Berlin zirvesi sona erdi... Merkel: Askeri çözüm olmaz

Berlin zirvesi sona erdi... Merkel: Askeri çözüm olmaz

Berlin'de Almanya Başbakanı Merkel'in ev sahipliğinde toplanan kritik Libya Zirvesi sona erdi. Merkel ve BM Genel Sekreteri Guterres "Askersiz çözümde uzlaşıldı. Bütün taraflar çatışmaya müdahale etmeme ve Libya’nın işlerine karışmama taahhüdünü verdi" sözleriyle açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğinde Berlin’de yapılan UluslararasI Libya Konferansı sonrası sonuç bildirgesi açıklandı. Almanya Başbakanı Merkel, Libya krizine ilişkin "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık" ifadesini kullandı. BM Genel Sekreteri Guterres ise "Libya'daki savaşın askeri çözümü olamaz, savaşın bitmesi gerekiyor. Siyasi çözüm yakında devreye girecek." dedi.

Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Libya Konferans’ı sona erdi. Konferans sonrası açıklamalarda bulunan Merkel, Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter ile Libya Başbakanı Serrac’ın aynı odada bulunmadığını açıkladı.

MERKEL: ASKERİ ÇÖZÜM OLAMAZ

Konferansın ardından kameralar karşısına geçen Almanya Başbakanı Angela Merkel şu ifadeleri kullandı:

- Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık.

- General Hafter ve Başbakan Sarrac’ın burada olması önemli. Kendileri fikirlerini söylediler. İki tarafta masa başına oturdu ve daha pekiştirilmiş ateşkesin oluşturulması için çalışıldı. Önümüzdeki haftalarda adımların atılmasını bekliyoruz.

- Tüm katılımcılar, 5+5 komitesi bir araya gelene kadar bir taahhüt verdiler. Bunların içerisinde çatışmanın devam etmesi yönünde destek vermeme çağrısı var.

- Burada önemli olan bugün verilen sözlerin takip edilmesi, gerçekleştirilmesi. Amaç Libya halkına kendi kaderlerini tayin etme hakkındır. Önümüzdeki yol bir hayli zorlu. Libya içerisinde tartışmalar var ama gördüğümüz korkunç ızdırap ve terörizmin artması daha önemli.

- Bütün taraflar taahhütlerin uyulmasını bekliyor.

GUTARRES: LİBYA'DA SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres:

- Bugün üye devletler, bölgedeki ülkeler ve uluslararası topluluklar olarak Libya’daki kriz için barışı tesis edeceğimiz meseleleri konuştuk.

- Libya’da askeri bir çözüm olamaz, çatışmaya dahil olan taraflar da bunu dile getirdi. Bütün taraflar çatışmaya müdahale etmeme ve Libya’nın işlerine karışmama taahhütünü verdi. Silahların susması, askeri çatışmaların durması gerekiyor.

- Biz buradaki tüm aktörlerin çatışmayı daha kötü hale getirecek hareketler içinde bulunmamasını istiyoruz. Verdikleri taahhütlere ve silah anlaşmasına uymalarını bekliyoruz tarafların.

- Bir diğer yol da ekonomik yol. Bu toplantılar içerisinde ülkenin ekonomik reformu ele alınacak. Petrol şirketi, merkez bankası gibi çalışmalarla ekonomik meseleleri tesis edilmesi gerekiyor.

- Bugünkü toplantılar sayesinde General Hafter tarafının temsili gerçekleşti ve ayrıca Trablus tarafının da temsiliyeti sağlandı. Cenevre’de görüşmeye devam edecekler. Burada temsilciler meclisi ile ilgili üst konsey de geldi buraya ve onlar kendi politik reformlarla ilgili görüşlerini belirtti.

- Libya krizinin barışçıl bir şekilde sonlanmasını istiyoruz. Bu noktada Merkel’e bir kere daha teşekkür etmek istiyor

20-01/19/ana-manset-2-1579447798-1579459876.jpg

LİDERLERDEN KONFERANS POZU

Libya konulu konferansa katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, aile fotoğrafı için bir araya geldi.

20-01/19/ana-manset-2-1579444284.jpg

Merkel'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı konferansta, çatışmaların durması, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi, Libya'nın toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmelerin başlatılması hedefleniyor.

ZİRVEYE KİMLER KATILIYOR?

Türkiye ve Rusya'nın devreye girmesi ve akabinde Libya'da sağlanan ateşkesle kesinlik kazanan konferansa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri katılıyor.

Çin'den Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dışişleri Çalışma Komitesi Ofisi Başkanı Yang Cieçı'nın da katılım sağladığı konferansta Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan temsil ediyor. 

BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter de konferans için Berlin'de bulunuyor.

SERRAC İLE HAFTER AYRI SALONA ALINACAK

Zirvenin başında masada yer almayan Serrac ve Hafter'in konferans sırasında ayrı ayrı salona alınarak dinlenilmesinin öngörüldüğü belirtildi.

BM tarafından tanınan UMH'yi başta Türkiye olmak üzere İtalya ve Cezayir, Hafter'i ise Fransa, BAE ve Mısır destekliyor.

Rusya'nın da Hafter üzerinde çok ciddi etkisi olduğu biliniyor.

TARAFLARIN TALEPLERİ NE?

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, UMH cephesi; silah desteğinin durdurulması, Libya'nın meşru hükümetinin tanınması, Libya'nın enerji kaynaklarının yabancı ülkelere verilmemesi ve Hafter milislerinin meşru hükümete karşı illegal bir savaşın neticesinde ele geçirilen topraklardan çekilmesini istiyor.

Hafter tarafının talepleri ise UMH kontrolündeki Libya Merkez Bankasının yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi, ateşkes anlaşması durumunda UMH'ye bağlı milislerin silahsızlandırılması, Hafter'e bağlı silahlı milislerin Trablus'da konuşlandırılması ve muhtemel bir siyasi çözüm sonucunda Hafter'in silah gücüyle sağladığı toprak kazanımları ile direkt orantılı olarak siyasi güç elde etmesi olarak sıralanıyor.

ERDOĞAN'IN BERLİN TRAFİĞİ

Kritik Libya Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile bir araya gelmişti.

20-01/19/20200119_2_40403934_51337770-1.jpg
Macron'la sohbet eden Erdoğan'ın, Fransız lider ile tokalaştığı anlar ise objektifler böyle yansıdı.

20-01/19/20200119_2_40403934_51337769-1.jpg

GÖRÜŞME 50 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin'deki Libya Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir araya gelmişti. The Ritz-Carlton Hotel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme 50 dakika sürmüştü.

20-01/19/erdogan-1579441966.jpg

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulunmuştu.

BERLİN'DE KRİTİK ZİRVE

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya konulu konferans için devlet ve hükümet başkanları seviyesinde davette bulunmuştu.

Konferansa Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, Serrac'ın yanı sıra Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin liderli Halife Hafter'in de konferansa davet edildiği belirtilmişti.

BERLİN/AJANSLAR

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN