Çavuşoğlu'ndan Rusya'nın Su-35 teklifine cevap: Başka kaynak en doğal hakkımız

Çavuşoğlu'ndan Rusya'nın Su-35 teklifine cevap: Başka kaynak en doğal hakkımız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "F-35 projesinden çıkarılma konusunda bir adım yok. ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz saklımız yok, karşı adımlar atarız." Rusya'nın Su-35 teklifine de veren Çavuşoğlu "Diyelim ki en kötü senaryo oldu o zaman nasıl S-400 için başka arayışlara girdiysek Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyacını başka kaynaklardan gidermeye çalışır, bu en doğal hakkıdır" ifadelerini kullandı. İdlib saldırılarına ilişkin de Çavuşoğlu "Rejimin saldırılarını durdurma sorumluluğu komşumuz Rusya'nındır" dedi.

Ankara-Washington hattında S-400 gerilimi sıcaklığını korurken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan olası yaptırımlara ilişkin peş peşe açıklamalar geldi. Çavuşoğlu, sevkiyatı devam eden S-400 hava savunma sisteminni 2020'nin başında kurulacağını söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, "S-400'lerin kullanılması için açık olması lazım. S-400 barışı korumak için alınan bir sistem F-35 projesinden çıkarılma konusunda bir adım yok. Diğer ortaklara baktığımızda Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılmasına karşılar. ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz saklımız yok, karşı adımlar atarız. F-35'lerin verilmemesi halinde, Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan giderir" dedi.  Rusya'nın Su-35 teklifine de veren Çavuşoğlu "Diyelim ki en kötü senaryo oldu o zaman nasıl S-400 için başka arayışlara girdiysek Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyacını başka kaynaklardan gidermeye çalışır, bu en doğal hakkıdır" ifadelerini kullandı.

"İHTİYACIMIZIN YÜZDE 70'İ KARŞILIYORUZ"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 alımından dolayı F-35 projesinden çıkarılması ve F-35'lerin Türkiye'ye teslim edilmemesi halinde bu açığı Rusya ve Çin'den gidereceği yönündeki haberlere ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin kendi savunma sanayisine çok önem verdiğini, bu konuda çok ciddi yatırımlar yaptığını ve şu anda ihtiyacının yüzde 70'ini kendisinin karşılayabildiğini söyledi. Atak helikopterlerini, Altay tanklarını örnek veren Çavuşoğlu, "Artık ihracata da başladık. F-16'larımız var, savaş uçaklarımız var. Ama yeni teknolojiler var, ihtiyaç da artıyor." diye konuştu.

"BAŞKA KAYNAKLAR ARAMAZ EN DOĞAL HAKKIMIZ"

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "F-35 de yeni teknolojiyle üretilen bir uçak. O nedenle biz bu projenin ortağı olduk. Bu projenin ortağı olarak yaklaşık 1,4 milyar dolar para ödedik. Dolayısıyla ortağı olduğumuz bir ürünü almak bizim hedefimiz. Ama diyelim ki her şey çok kötü gitti, olmadı, F-35'i de bize vermediler diyelim. Türkiye'nin de yeni nesil uçaklara ihtiyacı var, kendimiz üretinceye kadar. O zaman nasıl S-400 için başka arayışlar içine girdik ve en son S-400 anlaşmasını Rusya ile yaptıysak, o zaman Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan gidermek ister ve en doğal hakkıdır. Buna da kimse bir şey diyemez. 'Biz Patriot'u satamadığımız için Türkiye S-400 alıyor' diyen bir yönetimin de yarın diyelim ki en kötü senaryoyu konuşuyoruz, F-35 vermedikleri zaman da Türkiye başka alternatiflere yönelirse söyleyecekleri bir söz olmaz. Türkiye ihtiyacını tabii ki kendi ortak olduğu projeden karşılamak ister ama bu olmazsa başka seçenekleri değerlendirme hakkı vardır. Her şeyden önce bağımsız ve özgür bir ülkenin atması gereken adımları yeri geldiği zaman Türkiye atar, atacaktır."

"BU TEHDİT DEĞİL BLÖF DE DEĞİL"

Ayrıca ABD'nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması halinde Türkiye’nin nasıl cevap vereceği sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu "Yaptırım olursa bizim de ABD’ye vereceğimiz cevaplar var." dedi. Çavuşoğlu, "ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz yok, karşı adımlar atarız. Bu tehdit de değil blöf de değil" diye konuştu.

İdlib saldırılarına ilişkin de Çavuşoğlu "Rejimin saldırılarını durdurma sorumluluğu komşumuz Rusya'nındır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN