Çavuşoğlu'ndan Suriye mesajı: Sadece siyasi çözüme inanıyoruz

Çavuşoğlu'ndan Suriye mesajı: Sadece siyasi çözüme inanıyoruz

"Suriye'deki çatışmanın sadece ve sadece siyasi bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz" diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'ye de tepki gösterdi: "Sahada ABD ile güvenli bölge oluşturmak için çalışırken, ABD, YPG'ye silah temin etmeye devam etti." TSK'nın envanterinde asla kimyasal silah olmadığını belirten Çavuşoğlu, çekilmeye ilişkin de "35 saatimiz kaldı, 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak" mesajını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da, TRT World Forum'da konuştu. Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Suriye'deki çatışmanın sadece ve sadece siyasi bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

''Suriye'deki çatışmanın sadece ve sadece siyasi bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz. 360 binden fazla Suriyeli Türkiye'den, terörden arındırdığımız iki bölgeye dönüş yaptı.

Müttefiklerimizin desteğini göremeyince tek başımıza artık bunu (Barış Pınarı Harekatı) yapmak zorundaydık. Sahada ABD ile güvenli bölge oluşturmak için çalışırken, ABD, YPG'ye silah temin etmeye devam etti. Operasyona başlar başlamaz herkese, BM'ye NATO'ya Avrupa Konseyi'ne İran rejimine Araplara AB büyükelçilerine bilgi verdik. Barış Pınarı Operasyonu'nda sadece teröristler hedef alındı, sivillere zarar vermemek için çok önemli çaba sarf edildi.

"ASLA KİMYASAL SİLAH KULLANMADIK"

Barış Pınarı Harekatı başladığından beri gerçek dışı suçlamalar ve kara propaganda yapıldığını görüyoruz. Bu Türk-Kürt söylemi çok yanlış bir söylem. Kürtler bizim düşmanımız değil. Kürtlere karşı bir duruşumuz yok. Kuzey Irak'ta da çok iyi bir ilişkimiz var ve 350 bin Suriyeli Kürt'e ev sahipliği yapıyoruz Türkiye'de. Biz Kürtlere karşı değiliz terör örgütüne karşıyız. YPG Kürtleri temsil etmiyor. Biz bu ülkeyi işgal etmiyoruz. Bizim Suriye'deki demografiyi değiştirme gibi bir amacımız yok. Tarihimizde asla kimyasal silah kullanmadık. Bu da bir kara propagandadır. Envanterlerimizde hiç kimyasal silah bulunmamaktadır. Biz bu konuda çok hassasız. Askerimiz ordumuz çok hassas. YPG/PYD operasyon başladığından beri Türkiye'ye saldırıyor. 1081 havan topu atıldı şehirlerimize. 4 şehidimiz var şu ana kadar. Neden bu tantana yapılıyor? Onlar orada fiilen bir terör devleti yaratmaya çalışıyorlardı, sınırlarımızın hemen öbür tarafında ve biz bu oyunu bozduk.

"GERİ ÇEKİLMEZLERSE OPERASYONA TEKRAR BAŞLARIZ"

120 saatlik bir süre verildi. Bu anlaşmaya göre 120 saat içerisinde oradaki bütün unsurların geri çekilmesi gerekiyor. Yaptırımlarla yaşayamayız. Bunu da ifade ettik müzakereler sırasında. Bunlar da ortadan kaldırılacak. Taciz ateşleri devam ediyor ve tabii ki biz bu taciz ateşlerine karşılık verdik. YPG/PYD unsurlarının şu anda kontrol ettiğimiz bölgeleri terk etmeye başladığını görüyoruz. 35 saatimiz kaldı, 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak. Yarın Soçi'ye gidip Başkan Putin ile görüşeceğiz ve bu da çok önemli bir toplantı olacak." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN