Çavuşoğlu'ndan İdlib uyarısı: Üstesinden biz de Batı da gelemez

Çavuşoğlu'ndan İdlib uyarısı: Üstesinden biz de Batı da gelemez

İdlib'deki son durumu değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Esad güçlerinin buradaki saldırılarını durdurması gerekiyor. Bunu Putin'e de söyledik. Kentte 4 milyon insan yaşıyor. Saldırılar sürerse Türkiye sınırına akın edecek, bunun üstesinden biz de Batı da gelemez" dedi.

50. Dünya Ekonomik Forumu İsviçre'nin Davos kasabasında düzenleniyor. Zirveye katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Berlin zirvesi bu kadar lideri ve tarafı bir araya getirmesi bakımından önemliydi. Biz süreci başından bu yana destekledik. Amacımız Libya'da kalıcı bir ateşkesi tesis edip siyasi süreci hızlandırmak. Moskova'daki çabalarımız üzerine konuşmalar yapıldı. Bizim tesis ettiğimiz ateşkesin sürmesi için ne yapılabilir sonrasında siyasi süreç nasıl hızlandırılabilir konularının konuşulması önemliydi. Toplantıda önemli kararlar çıktı.

Bizim tüm çabalarımıza rağmen Hafter Moskova'da ateşkesi imzalamadı. Berlin'de de Hafter tarafından destek gelmemesi herkesin kafasındaki soru işaretlerini devam ettirdi. Bugüne kadarki tüm tutumları askeri çözüm istediğini gösteriyor. Hafter'in siyasi çözüm çizgisine gelmesi gerekiyor. Bizim Türkiye olarak tüm gayretlerimiz esasen buna yöneliktir.

YUNANİSTAN'A HAFTER TEPKİSİ

Yunanistan olaya dar bir pencereden bakıyor. Sadece bir anlaşma çerçevesinden değerlendiriyor. Yunanistan'ın meşru hükümet yerine meşru olmayan birini desteklemesi olaya bakış açısının yanlış olduğunu gösteriyor. Güya onu davet ederek bize cevap vermiş olacak. Olgun bir tavır değil. Komşumuz Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de paylaşımdan yana tavır göstermesi gerekiyor. Yunanistan'ın bu yaklaşımı Doğu Akdeniz'deki sorunları çözmez.

"ESAD SALDIRILARINI DURDURMALI"

İdlib'de sahada rejimin saldırganlığı devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız rakamlarla olayın vahametini Putin'e anlattı. Rejimin durdurulması gerekiyor. Görüşmede Sayın Putin'e samimi bir şekilde ve açık bir şekilde saldırıların mutlaka durması gerektiğini anlattı. Uluslararası topluma da aynı çağrıda bulunduk.

İDLİB'DEN GÖÇ

Tercihimiz yerinden edilmiş insanlara İdlib sınırları içerisinde yardım edebilmek. İnsanların barınabileceği kampların yapılması için çalışıyoruz. 4 milyona yakın insan var. Saldırganlık devam ederse milyonlarca insan kapıya dayanacak. Bunun üstesinden biz de Batı da gelemez. Yapılması gereken tek şey saldırıların durdurulması.

Bizim iki alanda sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Birincisi kıta sahanlığı içindeki parseller. Bunlar Rum Kesimi'nin ruhsat vediği yerlerle çatışıyor. Biz bunları tartışmıyoruz. Burada Kıbrıs Türk halkının da hakkı olduğuna kimse itiraz edemiyor. Rum Kesimi AB'nin şımartmasıyla tek araflı sondaj faaliyetlerini sürdürdü. Karpaz'ın güneyindeki sondaj çalışmalarını tamamlayarak 8. parsele gitti. Buralar Rum Kesimi'nin ruhsat verdiği yerler. Burada işbirliğine hazırız. Ama Kırbıs Türk halkının hakkını da kimseye yedirmeyiz."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN