Bilim dünyasının iki büyük kaybı

Bilim dünyasının iki büyük kaybı

İlk kez bir üniversitede ‘Türk İslam kürsüsü’ açılmasını sağlayan ‘hocaların hocası’ Prof. Dr. Nihat Keklik ile Türkiye’de sosyal psikolojinin öncülerinden olan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı yaşamını yitirdi. Keklik’i KARAR’a anlatan öğrencileri “Felsefenin en zor metinlerine nüfuz edecek kafa yapısına ve dile sahipti” dedi.

MELEK GEDİK

Hayatını Türk ve İslam düşüncesi araştırmasına adayan ve Türkiye’de ilk kez üniversitede İslam kürsüsü kurulmasını sağlayan hocaların hocası Prof. Dr. Nihat Keklik, 90 yaşında yaşamını yitirdi. Keklik, dün Erenköy’deki Galippaşa Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. Balıkesir Ayvalık’ta ilkokulu bitirdikten sonra İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nde okudu. Keklik, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede felsefe bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı. Keklik, tarihe adını hem yetiştirdiği öğrenciler, hem kaleme aldığı eserler hem de üniversiteye ‘Türk-İslam Felsefesi Kürsüsü’nü kurarak yazdırdı. Keklik, kürsünün kurulması için ilk resmi müracaatını 1965’te yaptı, bunun için beş yıl mücadele etti. 1970’de ‘Türk - İslam Düşüncesi Tarihi Anabilim Dalı’ adlı kürsü kuruldu ve bu kürsünün baskanlığına Keklik tayin edildi. 1991 yılında emekli olan Prof. Dr. Keklik’in kongrelerde verdiği ‘tebliğ’lerin yanısıra, ilmi mecmualarda (msl. Felsefe Arkivi’nde) yayınlanmış ‘makaleler’den ayrı olarak 12 kitabı var.

DİŞE DİŞ MÜCADELE ETTİ

Prof. Dr. Keklik’in doktora öğrencisi olan Prof. Dr. Bekir Karlığa hocası Keklik’le ilgili “90 yıllık ömrünü çalışmaya adamış mümtaz ve değerli bir bilim adamıydı. Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca ve Almanca kaynaklardan araştırmalar yaptı, bunları eserlerinde kullandı” değerlendirmesinde bulundu. Karlığa, Keklik’in Türkiye’de ‘İslam felsefesi’ demekten çekinilen dönemle cana can, dişe diş mücadele ederek İstanbul Üniversitesi’nde ‘Türk-İslam Felsefesi Tarihi’ kürsüsünün kurulmasını sağladığını kaydetti. Karlığa, “Hocamız Türkiye’deki aydın kesimin yetişmesine gerek eserleri gerekse çalışmalarıyla destek verdi” diye konuştu.

İSLAM FELSEFESİNİ DAVA BİLDİ

Keklik’in İstanbul Üniversitesi’nde kurduğu Türk - İslam Düşüncesi Tarihi Anabilim Dalı’nın ilk öğrencilerinden olan Prof. Dr. Teoman Duralı hocasıyla ilgili “Felsefenin en zor metinlerine nüfuz edecek kafa yapısına ve dile sahipti. İslam felsefesini ondan öğrendim, onun sayesinde bu konuda donanım edindim” dedi. Üniversitede bu bölümü açmak için Keklik’in büyük mücadele verdiğini belirten Duralı, şöyle devam etti:  “O davası uğruna gözünü kırpmadan ateşe atlayacak tıynetteydi. İslam felsefesini dava olarak biliyordu. O yıllarda tehlikeli mayınlı saha olarak görülen İslam üzerine bir şeyler yapmak istedi ve  başardı da.”

ÇOCUKLAR  ÖKSÜZ KALDI

Türkiye’deki sosyal psikolojinin öncülerinden olan ve çalışmalarıyla bilim dünyasına çok sayıda kaynak kazandıran Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı da dün sabah hayatını kaybetti. Kağıtçıbaşı 1940’da İstanbul’da doğdu. Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi olan Kağıtçıbaşı, Orta Doğu Teknik ve Boğaziçi Üniversitesi’nde  öğretim üyeliği yaptı. ABD’nin önemli üniversiteleri Berkeley, Princeton, Colombia ve Harvard’da ders verdi ve araştırmalar yürüttü. Türk üniversite düzeninde önemli rol oynayan psikoloji bölümlerinin kurulması ve gelişmesinde öncü oldu. Toplamda 33 kitabı ve 222 makalesi bulunan usta hocanın cenazesi bugün Levent Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip defnedilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN