Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasına tepki yağdı: Kendimiz imha ediyoruz!

Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasına tepki yağdı: Kendimiz imha ediyoruz!

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin ardından Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasına siyasetçi, yazar, akademisyen, aydınlar ve sivil toplum kuruluşlarından sert tepki geldi. Muhafazakar camianın önde gelen isimleri, vakfa el konulmasına, yaptıkları paylaşımlarla isyan etti.

Gazetemiz Yazarı Yıldız Ramazanoğlu, el koymanın kendisidir ima anlamına geldiğini belirterek "Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanması kabul edilemez. Saygın bir kültür sanat kurumu olarak burada nice güzel işlere imza atıldı. Kendimizi imha ediyoruz" dedi.

 


En sert tepkilerden biri ise Yeni Şafak Yazarı Yusuf Kaplan'dan geldi. Kaplan, 500 bin takipçisi bulunan Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: "Bilim Sanat Vakfı'na kayyum atanmış! İnanılır gibi değil gerçekten! İnsafa, vicdana ahlâka sığmayacak vebali çok ağır bir vandalizm bu! Tam bir akıl tutulması! Yüzkarası! Oysa ülkenin İslâmî fikrî birikiminin geleceğiyle ilgili siyaset üstü, siyaset ötesi bir mesele bu."

 


Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasına bir tepki de İHH'dan geldi. İHH İnsani Yardım Vakfı’ndan Osman Atalay yayınladığı mesajla kayyum atamasına karşı çıktı.

Osman Atalay, bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede "İslami camiada çok derin, sessiz ve telafisi zor kırgınlıklara sebep olabilir" ifadelerini kullandı.

 

Ali Babacan ile yeni bir parti kurma hazırlıkları yapan eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül cephesinden de Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasına tepki geldi.

Gül'e yakın isimlerden biri olan Raşit Aydın, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Bilim Sanat Vakfına el konulması 28 Şubat sürecinde Milli Gençlik Vakıfı'na yapılanları hatırlatıyor. Yazık" ifadelerini kullandı.

 


Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu da kayyum kararını sert şekilde eleştirerek 'yanlıştan dönün' çağrısı yaptı: Ülkemizin önemli bilim ve düşünce kuruluşlarından biri olan Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanması kararının siyasi bir maksatla alındığı açıktır ve kabul edilmesi mümkün değildir. Bir an evvel bu yanlış karardan vazgeçilmelidir.

 

Gazeteci Adem Özköse, Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasıyla ilgili olrak, "Bilim Sanat Vakfı'na da kayyum atanmış. Yazıklar olsun, gerçekten utanç verici. Daha utanç verici olan ise sırf iktidar döneminde elde ettikleri makam ve menfaatleri için yaşanılan haksızlıklar karşısında susan muhafazakar ve İslamcıların durumu" ifadelerini kullandı.

 

Vakfa kayyum atanmasına tepki gösterenlerden biri gazeteci İsmail Kılıçaslan oldu. Kılıçaslan, " 'Bilim Sanat Vakfı'na kayyum atanmış' cümlesi can sıkan, can acıtan, canımızı yoran bir cümle. Üzgünüm çok" dedi.


Yazar Siber Eraslan da, "Bilim Sanat Vakfı, entelektüel bir çatı olmanın yanısıra, üniversite yasaklarınesnasında kesintiye uğrayan eğitim dünyamızı onaran sıcak bir mektepti bizler için. İslami çevrelerin emeği ve birikimiyle kurduğu bir müessesenin bugün kayyım idaresine devredilmesi cidden üzücü..." sözleriyle Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum kararına tepki gösterdi.

 

Yazar Kenan Alpay da, karara karşı çıkan isimlerden biri oldu. Alpay, "Bilim ve Sanat Vakfı'na el koymak hiç de teknik ve kanuni bir mesele değil. Gösterilen ve şimdilik gösterilemeyen tepkileri de nostalji filan sanmayın. Şehir Üniversitesi'ne, Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum kararı siyaseti hepten itibarsızlaştırıp bitirir" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı ve MÜSİAD Üyesi İş Adamı Ayhan Karahan, BİSAV'a kayyum atanmasına tepki gösterdi. Karahan'ın açıklamaları şu şekilde: "Bilim Sanat Vakfı kurulduğu günden beri ilmi ilmek ilmek dokuyan göznurumuz olan bir vakıftır. Vakıflarımız medeniyetimizin sınır taşlarıdır. BSV’ye kayyum atanması sınır taşlarıyla oynamaktır."


İlmi Etüdler Derneği’nin (İLEM) Twitter hesabından yapılan açıklama ise şu şekilde:

"BİSAV'a yapılan müdahale endişe vericidir. Politik olanın üstünde bir duyarlılıkla, vakıf kurumunu ve ilmi üretim mecralarının bağımsızlığını korumak gerekir. Karar alıcıları bunun vebali ve vakıflarla ilgili doğuracağı ileri sonuçlar hususunda muhasebeye davet ediyoruz."

 


Çocuk Vakfı Kurucusu Mustafa Ruhi Şirin, BİSAV'ın yönetimine el konmasına tepki gösterdi. Şirin'in, "Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasından derin bir acı duyuyorum" ifadelerini kullandı.


Geçtiğimiz aylarda AK Parti'den istifa eden Milletvkili Mustafa Yeneroğlu da, kayyum kararına tepki göstererek, "40 yıldır nitelikli insan yetiştirmekten başka gayesi olmayan Bilim ve Sanat Vakfı'na da kayyım atanmış. Gerçekten utanç verici. Geçmişte uniform toplum mühendislerine karşı mücadele ettik, maalesef bugün Türkiye çok daha beter noktada ilerliyor. Kimse görmedik, duymadık demesin!" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN