Artık çayın çöpü bile altın değerinde oldu! Rize'de yapılıyor, Gürcistan'a Almanya'ya ihraç ediliyor! Çöp diye atanlar pişman olacak...
Rize Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu mangal kömürü fabrikası ile çayın atık kısmını geri dönüşümle değerlendirerek ekonomiye kazandırıyor. Çayın fabrikasyon sürecinde ayrılan ve “çay çöpü” olarak adlandırılan atıklar, ileri dönüşüm teknolojileriyle çeşitli ürünlere dönüştürülüyor.
ÇAY ÇÖPÜNDEN MANGAL KÖMÜRÜNE VE ORGANİK GÜBREYE
Atıl durumdaki çay atıkları, ilk olarak pelet haline getirilip daha sonra karbon işlenerek mangal kömürüne dönüştürülüyor. Bunun yanı sıra süreçte ortaya çıkan sıvı, organik gübre olarak kullanılıyor. Ayrıca, üretim sırasında meydana gelen metan gazı enerji üretiminde değerlendirilerek tesise geri kazandırılıyor. Bu süreçle çay atığının tamamı ekonomiye katkı sağlıyor.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, yapılan çalışmalarla çayın atıl kalan kısmının yüzde 100’ünün değerlendirildiğini belirterek, “Burada çay fabrikalarımızdan atıl olarak üretilen çay çöpü diye nitelendirdiğimiz atıklar fabrikamıza geliyor. Peletten karbona ve mangal kömürüne dönüşüyor. Ve bizim çöplerimizin yüzde 30’u karbon neticesinde mangal kömürüne dönüşüyor. Yüzde 30’u sıvıya dönüşüp organik gübre oluyor odun sirkesi de deniyoruz ona. Yine yüzde 25 metan gazı ve buda içerde enerji olarak kullanılmak üzere yüzde 100’ünü değerlendiriyoruz” dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİYLE DESTEKLENİYOR
Fabrikanın sürdürülebilirlik hedeflerine de dikkat çeken Metin, tesisin çatısına kurulan 620 KW gücünde güneş panelleriyle elektrik üretildiğini belirtti. Ayrıca, tesiste 70’in üzerinde personelin istihdam edildiğini ifade etti.
ORGANİK GÜBRE İÇİN AKADEMİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Çay çöpünden üretilen organik gübre için Almanya ve Gürcistan’dan gelen taleplerin olduğunu dile getiren Başkan Metin, bu ürünlerin daha çok iç piyasada kullanılmasını hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, organik gübre üretimi konusunda üniversitelerle iş birliği yapıldığını belirtti:
“Şu anda Almanya ve Gürcistan’dan talep geldiği için oralara gönderdik ama biz daha çok iç piyasada tüketmek istiyoruz. Türkiye’de 25-30 şehirden satışlarımız var mangal kömürü olarak ama asıl gelir inşallah önümüzdeki günlerde organik gübreyle elde edilecek. Şu anda 3-4 tane üniversite de gerekli bilimsel çalışmalar yapılıyor. Akademik çalışmalar yapılıyor. Çay dalından yapılan organik gübre diye literatüre girdi artık. Ondan sonra her ürüne ne kadar ne dozda verilecek diye bunların çalışması yapılıp organik gübremizi de sahaya süreceğiz.”
Çay çöpünden elde edilen ürünlere talebin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Metin, mevcut üretimin aylık 100 ton seviyesinde olduğunu ve bu kapasiteyle Almanya, Gürcistan ve Türkiye’deki 30 farklı şehre ürün gönderebildiklerini ifade etti. “Belediyemize buralardan ciddi bir gelir elde etmiş olacağız. Talep bizim üretimimiz neticesinde geliyor. Yoksa biz şuanda aylık üretimimiz 100 ton civarında ve bu ürünler hemen tükeniyor, çok talep görüyor. Almanya, Gürcistan ve Türkiye’de 25-30 şehre kadar şuanda üretimimiz yettiği için yollayabiliyoruz. Üretim yettikçe diğer şehirlere de yollayacağız” dedi.