Çavuşoğlu ile Stoltenberg'den ortak basın açıklaması

Çavuşoğlu ile Stoltenberg'den ortak basın açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sabah İstanbul'a gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin teröristleri temizlemek için gereken her şeyi yapacağını vurgularken, Stoltenberg ise NATO'nun Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu, Stoltenberg ile İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"ENDİŞELERİNİZİ ANLIYORUZ DEMEK YETMEZ"

Stoltenberg'e Barış Pınarı Harekatı hakkında bilgi verdim. Söz konusu harekat NATO'nun güneydoğu sınırlarını teşkil eden terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor. İttifakımızın ve müttefiklerimizin ülkemizle güçlü dayanışma sergilemesi beklentilerimiz bir kez daha vurguladık. Türkiye kritik roller üstlenmiştir. Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz demek yetmez bu dayanışmayı açık ve net şekilde görmek istiyoruz.

Bugün sayın Cumhurbaşkanımız da genel sekreteri kabul edecek.

"TÜRKİYE'YE KİMSE DERS VEREMEZ"

Biz daha önce Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında gördük. Türkiye'ye kimse ders veremez, Türkiye'nin sivil hassasiyeti biliniyor. Lastik yakıp Türkiye bombalıyor diyorlar. Kara propagandalar bizim kararlılığımızı engelleyemez.

"TERÖRİSTLERİ TEMİZLEMEK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

Bazı NATO üyesi ülkelerden buna benzer açıklamalar geldi. Hepsi PKK ve YPG'nin aynı olduğunu biliyor. Türkiye'nin ulusal güvenlik endişesinin haklı ve meşru olduğunu söylüyorlar. Eğer Türkiye'nin buradaki endişesi meşruysa terör örgütüyle mücadele etmek de meşrudur. NATO dahil tüm uluslararası camiaya bildirimde bulunduk. Bildirimde uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımız olduğunu da ifade ettik. Hem meşru diyeceksiniz hem de yapılan harekata karşı geleceksiniz. Terör örgütünün sahada angajmanın olabilir benim problemim değil bu senin ikiyüzlülüğündür. Türkiye'yi tehdide karşı koruma planı NATO'da onaylandı. YPG, PYD ve PKK'nın hiçbir farkı olmadığını hepimiz biliyoruz. Hedefimiz teröristler bu teröristleri temizlemek için ne gerekiyorsa yapacağız.

"BAĞDADİ, CUMHURBAŞKANIMIZI HEDEF ALIYOR"

DEAŞ'lı teröristler bizim operasyon gerçekleştirdiğimiz bölgedeyse bunları serbest bırakmak mümkün değil. DEAŞ en çok Türkiye'yi hedef almıştır. Bağdadi açıklamalarında da hep Cumhurbaşkanımızı hedef alıyor.

Bugüne kadar Türkiye'nin kendi hava savunma sistemi yoktu. NATO'nun bu konuda esteği vardı. 2015'te ABD sınır hattındaki Patriotlarını geri çekti. İspanya bugüne kadar sınırda tuttu, İtalya'da SAMP-T'yi Kasım'de çekeceğini söyledi. Türkiye kendi hava savunma sistemini almak zorundadır. Keşke NATO müttefiklerimizden hava savunma sistemini de alabilseydik. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamaları:

"ÜYELERDEN HİÇBİRİ TÜRKİYE KADAR SALDIRIYA UĞRAMADI"

NATO Türkiye'yi güney sınırlarının korumasında desteklemektedir. Harekatla ve DEAŞ'la mücadele konusunda kaygılarımı ilettim. NATO üyelerinden hiçbiri Türkiye kadar Orta Doğu'dan gelen saldırılara maruz kalmadı. DEAŞ ortak düşmandır ve hala tehlikelidir.  Kazanımlar tehlikeye atılmamalıdır. NATO Kuzey Suriye'de yer almıyor. YPG konusunda NATO'da bir fikir birliği yok. 

NATO müttefikleri Türkiye'yi desteklemeye devam edecektir. Türkiye hepimiz için önemli bir mücadelenin ön cephesinde yer alıyor.

İSPANYA'NIN PATRİOT KARARI

NATO Türkiye'deki askeri varlığını artırdı. Türkiye'nin gayet meşru gerekçeleri var ve her zaman en ön cephede onlar oldu. Fransa ve İtalya ile devam eden bir diyalog var ve aynı zamanda ABD ile Patriotlar için devam eden bir müzakere olduğunu biliyorum. Diğer müttefik ülkelerle de devam eden müzakereler var bu NATO müttefikleri için çok önemli.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN