Berat Kandili orucu | Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? sorusunun yanıtı

Berat Kandili orucu | Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? sorusunun yanıtı

2019 Berat Kandili orucu kandile bir kaç gün kala googlede en çok aranan kelime oldu. Kandil gününü ibadet ederek geçirmek isteyenler Berat Kandili ibadetlerinden bir olan Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? sorusunun yanıtı merak ediliyor.

2019 Berat Kandili ibadetleri merak edilirken vatandaşlar Berat Kandili orucu hakkında bilgi edine bilmek için arama motorlarında Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? sorusunun yanıtı aranıyor. Berat Kandili 19 Nisan Cuma akşamı idrak edilecek. Berat Kandili İslam aleminde kutsal sayılan 5 geceden biridir. Berat Kandili orucu hakkında merak edilenlerin tümünü haberimizde bulabilirsiniz. 

Ramazan'ın müjdecisi Berat Kandili 2019'de 19 Nisan cuma akşamına denk geliyor. Berat Kandili ibadetleri bütün günahlardan arınılacak gün olarak bilinen kandil gününde merak ediliyor. Berat Kandili orucu hakkında merak edilenleri ve Berat Kandili'nde oruç tutulur mu sorusunun yanıtını inananlar için araştrdık İşte Berat Kandili ibadetleri ve orucu hakkında merak edilenlerin hepsi haberimizde...

 

BERAT KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU? 

Berat Kandili orucu, Peygamber Efendimiz SAV'in hadislerinde yer verdiği önemli bir konu olarak Müslüman alemi tarafından sorgulanmaya devam ediliyor. Berat Gecesi orucu olarak zikredilen bu ibadet, Şaban ayının on beşinci günü ihya edilecek. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN BERAT GECESİ HADİS-İ ŞERİFİ

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir kutsî hadiste şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının on beşinci gününü oruçlu geçirin. Gecesinde ise ibadete

kalkın. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala keyfiyetini bilemediğimiz bir halde en yakın semaya tecelli ederek fecir doğuncaya kadar:

‘Bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Musibete uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim…’ buyurur.”

BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 191) demiştir. Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.

Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

KANDİL ORUCU KANDİL GECESİNİN OLDUĞU GÜNDE Mİ TUTULUR?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk Cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.

Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

2019 Berat Kandili orucu kandile bir kaç gün kala googlede en çok aranan kelime oldu. Kandil gününü ibadet ederek geçirmek isteyenler Berat Kandili ibadetlerinden bir olan Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? sorusunun yanıtı merak ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN