Bekçi alımı ne zaman 2021? Bekçilik başvurusu nasıl yapılır? 10 bin bekçi alımı

Bekçi alımı ne zaman 2021? Bekçilik başvurusu nasıl yapılır? 10 bin bekçi alımı

Bekçi iş ilanları İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafında yapılıyor. Fakat 2021 yılı bekçi alımı başvurusu için bir açıklama yapılmadı. Geçtiğimiz aylarda 10 bin bekçi alımı yapılacağı açıklanmıştı. İşte, bekçi alımı başvuru ekranı...

Bekçi olma şartları içerisinde; memuriyete engel bir durum olmaması, 30 yaşını geçmemek, alkol ya da uyuşturucu tedavisi görmemiş olmak gibi koşullar bulunuyor. 2021 yılı en düşük bekçi maaşı 5 bin TL olarak belirlendi.

2021 BEKÇİ ALIMI NE ZAMAN?

30 yıl sonra yeniden hayata geçirilen bekçilik mesleğine personel alımı İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) tarafından yapılıyor.

Geçen aylarda 10 bin bekçi alımı yapılacağı açıklanmasına karşın bekçi alımı başvuru tarihleri henüz belli olmadı.

BEKÇİ ALIMI BAŞVURU TARİHLERİ

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) yapılan açıklamada, yeniden yapılanan bekçi kadrosuna 10 bin alım yapılacağı duyuruldu. Fakat 2021 yılında bekçi alımını yapacak Polis Akademisi'nden (PA) henüz bir duyuru yapılmadı.

Bekçi alımları açıklanan tarihlerde gerçekleşecek sınavlar sonrasında yapılacak. Sözlü, yazılı ve parkur sınavlarının ardından alımlar gerçekleştirilecek.

BEKÇİ ALIMI BAŞVURUSU NASIL VE NEREYE YAPILIR?

Emniyet güçlerine çarşı ve mahallerde destek olmasıyla amacıyla istihdam edilen bekçiler, ihtiyaca göre çeşitli illerde görevlendiriliyor.

Bekçi alımı başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor fakat şu an alım yapılmadığını hatırlatalım.

BEKÇİ MAAŞLARI NE KADAR?

İlkokul mezunu: 5 bin 8 TL

Lise mezunu: 5 bin 186 TL

Önlisans ve lisans mezunu: 5 bin 421 TL

BEKÇİ ÇALIŞMA SAATLERİ

Çarşı ve mahalle bekçilerinin büyük çoğunluğu 12 saat civarında ve gece çalışıyor. İstanbul'da bekçiler için 19.00-07.00 saatleri arasında 12/36 çalışma sistemi uygulanır.

Sabıka kaydı olanlar bekçi olabilir mi, merak konusu oldu. 1 sene ve üzerinde hapis cezası alanlar ve bu cezalara neden olacak eylemleri kasten ve bilerek yaptığına hüküm verilen kişilerin bekçilik başvuruları kabul edilmez.

BEKÇİLİK EĞİTİMİ NASIL YAPILIYOR?

Temel hukuk, demokrasi ve insan hakları devletin idari yapısı, sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim, trafik güvenliği ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı bekçilik ve yanaşık düzen konularında 90 gün eğitim veriliyor.

BEKÇİ NASIL OLUNUR?

Bekçi alımları açıklanan tarihlerde gerçekleşecek sınavlar sonrasında yapılıyor. Sözlü, yazılı ve parkur sınavlarının ardından alımlar gerçekleştiriliyor.

Bekçi alımı ile ilgili son duyurular Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Polis Akademisi (PA) adresinde yer alıyor. Henüz bekçi alımı başvurularına ilişkin tarih bilgisi paylaşılmadı.

BEKÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

* En az ilkokul mezunu olmak

* En az 167 cm boyunda olmak

* Beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak

* 31 yaşından gün almamış olmak

* Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak

* Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak

* Memuriyete engel bir hali bulunmamak

* Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkum bulunmamak

* Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak

* Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak

* Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak

* Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak

* Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak

* Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak

TÜRKİYE'DE BEKÇİLİK TARİHİ

Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmakla görevli silahlı genel kolluk görevlisi olan çarşı ve mahalle bekçisi, Emniyet ve Jandarma teşkilatlarına bağlı çalışır.

24 Nisan 1914 tarihli Çarşı ve Mahallât Bekçileri Hakkındaki Kanun ile oluşturuldu ve 14 Temmuz 1966 tarihli 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile yeniden düzenlendi.

1974 yılında bekçi alımları durdu ve 2008 yılında yardımcı hizmetler sınıfında bulunan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Emniyet Hizmetleri sınıfına alınarak göreve devam etti.

Nisan 2017'de çıkarılan 690 sayılı kanun hükmünde kararname ile yeniden personel alımı gerçekleştirildi. 18 Haziran 2020 tarihli 7245 sayılı kanun ile birlikte 'Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu' olarak düzenlenip günümüz koşullarına uyarlandı.

İlk olarak 20 ilde 69'u kadın 9 bin 433 bekçi alımı yapıldı. Halen 69'u kadın olmak üzere 28 bin 773 Çarşı ve Mahalle Bekçisi ülke genelinde görev yapıyor.

BEKÇİ ALIMI E-DEVLET BAŞVURU SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN