Beşinci görüşmenin ev sahibi Meral Akşener: Anayasa ve geçiş süreci konuşulacak

Beşinci görüşmenin ev sahibi Meral Akşener: Anayasa ve geçiş süreci konuşulacak

Altılı masanın beşinci görüşmesi 3 Temmuz Pazar günü öğle yemeğinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde gerçekleşecek. Masanın ana gündeminde dış politika ve ekonomideki güncel gelişmelerle "altılı masa" komisyonlarının çalışmalarının ele alınması bekleniyor.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda mutabık olan partilerin oluşturduğu altılı masa, beşinci görüşmesini 3 Temmuz Pazar günü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu partisinin genel merkezinde, öğle yemeğinde ağırlayacak.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, toplantıda dış politika ve ekonomideki güncel gelişmelerle "altılı masa" komisyonlarının çalışmaları ele alınacak.

GPS MUTABAKATINDAN İŞ BİRLİĞİNİN TEMEL İLKE VE HEDEFLERİNE BİRÇOK KARAR ALINDI

“Altılı masa”nın CHP’nin ev sahipliğine gerçekleşen ilk toplantısında Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde uzlaşmaya varıldı. DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası ve seçim güvenliği için çalışma yapılmasına karar verildi. Demokrat Parti ev sahipliğindeki toplantıda komisyon sayısı arttı. Kurumsal Reformlar Komisyonu, Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu kurulması kararlaştırıldı. Gelecek Partisi ev sahipliğinde yapılan toplantıda ekonomi ve göç ile ilgili komisyonlar kurulması kararı alınırken iş birliğinin temel ilke ve hedeflerini içeren bir tutum belgesi açıklandı.

ANAYASA YAZIM ÇALIŞMASI İÇİN TAKVİM BELİRLENEBİLİR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde, parti genel merkezinde yapılacak 5. toplantıda da liderlerin kurulan komisyonların çalışma raporlarını değerlendirmesi bekleniyor. Ayrıca Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal değişikliklerle ilgili yazım çalışması yürüten "Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu"nun sona gelen çalışma raporuna da liderlerin onayından sonra nokta konulup kamuoyuna açıklanması için bir takvim belirlenmesi hedefleniyor.

GEÇİŞ SÜRECİNİN YOL HARİTASI ÇALIŞMASI ORTAKLAŞTIRILACAK

Altı muhalefet partisinin iş birliği sürecinde Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakatı, geçiş sürecinin yol haritasında anlaşma ve ortak cumhurbaşkanı adayı başlıkları önem taşıyor. Bu kapsamda seçimlerin kazanılması durumunda “geçiş süreci” olarak tarif edilen dönemde cumhurbaşkanının kullanacağı ve devredeceği yetkiler, bu sürece destek veren partilerin içinde yer alacağı yönetim mekanizması, ilk 100 gün, 1 yıl yapılacak çalışmalar gibi takvim içeren bir çalışma da başladı. Şu an partilerin kendi mutfaklarında yürütülen çalışmanın önümüzdeki süreçte 6 partinin ortak çalışmasına dönüşmesi bekleniyor. Liderlerin bu hafta yapacağı 5. toplantıda bu çalışmanın ortaklaştırılıp somutlaştırılması kararının da alınması sürpriz olmayacak.

GEÇİŞ SÜRECİ YOL HARİTASINDA HANGİ BAŞLIKLAR YER ALACAK?

Geçiş sürecinin yol haritası kapsamında "Geçiş sürecinin tanımlanması, geçiş sürecinin takvimi, parlamenter sistem için yapılacak anayasa değişikliğinin yürürlük tarihi, genel seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceği, bu süreçteki yürütme organının yapısı ve işleyişine uygun usul ve esaslar" gibi başlıklar ayrı ayrı ele alınıyor. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı/Yardımcıları ile Kabine’den oluşacak yürütmenin nasıl işleyeceği, yetki kullanımı, kabinenin nasıl oluşacağı, bakanların kendi mekanizmaları ile ilgili işleri nasıl yapacakları, ilk yayınlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, lağvedilecek kurumlar gibi konular da bu çalışma içinde yer alıyor. Seçilecek cumhurbaşkanının ülkeyi hangi usul ve esaslara göre yöneteceği konusu bu çalışmada hiçbir yoruma açık olmayacak, çok net bir şekilde yer alacak.

SEÇİM TAKVİMİ BELLİ OLUNCA CUMHURBAŞKANI ADAYI ELE ALINACAK

Liderlerin bugüne kadar yaptığı 4 toplantıda “ortak cumhurbaşkanı” adayı çıkarma konusunda irade beyanında bulunduğu biliniyor, ancak bugüne kadar isim konuşulmadı. Sadece cumhurbaşkanı adayı konusunda “uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday” ifadelerinin yer aldığı 6 kriter açıklandı. Parti temsilcileri bu toplantının gündem maddeleri arasında cumhurbaşkanı adayı ile ilgili bir başlık olmadığını söyledi. Liderlerin seçim takvimi belli olmadan bu konuyu ele almayacağı ifade edilirken “Geçiş süreci ve program üzerinde anlaşılmadan bu konunun konuşulması da doğru olmaz” değerlendirmeleri yapıldı.

ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞACAKLAR

Altılı masa toplantıları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel tesislerinde verdiği akşam yemeği ile başladı. Sonrasında da akşam yemekleri olarak devam etti. Ancak görüşmelerin 6-7 saati bulması dolayısıyla toplantıların tamamlanıp yazılı açıklamaların yapılması gece yarısını geçti. Parti temsilcileri basın mensuplarının da çalışmasını zorlaştıran bu durum nedeniyle buluşma saatinde değişiklik konusunu ele aldı. Edinilen bilgiye göre İYİ Parti ev sahipliğinde yapılan toplantı liderlerin programında bir değişiklik olmazsa akşam değil öğleden sonra saat 13.00-14.00 civarında başlayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN