Bir nesli kaybediyoruz

Bir nesli kaybediyoruz

Ders ziline bir ay kala vakalar tırmandı. Uzmanlar uyardı: Eğitime yine ara verilirse bir neslikaybederiz. Erişkin aşılama oranını yüzde 85’e çıkarmalıyız.

Yazla, bayramla gelen çifte rehavet vaka sayılarını yine 10 bin eşiğine taşıdı. Endişe yaratan gidişatta aşı duyarlılığı da öne çıktı. Sağlık Bakanı Koca “Zayıf noktamız önlem yorgunluğu ve aşıyı erteleme” paylaşımı yaptı. Uluslararası Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu ise 6 Eylül’de çalacak ders zilini işaret etti. “Türkiye eğitime en uzun süre ara veren ülkelerden biri oldu. Eğitime başlanabilmesi için erişkinlerimizin en kısa sürede aşılanması gerekiyor” dedi.

EĞİTİMDE YENİ ARA BİR NESLE MAL OLUR

Delta varyantının etkisiyle salgında 4’üncü dalganın eşiğine gelen Türkiye’de okullarda eğitim konusu tekrar gündeme geldi. Uluslararası Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasanoğlu, Türkiye’de çocukların 1.5 yıldır okullarından mahrum bırakıldığının altını çizdi. “Eğitime bir yıl daha ara verilirse bir nesli kaybedeceğiz, eğitime ara verilmemesi için erişkinlerimizin yüzde 85 oranında aşılanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınında dünya ikinci yılına yaklaşırken, Delta varyantının etkisiyle salgında yeni bir dalga paniği de başlamış oldu. İngiltere’de Deltanın etkisiyle vaka sayıları 50 bini aşarken Amerika’da da mevcut vakaların yüzde 51’i Delta kaynaklı. Türkiye’de de etkisini gösteren Delta varyantı, vakaların 4 hafta içinde iki kat artarak 10 binli rakamlara çıkmasında etkili oldu. Kritik eşiğe gelen vaka tablosu sonrası okullardaki eğitim konusunun tekrar gündeme gelmesine neden oldu.

Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA) Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, çocukların eğitim hayatının sekteye uğramasının sadece fiziken değil pek çok açıdan onlara zarar verdiğini söyleyerek önemli açıklamalarda bulundu. Pandemiden dolayı Türkiye de dahil pek çok ülkede eğitime ara verildiğini ve okulların kapatılmak zorunda kalındığına dikkat çeken Prof. Dr. Hasanoğlu “Halbuki yüz yüze eğitim her çocuğun hakkıdır ve bunun için bizim de uğraşmanız gerekiyor. Ne yapıp edip okulları açabilmemiz lazım. Bunun için de erişkinlerin aşılanması çok büyük önem taşıyor. Erişkin aşılama oranlarımızı bir an önce yüzde 85’e çıkarmamız lazım” dedi.

Okullarda hijyen şartları ve mesafe kurallarına uygun ortamların oluşturulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Hasanoğlu “Aksi takdirde yine geçen seneki gibi okulları kapatmak zorunda kalırsak, hakikaten ülke de çocuklarımız da bundan kötü etkilenir. Çocuklarımız zaten 1,5 yıldır okuldan mahrum. Buna 1 yıl daha eklemeye kimsenin hakkı yok” ifadesini kullandı.

Dünyada artık Delta varyantı nedeniyle 4’üncü dalga paniği başladığını belirten IPA Dış İlişkiler Koordinatörü Kerem Hasanoğlu ise “4’üncü dalga konusu Avrupa’da ciddi bir paniğe yol açtı. Vakalar ciddi anlamda arttı. Örneğin Fransa’da son 2 haftada yüzde 207’lik bir artış var. İngiltere’ye bakarsak, şu anda gerçekten çok sınırlara dayandılar. (Haziran’a göre) 4 katına ulaştı sayılar. 50 binin üzerine çıktığını görüyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’de Delta varyantı açısından henüz manzaranın bu durumda olmadığını ancak serbestleşme ve hemen ardından gelen bayram tatiliyle beraber bu endişelerin arttığını söyleyen Hasanoğlu “Yine insanların bir arada olmasıyla vakaların çok hızlı bir şekilde tırmanışa geçebileceğini görüyoruz. Bu durum eğitimi de çok kötü etkileyecek. Çünkü eğitim bakımından en uzun süre kapalı kalan ülkelerden birisi 1,5 yıl ile Türkiye oldu. Yetişkinlerde de aşılama oranlarımızı artırmamız gerekiyor. Siz yetişkinlerde belli bir aşılama oranını yakaladığınızda, çocuklardaki riski de azaltıyorsunuz. O yüzden şu anda aşılanmak ve kurallara uymak, her zamankinden çok daha önemli. En azından çocuklarımızın eğitimi açısından çok daha önemli” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN