Bir AVM yeri eksildi

Bir AVM yeri eksildi

İstanbul’u sert bir şekilde uyaran 5.8’lik depremin ardından afet toplanma alanları tartışması çıktı. İBB Başkanı İmamoğlu ise felakete yönelik ilk kritik adımını attı ve Fatih Topkapı’daki 17 bin 567 metrekarelik İETT Garajının ‘afet toplanma alanı’ olarak düzenlendiğini duyurdu.

Türkiye’yi korkutan İstanbul depreminin ardından afet toplanma alanları tartışması ortaya çıktı. 5.8’lik depremin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “İstanbul’da AFAD’ın bırakın yüzlerce binlerceyi on binlerce ilan edilmiş toplanma alanı söz konusu” ifadelerini kullandı. Kentte çalışmalar yürüten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da “Elden geçirilmiş her hazır olan kamu binası ve elden geçirilmiş okul da aynı zamanda bir toplanma alanıdır” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise kentte yeterli toplanma alanı olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Keşke ben de on binlerce toplanma alanımız var diyebilseydim” şeklinde konuştu.

Kentte 20 yıldır nedereyse hiçbir hazırlık yapılmaması, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme uğraması, acil tahliye yollarının kapatılması ve son olarak toplanma alanlarının çoğunun üzerinde AVM inşa edilmesi tartışmaları sürerken, en dikkat çeken açıklama da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) geldi. Açıklamada 1999’da 407 olan toplanma alanlarının sayısının 77’ye düştüğü belirtildi. Tüm bunların yanı sıra bazı AVM’lerin dışında toplanma alanları işareti olması da vatandaşların “Büyük bir sarsıntı sonrası AVM duvarının altında mı bekleyeceğiz” tepkilerine neden oldu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, toplanma alanı olarak belirlenen 493 bölgeden 416’sında AVM, rezidans ve gökdelenlerin inşa edildiğini belirtti.

İBB Başkanı İmamoğlu da dün önemli bir açıklama yaparak, Fatih Topkapı’daki 17 bin 567 metrekarelik İETT Garajının ‘afet toplanma alanı’ olarak düzenleyeceğini duyurdu. İmamoğlu “Topkapı’daki İETT Garajı alanının plan değişikliğine dair karar İBB Meclisimizden oy birliği ile geçmişti. 17 bin 567 metrekarelik bu alanı, park ve afet toplanma alanı olarak düzenleyeceğiz” dedi.

314 ARTÇI SARSINTI

İstanbul’u korkutan depremden sonra dün de 3.8 büyüklüğünde yeni bir artçı sarsıntı yaşandı. AFAD tarafından yapılan açıklamada da “26 Eylül’de Silivri açıklarında oluşan 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası artçı depremlerin sayısı 314’e ulaşmıştır” denildi.

FAYIN GEOMETRİSİ NETLEŞTİ

Dün de deprem uzmanlarından yeni açıklamalar geldi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), tarafından yapılan değerlendirmede “Son deprem sonrası geometrisi daha net hale gelen bu fay bölümünün, boyutları göz önüne alındığında, 7’den büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

77 BİNA AĞIR HASARLI

İstanbul’daki deprem tartışmaları sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kaçak yapılarla ilgili açıklama yaptı. Muğla’nın Bodrum ilçesinde imara aykırı bölümlerinin yıkımı için bir ay süre verilen projeleri denetleyen Kurum, Türkiye’de 21 bin kaçak yapı tespit edildiğini, bunların 850’ye yakınını yıktıklarını ve diğerlerinin yıkımını gerçekleştireceklerini söyledi. İstanbul depremi ile ilgili de konuşan Kurum, toplamda 2 bin 801 ihbar geldiğinini, 213 binanın incelenmesi sonrasında 20’sinde ağır hasar, 58’inde de az hasar tespit edildiğini söyledi. Bakanlık’tan dün akşam saatlerinde yapılan son açıklamada da ağır hasarlı binaların sayısının 77’ye çıktığı kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN