019 yılından sonra her 6 ayda bir artıyor.

Bedelli askerliği kalıcı hale getiren kanun 26 Haziran 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yasa kapsamındaki ilk bedelli ücreti 31 bin 343 TL olarak belirlendi.

2020'nin ilk yarısında 35 bin 54 TL, ikinci yarısında 37 bin 70 TL olan bedelli tutarı bu yılın ocak-haziran döneminde 39 bin 788 TL olarak uygulandı. Bedelli tutarı, 1 Temmuz 2021'den geçerli olmak üzere de 43 bin 150 liraya çıktı.

Yıllara göre askerlik ücretleri şöyle:

2011 - 30.000 TL
2014 - 18.000 TL
2018 - 15.000 TL
2019 Haziran - 31.343 TL
2019 Temmuz-Aralık - 33.230 TL
2020 Ocak-Haziran - 35.054 TL
2020 Temmuz-Aralık - 37.070 TL
2021 Ocak-Haziran - 39.788 TL
2021 Temmuz-Aralık - 43.150 TL

752x395-1541529528311.jpg

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NASIL BELİRLENİYOR?

2019 yılında çıkartılan kanunla kalıcı hale getirilen bedelli askerlik ücretlerine her 6 ayda bir zam yapılıyor. Geçmişte sabit bir rakam üzerinden belirlenen bedelli askerlik tutarı, kalıcı bedelli uygulamasına geçilmesiyle memur maaş katsayısına endekslendi. Buna göre bedelli askerlik ücreti, 40 bin gösterge rakamı, memur maaş katsayısı ve 6 rakamının birbiriyle çarpılmasıyla hesaplanıyor.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bedelli askerlik başvurusu e-Devlet platformundan yapılabiliyor. TC kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra şu adımları gerçekleştirmek gerekiyor:

* Açılan ilk ekranda askerlik başvurusu yapacağınızı onaylamalısınız. Tüm askerlik başvuruları bu ekran üzerinden yapılıyor.

* Sonraki aşamada askerlik erteleme yani tecil işleminizi bedelli başvurusu yapabilmek için iptal etmelisiniz. Bu ekran üzerinden iptal sebebini seçip, bedelli askerlik yapma isteği olarak işaretlenmeli. Ardından eğer bedelli çıkmazsa yatırdığınız parayı geri alacağınız askerlik şubesini seçin ve kaydedin.

* 'Kaydet'e tıkladıktan sonra ödeme detayları karşınıza çıkacak. Bu ödemeyi gerçekleştirdikten sonra bu ekrana dönerek geriye kalan maddeleri doldurmanız gerekiyor.

BEDELLİ ASKERLİK E-DEVLET BAŞVURU EKRANI

5ddf8556c9de3d17709bf0da-vert-001.jpg

YOKLAMA KAÇAKLARI BEDELLİDEN YARARLANAMIYOR

7179 Sayılı Asker Alma Kanunu'nun 9. maddesinin 6. bendine göre, yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik hakkından yararlanamıyorlar. Kanunun bu hükmü, hem kanun çıktığı tarihteki hem de sonraki dönemde yoklama kaçağı durumuna düşenlerin bedelli askerlik yapmasını yasaklıyor.

YOKLAMA KAÇAĞI OLMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Askerlik yükümlülerinin sağlık muayenelerinin yapılarak askerliğe elverişli olup olmadıkları, öğrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin tespiti işlemi 'Yoklama' olarak adlandırılıyor. Askerlik çağının başlangıcından silahaltına alınıncaya kadar geçen süre ise 'Yoklama dönemi' olarak kabul ediliyor.

Kanuna göre, askerlik çağı 'nüfus kayıtlarına göre her erkeğin 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden' başlıyor.

Yoklama kaçağı durumuna düşmemek için gençlerin 20 yaşına girdikleri yıl bitmeden, askerliğini ertelemiş olanların da ertelemenin sona erdiği yıl içinde askerlik yoklaması yaptırmaları gerekiyor.

bbbb.jpg

BEDELLİ ASKERLİK HAKKINDA MERAK EDİLENLER

* Bedelli askerlik kapsamındaki ücreti nereye yatıracağım?

Başvuruları uygun görülenler ödemelerini, bir defada Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası ile TC kimlik numarası beyan ederek yatırabileceklerdir.

* Bedelli askerlik hizmetinden vazgeçmem halinde yedek subay olarak askere alınabilir miyim?

Askeralma Yönetmeliği'nin 61. madde birinci fıkrası (f) bendi gereğince bedelli askerlik hizmeti kapsamında müracaat ve ödemelerini yapan yükümlüler bedelli askerlik hizmetinden vazgeçmeleri halinde bedelli askerliğe başvurmadan önceki statülerine göre askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadırlar.

* Bedelli askerlik hizmeti için bizzat müracaat etmek zorunda mıyım? Ayrıca nereye müracaat etmeliyim?

Askeralma Yönetmeliği'nin 61. maddesi gereğince hak sahibi olanların bizzat kendisi, eşi, birinci ve ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri veya vasileri aracılığıyla e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerine başvurarak müracaat işlemlerini yapabilir.

* Bedelli askerlik başvurumu hangi tarihten itibaren yapabilirim? Ödeme ve başvurumu hangi tarihe kadar tamamlamalıyım?

7179 sayılı Askeralma Kanunu 9. maddesinde yer alan şartları taşıyan yükümlülerin bedelli askerlik başvuruları ile ilgili herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak Askeralma Yönetmeliği'nin 61. maddesi gereğince içinde bulunulan yılın 31 Aralık tarihine kadar yoklama işleminin tamamlanması ve bedelin ödenmesi gerekmektedir.

* Erteleme hakkım bulunmaktadır. Bedelli askerliğe müracaat edebilir miyim, bedelli askerlik hizmetine müracaat edip tekrardan vazgeçebilir miyim?

7179 sayılı Askeralma Kanunu 9. maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61. maddesi gereğince bedelli askerlik hizmetinden erteleme hakkınız bulunması halinde yararlanabilirsiniz. Bedelli askerlik hizmetine müracaat ettikten sonra Askeralma Yönetmeliği'nin 61. madde 6. fıkrasında yer alan hususlar kapsamında bedelin iadesini talep edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN