Beyoğlu'nda İsrail protestosu

Beyoğlu'nda İsrail protestosu

İstiklal Caddesi'nde toplanan yüzlerce kişi, ABD’nin skandal bir kararla büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını ve İsrail güçlerince Gazze’deki protestolarda 52 kişinin öldürülmesini protesto etti. Batman ve Adana'da da yüzlerce kişi katliamı protesto etmek için toplandı.

ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması ve İsrail güçlerince Gazze’de protestocu kalabalığa ateş açılmasına Türkiye'den tepkiler sürüyor. İstanbul Taksim, Adana ve Batman'da binlerce kişi protesto eylemi yaptı. 

18-05/14/resimid_9622480.jpg

Gazze Şeridi'nde 52 kişinin şehit olduğu, yaklaşık 2 bin kişinin yaralandığı olaylara tepki gösteren binlerce kişi, akşam saatlerinde Beyoğlu Tünel meydanında bir araya geldi.

18-05/14/resimid_9622673.jpg

ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atan kalabalık, daha sonra Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Galatasaray Meydanı’nda ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atan grupların temsilcileri tarafından basın açıklamaları yapıldı. Basın açıklamasının ardından kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.

18-05/14/20180514_2_30361170_33723643.jpg

BATMAN

Öte yandan Batman'da da 55'i aşkın sivil toplum kuruluşu, ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto etti.

ADANA

Adana'da ise ABD Konsolosluğu önünde toplanan bir grup, protesto eylemi yaptı. Grup adına konuşan Sema Akyol, emperyalist ABD'nin kararını kınamak için bir araya geldiklerini söyledi.

Bugün çok sayıda Filistinlinin sürgünde yaşadığını belirten Akyol, şunları kaydetti:

"Milyonlarca Filistinliyi adeta açık bir cezaevinde yaşamaya mahkum eden İsrail, yaklaşık 7 bin Filistinliyi hapishanelerde tutsak etmektedir. Müslümanlar olarak diyoruz ki küresel zulmün ve adaletsizliğin bu kadar ayyuka çıktığı ve sözün kar etmediği durumda keskin bir bilinçle başımıza getirilmeye çalışılan bütün oyunların farkın olmak zorundayız. Şunu hatırlatmak isteriz ki bugün ve önce de tarihte bir Filistinli ve Filistin vardı, bugünden sonra da Filistinli, Filistin ve Müslümanlar olacaktır." 

18-05/14/resimid_9622356.jpg

SİVAS

Protestoların adreslerinden biri de Sivas’tı. Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyeleri, ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto ederek, Filistinliler’in ’Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne destek verdi.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 100 kişililik grup, ellerinde dövizlerle ABD’yi ve İsrail’i protesto etti. Kadınların ve çocukların da katıldığı protesto gösterisinde ’Katil İsrail Filistin’den defol’, ’Katil Amerika Ortadoğu’dan defol’ sloganları atıldı. Grup adına basın açıklaması yapan Özgür-Der Sivas Şube Sözcüsü Süleyman Ceran, "Kardeşlerimiz yaklaşık 4 haftadır direniyorlar. 70 yıldan beri siyonist İsrail Müslümanları kışkırtmak amacıyla Mescid-i Aksa etrafında yaşlı, çocuk, kadın, genç demeden katliamlarına devam ediyor. Bugün 41 kardeşimiz şehit edildi. İsrail devleti ve askerleri kirli postallarıyla cami içerisinde terör estirerek, ibadet eden insanlara gaz bombalarıyla saldırarak hukuksuzluğa hız kesmeden devam etmektedir" dedi.

18-05/14/resimid_9620632.jpg

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da da Memur-Sen tarafından organize edilen çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Filistinlilerin 'Büyük Felaket Günü Nekbe' yıldönümünü protesto etmek için basın açıklaması düzenlendi.

15 Mayıs 1948 tarihinde Filistin halkının 'Büyük Felaket Günü Nekbe'nin yıldönümü dolayısıyla Memur-Sen öncülüğünde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nde basın açıklaması düzenlendi. Çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin destek verdiği protesto eyleminde toplanan grup adına konuşan Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, Nekbe'nin Filistin halkının, yurdunun, toprağının ayağının altından çekilmesi, orada gayri meşru bir işgal gaspının kurulması hadisesi olduğunu söyledi.

18-05/14/resimid_9622355.jpg

Coşkun, İsrail'in kuruluşuyla başlamış büyük bir trajedinin adı olan Nekbe, terör rejimi İsrail tarafından öldürülen, işkence gören, hakları gasp edilen ve yurtlarında çıkartılarak zulme maruz bırakılan mustazaf Filistinli kardeşlerimizin vatanlarına geri dönme mücadelesinin adıdır. Nekbe'nin yıl dönümüne denk getirilerek, Amerika Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesi ve Nekbe Günü'ne denk gelen 14 Mayıs'ta elçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklaması, Amerika'nın pervasız, had bilmez rejiminin vardığı noktayı gözler önüne sermektir. Terör rejimi İsrail'in yürürlüğe koymak istediği hukuksuz ve gayr-i insani bu girişimlere karşı her daim Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu belirtiyoruz diye konuştu. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto eyleminde sık sık İsrail lehine slogan atan grup basın açıklamasının ardından dağıldı.

SİVEREK

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanınması ve Amerikan Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma yönündeki planı sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

İSTANBUL/DHA, AA, İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN