Bu zihniyet depremden daha tehlikeli

Bu zihniyet depremden daha tehlikeli

Deprem gerçeği ile karşı karşıya kalan İstanbul’da kentsel dönüşümün ne şekilde rantsal dönüşüme uğradığı çarpıcı bir örnek ile gözler önüne serildi. Gaziosmanpaşa’da bir binada kat sahipleri ve müteahhit anlaşamayınca yıkık dökük yapıda hiçbir ilerleme kaydedilemedi. 5.8’lik sarsıntıdan önce tahliye kararı verilen 22 daireli binada ise 5 aile ve 2 iş yeri sahibi her an çökebilecek evlerinden ayrılmayı reddetti.

KENAN BUTAKIN 

İstanbul’da meydana gelen 5.8’lik depremin ardından resmi rakamlara göre şu ana kadar en az 189 binada ağır hasar tespit edildi. Bu binalarda tahliye ve güçlendirme çalışmaları başlatıldı. Kentte bazı binalarda ise depremden önce ağır hasar tespit edildiği ortaya çıktı. Avcılar’da bu durumda olan bir bina için geçtiğimiz günlerde tahliye kararı çıkarıldı. Benzer iki yapının ise Gaziosmanpaşa’da olduğu öğrenildi. Depremden önce yıkım kararı verilen binaların acil boşaltılması istendi. Toplam 20 daire ve 2 dükkanın bulunduğu binada 15 aile evlerini boşalttı. Ancak 5 aile ise kendilerine verilen sürenin bitmesine rağmen evlerini tahliye etmedi. İki iş yerinin sahipleri ise herhangi bir zarar olmadığını iddia etti.  

Ortaya çıkan vurdumduymazlık ise büyük bir endişeye neden oldu. Temmuz ayında tahliye kararı verilen yapılarda, bina içerisi ve dışında çok sayıda çatlak olduğu görüldü. Hâlâ binada oturan aileler ile iş yeri sahiplerinin binanın yıkım kararına itiraz ettiği de öğrenildi.  

19-10/11/d.jpg

DÖNÜŞÜM OLSAYDI KÜÇÜK DAİRE VERECEKLERDİ: Tahliye kararına uyup evinden ayrılan 70 yaşındaki Nevin Canpolat da “Binayı kentsel dönüşüme verdiler ama anlaşamadılar. 22 daireden bahsediyoruz. Hiçbirimizde para yok. Dönüşüm olsaydı da küçük bir daire vereceklerdi. Ben de çıkıp 7 bin TL masraf edip bin 500 TL kirası olan bir eve taşındım. Bu nedenle devletten yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.  

SAĞLAM GÖSTERMEK İÇİN DUVAR ÖRMÜŞLER: Binada annesinin oturduğunu söyleyen  Gülseren Kirem ise  “Belediyede ‘yıkım kararı çıkınca getireceksiniz tapunuzu buradan kira yardımı alacaksınız’ dediler” şeklinde konuştu. Binalarda 7 daireleri olduğunu belirten Hilal Fatma Akyüz ise depremden sonra hasarın arttığını söyledi. Akyüz “Binayı sağlam göstermek için bizim boşalttığımız evlerden birinin kapısına duvar örmüşler. Biz binanın yıkılmasını istiyoruz. Binaya hala kiralık ilanı asanlar var. Doğalgaz, elektrik kesilmesine rağmen” diye konuştu.  

SORUN BAKIMDAN KAYNAKLI!: Binada iş yeri  bulunan Ali Koç ise yıkım kararının olmadığını iddia ederek” Burası herhangi bir depremde zarar görmüş olsa kolonlarımızda çatlaklar olur, sıva çatlağı olur, hiç öyle bir şey yoktur. Binamız tehlikeli diye şikayet ediyorlar. Doğru da binada bakım yok, kimse bakım yapmıyor binaya dış cephe yapsalar harika bir bina olacak “ diye konuştu.

HASARLI VERGİ DAİRESİ TAŞINDI

Hasar alan bazı kamu kurumlarındaki tahliyeler de sürüyor. Bu kapsamda Büyükçekmece Vergi Dairesi Tepecik’teki eski belediye binasına taşınıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün “Büyükçekmece Vergi Dairesi depremden sonra hasar aldığı için bizden yer istediler. Büyükçekmece’de bir yer bulacaktık ya da İstanbul içinde bir başka yere taşınacaktı. Halkımız özellikle de esnafımız mağdur olmamalıydı. Bunun için Tepecik’teki eski belediye binamızı vergi dairesine tahsis ettik” ifadesini kullandı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN