Bu şehirde yaşayanların resmen ömrü uzuyor! İste herkesin yaşamak isteyeceği en sağlıklı 5 şehir

Bu şehirde yaşayanların resmen ömrü uzuyor! İste herkesin yaşamak isteyeceği en sağlıklı 5 şehir

Sanayi ve beşeri kirliliklerden dolayı şehirlerde hava kirliliği artarken, İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirler iş imkanı olmasına rağmen yaşanmaz bir hal aldı. Hava kirliliğinin hızla arttığı Türkiye'de 2021 raporuna göre en temiz şehirler yayınlandı. Bakın o şehirler hangisi?

Dünya saran büyük etkenlerden biri de hava kirliliği. Sanayinin her alana yansımasıyla beraber hava kirliliği oranı da çoğalmaya başladı. Özellikle büyük şehir bunu en derinden hisseden şehirler arasında. İş olanaklarından dolayı batı kesimlere göç edenlerle beraber yükselen kirlilik insan eliyle de bu durumuna devam ediyor. Peki Türkiye'de en temiz hava hangi bölgelerde? Hangi şehirler daha yaşanabilir? İşte 2021 Dünya Hava Kirlilik raporuna göre en temiz şehirler.

havakirliligi.jpg

TÜRKİYE'NİN EN TEMİZ VE KİRLİ İLLERİ AÇIKLANDI

Yayınlana rapora göre en temiz ve en kirli şehirler açıklandı. 4 mevsimi bir arada yaşayan Türkiye'de ise durum hiç iç açıcı değil. Nüfusla beraber artan kirlilik havaya yansıdı. Nefes almak ise adeta imkansızlaştı. Özellikle sanayinin yoğun olduğu iller de bu oran daha da arttı. 2021 Dünya Hava Kirliliği tarafında yayınlanan rapora göre Türkiye'nin en kirli ve temiz illeri açıklandı. Bu illeri duyduğunuz da her şeyini toplayıp o şehirlere gidebilirsiniz.

enkirliulke.jpg

TÜRKİYE EN KİRLİ HAVA SIRALAMASINDA 46. OLDU

İsviçre merkezli IqAir’ın hazırladığı 2021 Dünya Hava Kirliliği rapora göre Türkiye'de 2 şehir en krili 5 şehir ise en temiz iller arasında girdi. Ülkeler arasında Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke seçildi. İlk sırada ise Bangledaş yer alıyor. İlk beş sırayla; Bangladeş, Çad, Pakistan, Tajikistan, Hindistan ve Uman yer alıyor.

pakistanhava.jpg

AVRUPA'DA EN KİRLİ HAVAYA SAHİP 2 ŞEHİR TÜRKİYE'DE

En Temiz ülke ise Yeni Koledonya oldu. En kirli havaya sahip olan şehirler arasında ise Türkiye'den 2 il var. Avrupa’nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi Iğdır ve Düzce oldu. Türkiye'de en temiz havaya sahip iller ise. Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli.

kirlihava.jpg

HAVA KİRLİİLİĞİ ERKEN ÖLÜME NEDEN OLUYOR

Araştırma 117 ülkede 6 bin 476 kenti analiz etti. Raporda hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan metreküp başına düşen ince parçacıklı madde yoğunluğu ölçümlerine dayanmakta. Ölçülen kirli havalarda astım, felç, kalp ve akciğer hastalıklarının baş etkeni gösterildi. Her yıl milyonlarca insanın erken ölmesine sebebin hava kirliliği olduğu açıklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN