Cemre ne zaman düşüyor 2020? Cemre nedir ve ilk nereye düşer? Baharın müjdeleyicisine az zaman kaldı

Cemre ne zaman düşüyor 2020? Cemre nedir ve ilk nereye düşer? Baharın müjdeleyicisine az zaman kaldı

Kış ayından bahar ayına geçişin sembolü olduğuna inanılan cemrenin 2020’de ne zaman düşeceği, merak konusu oldu. Peki cemre nedir ve ilk nereye düşer? 7’şer gün arayla havaya, suya ve en son da toprağa düşen baharın müjdeleyicisi ile ilgili bilmeniz gerekenler karar.com’da…

 

Kor, ateş, anlamını taşıyan ve her sene şubat ayının sonunda başlayan bu doğa hadisesine az bir zaman kaldı. Peki gerçekten cemre ne zaman hangi tarihte düşüyor? Cemre, bahar bayramı nevruzun yaklaştığına işaret ediyor. Peki ilk cemre nereye düşer? Cemre neye benziyor? İşte detaylar…

CEMRE NE ZAMAN DÜŞÜYOR?

Baharın gelişini temsil eden cemre, ilk olarak 19-20 Şubat 2020’de havaya düşecek. İlk cemre, şubatta sıcaklık artışı olarak tanımlanırken, üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul edilir.

2'NCİ VE 3'NCÜSÜ NE ZAMAN DÜŞER?

İlk cemrenin ardından 7 gün sonra, 27 Şubat tarihinde ikinci cemre de suya düşüyor ve sular ısınıyor. 3. ve son cemre ise 6 Mart tarihinde toprağa düşüyor. Son cemrenin ardından kır çiçekleri baş veriyor…

NEDİR?

İlkbaharın başında 7’şer gün arayla; ilk başta havaya, ardından su ve toprakta oluştuğu zannedilen sıcaklık artışına cemre adı veriliyor. Cemre sözcüğü, Arapça’da kor durumunda ateş anlamını taşıyor.

Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla meydana gelen yığınlara da ‘cemre’ ismi veriliyor. Altay ve Türk halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (Emire ya da İmere) ismi verilen cinin sebep olduğu inancı mevcuttur. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe çıkar. Ardından buzların üzerine düşerek onları eritiyor. Oradan da yere gidiyor.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Bunun ardından ısınmış topraktan buhar yükselirken, emire baharın gelişi anlamını taşıyor. Bullgarlar arasında Zemire olarak biliniyor. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre kelimesinin aslında bu ismin benzetme yoluyla değişmiş şekli olduğu düşünülebilir.

20-02/03/cemrejpgg.jpg

İlk cemre 20 Şubat tarihinde havaya ve 7’şer gün arayla da toprağa ve suya düşüyor. Zemre ise Kumuk Türkçesinde buhar ve neme denir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları bulunuyor. Temizlenmeyi ve tekrardan doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN