Bir ilk yaşandı, emsal karar çıktı: Devlet tazminat ödeyecek

Bir ilk yaşandı, emsal karar çıktı: Devlet tazminat ödeyecek

Danıştay 10. Dairesi, Erzurum'da 2013 yılında ayı saldırısında ağır yaralanan köy muhtarı Mahmut Öztürk'e tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Karar, aynı zamanda emsal niteliği taşıyor. Davacı Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan zararının tanzim edilmesini istemişti.

Erzurum'un Pazaryolu ilçesine bağlı Kumaşkaya köyünün muhtarı Mahmut Öztürk, 2013 yılında ayı saldırısına uğradı.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Öztürk'ün yardımına olay yerinden geçen iki köylü koştu. Ağır yaralanan muhtar bir süre yoğun bakımda tedavi gördükten sonra hayata tutundu.

'DEVLETİN KUSURU YOK' DENİLDİ AMA...

Öztürk, saldırıyı yargıya taşıdı ve ağır biçimde yaralandığını belirterek, zararının Tarım ve Orman Bakanlığı'nca tanzim edilmesini istedi. Erzurum 2. İdare Mahkemesi’nde bin lira maddi, 150 bin lira ise manevi tazminat talepli dava açtı.

Mahkeme, olay yeri inceleme ve görgü tutanakları inceledi. Ve 'devletin kusuru yok' diyerek davanın reddine karar verdi.

Kararda, ayı gibi yaban hayvanlarının avlanmasının yasak olduğunu, ancak insanların kendi ve hayvanlarının can güvenliğinin tehlike altına girmesi halinde bu yönteme başvurabilecekleri belirtildi.

Öztürk'ün gece 23.30 sularında gerçekleşen saldırı öncesinde gerekli can güvenliği önlemlerini almadığı savunuldu.

DANIŞTAY DAVACIYI HAKLI BULDU

Bu karar Öztürk tarafından temyiz edildi. Temyiz talebini yerinde bulan Danıştay 10. Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, devletin yaban hayvanlarını koruma görevi kapsamında ayıları mutlak koruma altına aldığı vurgulandı.

Bu durum karşısında, ayı saldırısı sonucunda yaralanan davacı muhtarın özel nitelikteki zararlarının kusursuz sorumluluk ilkesi uyarınca giderilmesi gerektiği bildirildi.

Bu karar sonrası dava Erzurum 2. İdare Mahkemesi'nde yeniden görülecek. Mahkeme, ayı saldırısına uğrayan Öztürk'e uygun bir miktarda tazminat ödenmesine hükmedecek. Karar, benzer saldırılara maruz kalan kişiler için de emsal olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN